KOŠARKA

Kot Udrih in Lorbek

Objavljeno 28. april 2016 09.50 | Posodobljeno 28. april 2016 09.51 | Piše: Drago Perko

Peter Vilfan z ekipo organizira 23. košarkarski kamp.

Pri Vilfanu bo v prvem planu košarka. Foto: Iztok Umer

Tudi letos bo Strunjan gostil mlade košarkarice in košarkarje, udeležence tradicionalnega košarkarskega kampa Petra Vilfana, ki ga nekdanji as z ekipo organizira za otroke med 7. in 17. letom. Prve nadobudneže bodo sprejeli 26. junija, od zadnjega pa se bodo poslovili 16. julija. »Lani smo imeli dve izmeni, letos pa bodo tri, mesta se že lepo polnijo,« pove vodja kampa Aleš Fabjan, ki je s kampom od prve izvedbe, letos pa bo potekal že triindvajsetič. V več kot dveh desetletjih je sodelovalo več kot 7000 udeležencev. Tako kot v preteklosti bodo tudi to pot mladi nastanjeni v Centru za usposabljanje Elvire Vatovec, ki premore tudi športno dvorano, kjer se lahko nemoteno trenira ob morebitnem dežju. Ko pa sije sonce, imajo mladi asi na voljo tri osvetljena in obnovljena igrišča.

Preizkušen recept

»Ob koncu vsake izmene si želimo, da bi mladi pri sebi opazili napredek. Če je to opazno pri vsaj dveh njihovih segmentih, potem smo naredili svoje,« pravi Fabjan. »Ritma in zmagovalne forme ne menjamo, tudi bistvenih novosti ni. Kamp je ohranil prvinskost – v prvem planu je primarna košarka, bistvo pa uživanje v njej, vse temelji na predanosti in trdem delu. Otroci in starši točno vedo, kaj jih čaka pri nas,« nadaljuje Fabjan, ki mu je v veliko pomoč tudi Peter Vilfan. Čeprav ima številne obveznosti, so te takrat na stranskem tiru, na prvem mestu pa udeleženke in udeleženci kampa, s katerimi Vilfan preživlja dneve. Kamp po navadi zaživi ob pol osmih zjutraj, ko sta na vrsti vstajanje in zajtrk, ob pol devetih do desetih je prvi trening, od 17.15 do 18.45 pa drugi. Vmes so otroci dvakrat na plaži ter se okrepčajo s kosilom. Po večerji in kratkem premoru sledijo tekme tja do pol enajste zvečer. Udeleženci so razdeljeni v homogene skupine, ob koncu se predstavijo tudi staršem. Trenira in igra se na treh zunanjih igriščih, eno je za minibasket. V tednu, ki ga otroci preživijo na Obali, jih čaka tudi izlet z ribiško barko.

Peterica z
našo pomočjo

»Z nami bo preverjena trenerska ekipa, ki zagotavlja, da se bo kampa lotila z enako voljo in zagonom kot v minulih letih,« še doda Fabjan, ki je z ekipo prve otroke sprejel 10. julija 1994. Udeleženci so takrat spali na zložljivih posteljah, ki so jih pripeljali iz Italije. Na kampu so se košarke učili tudi asi, kot so Beno Udrih, Boštjan Nachbar in Erazem Lorbek, na igriščih v Strunjanu je blestel tudi lani upokojeni virtuoz Sani Bečirovič. Pet bodočih košarkarskih asov bo na taboru tudi po zaslugi naše hiše, ki že vrsto let uspešno sodeluje s taborom. Katera bo ta peterica, bo znano prihodnji mesec!

 

Deli s prijatelji