DVORANSKI NOGOMET

Kozli niso rekli zadnje v Evropi

Objavljeno 05. oktober 2015 13.20 | Posodobljeno 05. oktober 2015 13.21 | Piše: Drago Perko

Slovenski državni prvak v dvoranskem nogometu se je prebil med šestnajst najboljših ekip stare celine.

Letos so postali državni in superpokalni prvaki, zdaj marširajo po evropi. Foto: Drago Perko

Slovenski futsal je vnovič opozoril nase. Tokrat gre zahvala državnemu prvaku Dobovcu Pivovarni Kozel, ki se je v Podčetrtku v konkurenci državnih prvakov Portugalske, Bolgarije in BiH prebila v elitni del lige prvakov. Slovenci smo tam, kjer je mesta le za 16 najboljših ekip v Evropi. »Naredili smo velik posel. Mojim fantom nimam kaj očitati, čeprav malce boli tale poraz (1:6, op. p.) proti Benfici,« je črto pod turnir glavnega dela lige prvakov potegnil trener Dobovca Zoran Tesko. Poraz s Portugalci, leta 2010 so bili evropski klubski prvaki, ni bil usoden. Slovenski predstavnik je že na prvih dveh tekmah (premagal je Sarajevo in Varno) zbral dovolj točk, da si je krog pred koncem zagotovil napredovanje. »Dobro smo začeli tekmo, potem je padla zbranost. Utrujenost je naredila svoje,« je Tesko opozoril, da so bile tri tekme v štirih dneh za njegovo ekipo velika obremenitev.

Čeravno utrujenosti ni bilo čutiti na uvodu v sobotno tekmo, ko so kozli, tako kličejo slovenske prvake zaradi glavnega klubskega sponzorja, povedli. Uroš Kroflič se je sprehodil skozi portugalsko obrambo, pogledal, kje je vratar, potem pa z lekarniško natančnostjo in otroško razigranostjo vešče zaposlil Jureta Kordiša. »Ko smo jim zabili gol, jim ni bilo vseeno,« je o tekmi proti Benfici spregovoril domači kapetan Rok Mordej, ki je bil po koncu obračuna vidno utrujen. »Vse smo dali od sebe, nosilci smo igrali po 35, 40 minut. Na koncu smo vztrajali zaradi borbenosti, nosila nas je izvrstna publika,« je Mordej pohvalil vse zbrane, ki so v treh dneh trikrat napolnili dvorano v Podčetrtku.

Ne v Kazahstan

Predstavniki evropske nogometne zveze Uefa so pohvalili organizacijo turnirja. V taboru slovenskega prvaka ne skrivajo, da bi radi gostili tudi turnir elitnega dela. Pa ne le za to, da bi kaj zaslužili, ampak ker se bojijo poti v Kazahstan. Takšen strošek bi opustošil klubski proračun. Žreb tekmovanja bo opravljen 14. t. m., elitni del bo na sporedu med 10. in 15. novembrom. Šestnajst ekip bo razdeljenih v štiri skupine, prvaki le teh se bodo uvrstili na finalni turnir aprila prihodnje leto. »Posebnih želja nimam. Zavedam se, da bomo še bolj uigrani, kot smo bili tokrat,« je Tesko napovedal, da ne meče puške v koruzo. »Ta turnir je češnja na torti in nagrada za vse, ki so v teh 37 letih delovanja kluba kakor koli pomagali in pripomogli, da smo danes pravi hit v ligi prvakov,« je bil nad dosežkom svojih fantov navdušen predsednik Slavko Pavlovič. »Vesel, vesel in še enkrat: vesel sem. Tudi zato, ker so se klubi pri nas dobro počutili. Zdaj pa le upam, da nam bo žreb za elitni del tako naklonjen, da ne bo treba v Kazahstan,« predsednik javno ne skriva bojazni pred drago potjo v Azijo.

 

Zdaj futsal igrajo tudi Nemci

Sicer pa je letošnja sezona lige prvakov prinesla tudi dve presenečenji. Za prijetno so poskrbeli Nemci, ki so se sploh prvič prebili v glavni del tekmovanja. Ekipo Hamburga, tudi trikratnega nemškega državnega prvaka, sestavljajo igralci rojeni v Nemčiji, Tuniziji in Turčiji, vodi jih nizozemski trener Jos van Gerven. Razočarali pa so naši sosedje. Zagrebški Nacional, v njem igra tudi kapetan slovenske reprezentance Igor Osredkar, je na turnirju na Madžarskem zasedel le skromno 3. mesto, čeprav je bil favorit za napredovanje. Poleg Osredkarja sta slovenske barve v tem delu tekmovanja branila še sodnik Simon Todorović (sodil je na Slovaškem) in kontrolor sojenja Silvo Borošak, ki je deloval na turnirju v Romuniji.

 

Deli s prijatelji