PRESENEČENJE

Košarkarski bogovi so padli na glavo

Objavljeno 24. maj 2015 15.33 | Posodobljeno 24. maj 2015 15.33 | Piše: Drago Perko

Za naslov košarkarskega prvaka se merita ekipi s Kozjanskega, iz krajev, ki imata skupaj manj prebivalcev, kot sprejme gledalcev ljubljanska dvorana Stožice.

Tajfun je izločil Krko. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Bogovi so padli na glavo. Tudi v slovenskem košarkarskem državnem prvenstvu, kjer sta se Krka in Union Olimpija, naslove državnega prvaka sta si delila od leta 2008, poslovila že pred finalom. Zmaji so se usodno spotaknili ob Helios Sunse, Krka ob Tajfun. V finale pa sta se uvrstili ekipi iz Rogaške Slatine in Šentjurja, lokalnih rivalov. Kraja imata skupaj toliko prebivalcev, da bi lahko vse spravili v ljubljanske Stožice.

Škorjanc in Pak

»Začel se je eden najbolj nenavadnih finalnih nizov lige Telemach,« je povedal trener Rogaške Damijan Novakovič. Njegov rokopis je viden v ekipi. Napadalna in atraktivna košarka je tista, ki krasi Slatinčane, ki so prvič v finalu. Moška košarka se v Rogaški Slatini igra od 60. let, zasluge za to gredo Ferdu Paku. Sredi 90. je klub prav z Novakovičem in Ivico Jurkovićem dosegal velike uspehe (tudi preboj v evropski pokal Radivoja Koraća), potem pa je zapadel v finančno krizo. Leta 1998 so ustanovili novega, prvi predsednik je bil Damir Franić, od 2011. je stabilen prvoligaš, zadnjih 15 let pa v njem deluje in pomaga župan Rogaške Slatine (tudi dolgoletni kapetan moštva) Branko Kidrič. Predlani mu je uspelo, da je na klop Rogaške pripeljal Damijana Novakoviča, ki je med letoma 1993 in 2005 nosil dres Rogaške, potem pa sedem sezon kot trener vodil ekipo Tajfuna.

»V finalu lepe košarke ni,« ne ovinkari Drobnjak.

Košarkarski klub Šentjur je bil ustanovljen leta 1969, prvi trener je bil Leopold Škorjanc. Članska ekipa je nastopala v republiški ligi, v 80. se je prebila med 16 najboljših v pokalu Slovenije, kjer pa jo je izločil novomeški Novoles. Leta 1985 je ob občinskem prazniku na igrišču v Športnem parku gostovala Olimpija, 97:48 je bilo za zmaje z Dušanom Hauptmanom in Matjažem Tovornikom. V sezoni 1990/91 je na tekmi z Laškim zaradi neporavnanih obveznosti sledil bojkot igralcev, ki niso želeli igrati drugega polčasa. Košarkarska zveza Slovenije je bila neusmiljena, klub je pahnila v najnižji rang. Da je košarka preživela v Šentjurju, gredo zasluge Slavku Pečenku, ki je 1993. tudi nagovoril Petra Lapornika in njegovo podjetje Kemoplast, da podpre košarkarje.

Angleški prvak

V Šentjurju so danes zbrani lokalni gospodarstveniki, ki jim je mar za košarko. V prvi vrsti so to Iztok Špan, ki je lastnik in direktor svetovno uspešnega podjetja Tajfun, Igor Jecl, ki že vrsto let uspešno deluje v Telekomu Slovenije, ter Jože Palčnik. Lani so skoraj padli v 2. SKL, a jih je trener Edi Dželalija le zadržal med elito. V klubu pa so se odločili in priložnost ponudili domačemu strokovnjaku Dejanu Mihevcu, ki je prav v Šentjurju začel trenersko pot. Ta ga je iz domačih logov vodila v Anglijo, kjer je 2012. z ekipo London Leopards postal pokalni prvak, pri delu pa mu je pomagal Ožbej Stane, ki je tudi danes njegov pomočnik.

Ob dobri selekciji igralcev (Američan Ceola Clark, Srb Đorđe Lelić ter domači veteran in motivator Dragiša Drobnjak), kančku sreče in kakovostnem delu je Tajfun nase opozoril v prvem delu prvenstva, ki ga je končal na prvem mestu. »O scenarijih ne razmišljamo,« je pred začetkom finalne serije povedal Dejan Mihevc. Mnogi prav v Dragiši Drobnjaku vidijo kamenček v mozaiku, ki je ob trenerju prispeval levji delež k renesansi košarke v Šentjurju. Za Droleta, državni prvak je bil s Krko in Olimpijo, izgubljene žoge ni. V želji po dobrem rezultatu pa zna soigralce pošteno nahruliti, med sezono pa jim je vcepil v glavo tudi to, da nepremagljivih ekip ni. »V finalu lepe košarke ni,« ne ovinkari Drobnjak, ki je lani hotel v tujino, a je ostal doma zaradi hčerkine operacije. Pred končnico ga je snubila Krka, a dogovora niso dosegli, v Tajfunu pa želijo, da jim pomaga še v naslednjih sezonah. To je finale, vreden ogleda. Druga tekma je že nocoj v Šentjurju, kjer bo dvorana Hruševec (sprejme 700 gledalcev) premajhna za vse ljubitelje košarke.  

 

Deli s prijatelji