PO TEKMI

Kozmus: Ni opravičila, četrto mesto je poraz

Objavljeno 14. avgust 2013 10.46 | Posodobljeno 13. avgust 2013 20.32 | Piše: Marko Uršič

Sam svoj trener je navrgel, da je tokrat tehnično šepal in ni imel pravega občutka za met.

MOSKVA – Tako kot se je pričakovalo, je tudi bilo. Na svetovnem atletskem prvenstvu v Moskvi je v metu kladiva eden od finalistov, to je bil Poljak Pawel Fajdek, že v prvem poskusu z zelo dolgim metom 81,97 m psihično šokiral in uničil konkurenco, ki je nato le pobirala ostanke dobrih dosežkov. Med njimi tudi slovenski as Primož Kozmus, ki mu s četrtim mestom (79,22) ni uspelo podaljšati niza odličij na SP in olimpijskih igrah. Po nastopu je bil razumljivo razočaran, namignil je, da bi z boljšim metom lahko osvojil srebrno odličje. A tako je v športu, ta boljši met se mora tudi zgoditi, tokrat pa je Brežičan za bronom zaostal za 14 cm.

»Kljub temu da sem osvojil četrto mesto, gledam naprej z lepimi občutki in v svetlo prihodnost. Dejstvo pa je, da so me tokrat tekmeci premagali in sem ostal brez medalje. Treba je znati tudi izgubljati. Fajdek nam je dal lekcijo. Tehnično mi ni šlo in nisem sestavil pravega meta. Žal mi je, da se ni nadaljevala tradicija osvajanja medalj, toda prišel je tudi ta dan,« je priznal Kozmus. Oko pa je švrknilo tudi na tehnični del tokratnega tekmovanja. »Ni opravičila, pripravljen sem bil za boljše izide, vendar tokrat nisem sestavil meta. Nisem imel pravega občutka. Ne morem še delati analiz. Po drugem metu sem bil prepričan, da bom vrgel prek 80 m. Toda ko grem z maksimalno močjo v krog, delam napake, kar bom moral popraviti. Dejstvo je, da sem četrti in da je to poraz. Kljub temu grem naprej, ni konec sveta, čeprav po dolgem času na veliki tekmi nisem dosegel svojega najboljšega izida sezone,« je pojasnil Brežičan, sicer tudi bolj ali manj sam svoj trener.

Dvojno praznovanje

Snežana Rodić je v tretjem, zadnjem poskusu opravila kvalifikacije v troskoku in se s 14,17 metra uvrstila v jutrišnji finale. »Bilo je precej treme. Po slabšem začetku sem v drugi seriji naredila prestop, a bila krepko prek 14 m. V tretjem sem šla stopalo in pol nazaj, da sem skočila 14 m, ker sem vedela, da bo to dovolj za finale. Sem pa morala toliko skočiti, ker sem pred zadnjo serijo padla na 13. mesto. Po tretjem skoku sem si kar pošteno oddahnila,« je pot opisala Rodićeva.

»Veter se je zelo menjal, enkrat v prsi, drugič v hrbet, in je bilo treba stalno popravljati zalet. Trener Srdjan Djordjević mi je po nastopu svetoval, da moram v zadnjih štirih korakih priti bolj pod sebe z nogami in bo skok daljši. Če bom dobro prišla na desko, me bo v tem primeru skorajda odneslo v daljavo, vendar ne smem narediti napake v zadnjih štirih korakih,« je Rodićeva še opisala tehnično plat in dodala, da je včeraj njena hčerka Lara praznovala sedem let in je bilo tako zanjo dvojno praznovanje.

Prezlju ni ustrezal tartan

Rožletu Prezlju ni uspelo v kvalifikacijah skoka v višino. Preskočil je le začetno višino 217 cm, skupno je bil 25. med 34 skakalci. »Pričakoval sem veliko več. Preveč sem se osredotočil na to, da bi prišel na naslednjo višino, potem sem se preveč sprostil in ni šlo več. Od DP v Celju, kjer sem tik pred zdajci izpolnil normo, nisem v slabši formi, vendar pa mi tukaj tartan ni ustrezal. Žal mi je, da mi ni uspelo. Motivacijo za delo imam še vedno. Zato bom drugo leto še vedno nastopal, vsaj za reprezentanco,« je povedal letošnji diplomant pravne fakultete v Ljubljani. V Moskvi je bil na kongresu tudi izbran med šest atletov, ki bodo poslej novi člani športne komisije Mednarodne atletske zveze.

Deli s prijatelji