SPRTI

Košarkarska vojna
 med Fibo in ligo ABA

Objavljeno 10. marec 2015 11.48 | Posodobljeno 10. marec 2015 11.48 | Piše: Drago Perko

Fiba Europe je po šestih letih odrekla veljavo regionalni ligi ABA.

Slovensko pivo se lažje prodaja na trgu nekdanje Jugoslavije kot v evropi. Še en razlog več, da olimpija odločno podpira ligo aBa. Foto: Igor Zaplatil

Na evropski košarkarski klubski sceni spet vre. Fiba Europe in Fiba (glavno besedo naj bi imeli vplivni srbski košarkarski delavci Bora Stanković, Zoran Radović, Dejan Bodiroga) sta v nedeljo zvečer pokazali mišice in odločili, da ne priznavata več regionalne lige ABA, ki od leta 2000 poteka na območju nekdanje Jugoslavije. Prvi prvak tekmovanja leta 2002 je bila ljubljanska Union Olimpija. Ni nezanemarljivo, da imajo glavno besedo pri vodenju regijske lige Slovenci (Roman Lisac, Rado Lorbek, Zmago Sagadin).

Dvojna merila Fibe

Za to potezo so se pri Fibi odločili, ker nimajo besede pri vodenju tekmovanja. Pri obračunu z vodstvom regionalne lige jim gre na roke tudi nezadovoljstvo matičnih košarkarskih zvez. S slovensko košarkarsko zvezo na čelu bentijo, ker nimajo besede pri napredovanju svojih klubov v dve elitni evropski tekmovanji, evroligo in evropski pokal. Regionalna liga je bila kritizirana zaradi koledarja, ki je z ukinitvijo finalnega turnirja podaljšal ligo in skrajšal čas za domača prvenstva. Da pa Fiba dejansko nima nič proti regionalnim ligam, so hoteli istočasno pokazati s priznanjem balkanske lige (v primerjavi z ligo ABA gre za po organiziranosti in moči za tretjerazredno tekmovanje), ki se igra od leta 2008 na območju Kosova, Črne gore, Makedonije, Romunije in Bolgarije. Včeraj popoldne pa so na plan pricurljale podrobnosti dogajanja v Münchnu, kjer so obračunavali z regionalno ligo. Očitno je, da je Fiba dan prej zavajala. O ligi ABA sploh niso glasovali, ampak so si delegati le izmenjali stališča, končne odločitve pa bodo sprejemali maja ali junija. To je potrdil Hrvat Željko Drakšić, član operativnega telesa Fiba Europe, s tem pa je vse grožnje Fibe postavil na laž. »Nimam komentarja. Mi delamo dalje, mislimo na dober zaključek te sezone in snujemo novo,« je igrice Fibe komentiral prvi operativec lige ABA Roman Lisac.

Da le pridejo točno na tekmo

»Za nas se ne dogaja nič. Kar koli kdo dela, ni še nič uradnega. Zato so vse izjave v tem hipu odveč in neprofesionalne. Klubov pa tako ali tako nihče nič ne vpraša, niti ne ponudi alternative. Liga ABA je uradno tekmovanje, prek katerega se gre v Evropo. Ker smo mi evropsko usmerjeni, nas to tekmovanje zanima. Smo tudi soustanovitelj in delničar tekmovanja. Spoštujemo tudi tekmovanja pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije, kjer igramo s polno paro, vsak poraz pa nas boli. A prav nastopanje v ligi ABA nas drži pokonci. To tekmovanje je zanimivo za naše sponzorje, lažje pa bomo tudi prodali vstopnice za tekmo proti Crveni zvezdi kot proti Londonu. Konec koncev pa je to tekmovanje za nas brezplačno. Edina skrb, ki jo imamo, je, da pridemo točno na tekmo. Ko bo kdo ponudil kaj takšnega, šele potem bomo razmišljali,« direktor Union Olimpije Matevž Zupančič izraža polno podporo regionalni ligi, svojo prihodnost v tem tekmovanju pa vidijo tudi v novomeški Krki.

Subotić kritizira ABA in KZS

»Vse nacionalne zveze se morajo kot članice Fibe držati njenih pravil in spoštovati sprejete odločitve. Tako je bilo že v preteklosti in bo tudi v prihodnosti. Jasno pa je, da si želimo, da bi imela liga Telemach večjo veljavo in da bi se klubi v evropska tekmovanja uvrščali prek nje,« pa v isti rog kot Fiba pihajo na Košarkarski zvezi Slovenije. »Tragično je, ker je slovenska košarka izgubila primat, ki ga je imela od samega začetka evrolige. Takrat je bila Olimpija ena od ekip, ki je takrat odločno podprla evroligo, zdaj pa je ostala brez mesta v tem tekmovanju. Uleb preveč gleda na denar. Prepričan sem, da bi bilo Olimpiji in Ciboni precej lažje priti do denarja, če bi bila evroligaša,« pa na hendikep Olimpije opozarja Slobodan Subotić, nekdanji košarkar Ljubljančanov, danes pa uspešni trener na delu v Libanonu. Da je ligi ABA uspelo, da le njeno tekmovanje odloča o napredovanju v Evropo, torej tudi v evroligo, Subotić kritizira tudi domačo košarkarsko zvezo: »Morala bi biti precej bolj aktivnejša, kot je bila v preteklosti.«

Prve žrtve sodniki

Košarkarski sodniki pa bi bili lahko prvi, ki bi neposredno na svoji koži oziroma v svoji denarnici občutili spopad med Fibo in Ulebom oziroma ligo ABA. Fiba jim utegne prepovedati sojenje v zasebnih ligah (torej tudi v ligi ABA), če bodo hoteli še naprej soditi na mednarodnih tekmovanjih reprezentanc. Za dodatno zgražanje klubov nad Fibo pa so poskrbeli z idejo o reprezentančnih odmorih med sezono (tudi novembra in februarja), ko bi se igrale kvalifikacije za velika tekmovanja. Bogati klubi so zaradi velikih finančnih vložkov odločno proti, prav tako pa bi bile reprezentance osiromašene za enbeajevce.

 

Deli s prijatelji