ZBRCANI IZ ŽREBA

Košarkarski birokrati so zatemnili sonca

Objavljeno 05. avgust 2015 10.22 | Posodobljeno 05. avgust 2015 10.22 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarski klubi, a le trije, so dobili tekmece v Fibinem pokalu.

Heliosova sonca bodo padla po moško. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – V Münchnu je bil včeraj zbran del košarkarske Evrope, ki je v Fibinem tekmovanju dobil tekmece. Med njimi so bili trije slovenski klubi. Krka bo igrala proti nemškemu Skylinersu, nizozemskemu Leidnu in portugalskemu Portu. Tekmeci državnega prvaka Tajfuna so danski Bakken Bears, češki Nymburk in irska ekipa Hibernia. Zlatorog se bo pomeril s francoskim Elan Chalonom, nizozemskim Den Boschem in avstrijskim Güssingom. Tekmovanje se bo začelo 3. oziroma 4. novembra, finalni turnir bo na sporedu med 29. aprilom in 1. majem prihodnjega leta. V pokalu bo nastopilo 56 ekip.

Olimpija namesto Čehov dobila Nemce

Vodstvo košarkarskega evropskega pokala je sporočilo, katera kluba bosta v tem tekmovanju zamenjala češki Nymburk in Telenet Oostende. To sta nemška Oldenburg in Ludwigsburg. Prvi je zamenjal Nymburk in bo tako igral v skupini A, v kateri je poleg Bilbaa, Nanterra, Bonna in Trenta ljubljanska Union Olimpija. Ludwigsburg bo v skupini B igral z berlinsko Albo, Gran Canario, Le Mansom, Reggio Emilio in Brindisijem. 

Za pravi šok, v teh poletnih dneh se bolje sliši hladen tuš, pa je poskrbela Fiba dan pred žrebom. Gospodje, ki imajo ali si domišljajo, da imajo, v rokah košarkarsko Evropo, so Košarkarsko zvezo Slovenije hladnokrvno obvestili, da je v tem evropskem pokalu prostora za le tri slovenske ekipe, ne pa štiri, kot je bilo rečeno pred dobrim tednom dni. Izpadel je Helios, ker je bil med vsemi štirimi prijavljenimi slovenskimi klubi v državnem prvenstvu najslabše uvrščen. To pa je sprožilo silovit odziv v domžalskem klubu, saj je v manj kot mesecu ostal brez drugega mednarodnega tekmovanja. Najprej so izviseli pri regionalni ligi ABA, zdaj pa so se jim zaprla še evropska vrata. Včeraj zjutraj bi moral predsednik domžalskega kluba Aleš Klavžar na letalo za München, pa od tega ni bilo nič. Kljub temu kapitulacije ni podpisal ali pa je ni hotel. »Zdaj se pogovarjamo neposredno s Fibo, Košarkarska zveza Slovenije je le prenašalka novic. Fibi smo dali vedeti, da nas zanima igranje v tem pokalu. Zanimalo nas je, ali so vsi klubi poravnali pristojbino. Prav tako smo na Fibo naslovili vprašanje, kaj bo z ruskimi klubi, če je zveza v suspenzu,« je le nekaj vprašanj, ki jih je Klavžar naslovil na Fibo v upanju, da na evropskem zemljevidu najde prostor za domžalsko košarko.

Ponorel

Ko je za odločitev Fibe izvedel glavni mecen kluba in šef uprave Heliosa Gerald Martens, je skorajda ponorel. Nad potezo Fibe je bil globoko razočaran, za nameček pa ni mogel dobiti na telefon niti predsednika KZS Mateja Erjavca niti generalnega sekretarja Raša Nesterovića. Ob globokem razočaranju je Martens napovedal, da njegovo podjetje ne bo več financiralo košarke, za nameček je najavil izstop iz prve slovenske moške lige. »Če KK Helios Suns ne bo dobil obljubljenega mesta v novi Fibini ligi, v prihajajoči sezoni ne bo sodeloval v 1. slovenski košarkarski ligi,« so opozorili v Heliosu.

Ponoči so se na domžalske težke besede odzvali tudi na Košarkarski zvezi Slovenije. »Dovolite, da poudarimo, da tudi na KZS nismo zadovoljni z odločitvijo mednarodne košarkarske zveze, ki vodi tekmovanje, in si še naprej želimo, da bi v njem lahko nastopilo čim več slovenskih ekip. Na KZS spoštujemo ves vaš trud, rezultate in uspehe v celotni zgodovini kluba, ki je zagotovo med najboljšimi v Sloveniji, in hkrati vaše marketinške in promocijske prijeme, s katerimi ste v zadnji sezoni poživili slovensko košarkarsko sceno. Priznati moramo, da smo presenečeni nad vašim odzivom oziroma pritiskom na KZS, ki ni legitimen, ni korekten in meji na izsiljevanje,« pa sta se Erjavec in Nesterović odzvala na grožnje Heliosa, ki je v senci teh dogodkov že v ponedeljek začel priprave. Kje in kako bodo nastopali varovanci trenerja Gašperja Okorna, pa danes ni jasno. Pri Fibi je mogoče prav vse. Morda pa se najde mesto tudi za uporne Domžalčane, ki bodo v vsakem primeru padli po moško.

 

 

Deli s prijatelji