BLOKADA

Košarkarska zveza ustavila Union Olimpijo?

Objavljeno 08. maj 2016 13.04 | Posodobljeno 08. maj 2016 13.06 | Piše: Drago Perko

Fiba in evroliga bijeta boj za prevlado na evropski košarkarski sceni. V ligi prvakov so hoteli Ljubljančane, a na KZS nad to idejo niso bili navdušeni.

Matej Erjavec.Foto Drago Perko

Zmago Sagadin je pred časom opozoril, da je tragedija, ker (slovenski) klubi maja ne vedo, v katerem evropskem tekmovanju bodo igrali v prihodnji sezoni. Ta se začne konec septembra. »Kako naj načrtujemo delo v klubu? Kako naj prepričamo sponzorje, če pa ne vemo, kaj jim lahko ponudimo,« na kaos v Evropi opozarja tudi Matevž Zupančič, direktor Union Olimpije.

Kaos v Evropi

Položaj je precej kaotičen. Evropska košarkarska zveza Fiba Europe in njena mama Fiba sta uvideli, da klubi v velikem številu odhajajo v evroligo in evropski pokal, ki je v lasti delniške družbe ECA. Fiba in Fiba Europe sta jezni, ker jima iz rok polzijo (dejansko so že ušli) najboljši klubi stare celine. Neposlušne države pa želi Fiba Europe disciplinirati kar prek nacionalnih zvez. Tudi Košarkarska zveza Slovenije je pred tedni prejela opozorilo, da bo sledil suspenz moških reprezentančnih selekcij, če bo Slovenija še naprej podpirala igranje klubov v eurocupu in ligi ABA. KZS je na novinarski konferenci pred prvomajskimi prazniki napovedal, da bo, če bo treba, Ljubljančane tudi suspendiral.

Pravzaprav se z Evropo in igranjem v za Fibo spornem evropskem pokalu spogleduje bolj ali manj le Union Olimpija, prijavo za igranje v Fibini ligi prvakov pa sta oddala še Tajfun iz Šentjurja in novomeška Krka. V taboru zmajev so prepričani, da bodo po zaslugi zvez in zaslug minulih let dobili posebno povabilo v evropski pokal.

Fiba hotela zmaje

Naš vir pri Fibi pa nam je zatrdil, da so prav Ljubljančani dobili ponudbo za direktno mesto v Fibini ligi prvakov, ki je nastala po vzoru nogometne lige prvakov. Vrh Košarkarske zveze Slovenije naj bi ocenil, da ni dobro, če bi Olimpija kar vnaprej postala udeleženec lige prvakov. S tem, tako je že večkrat zatrdil predsednik zveze Matej Erjavec, bi se povsem razvrednotila končnica državnega prvenstva. Ki bo dala nekaj odgovorov. Nekaj pač ne.

Olimpija in Krka odkrito računata, da bi lahko ob morebitni zaostritvi razmer na relaciji Fiba Europe–evroliga svoj mir v novi sezoni našli v zaprti regionalni ligi, kjer bi klubi dobili triletno pogodbo in garancijo za močne tekme. V katerem klubskem tekmovanju bo prihodnje leto igrala Union Olimpija?

 

Deli s prijatelji