KZS

Košarkarska pisarna ima generala Raša

Objavljeno 05. november 2014 09.19 | Posodobljeno 05. november 2014 09.19 | Piše: Drago Perko

Nekdanji kapetan reprezentance Rašo Nesterović je novi prvi operativec na KZS.

Šefi slovenske košarke, z leve: generalni sekretar Rašo Nesterović, predsednik Matej Erjavec in svetovalec Iztok Rems Foto: Drago Perko

Ob vsaki zamudi človek pomisli na kaj nepredvidljivega. Tudi pri prestavitvi začetka novinarske konference po tektonskih premikih na Košarkarski zvezi Slovenije so mnogi nehote pomislili na to. »Da si ni kdo premislil,« je bilo slišati. A nič od tega, menda se je debata malce zavlekla, bistvo pa je ostalo – Iztok Rems se je poslovil, Rašo Nesterović je sedel na vroči stol generalnega sekretarja.

Samo v prvi osebi

»Zahvaljujem se Iztoku Remsu za njegovih skoraj 20 let dela na Košarkarski zvezi Slovenije, kar je dolga doba, polna uspešnih projektov, najbolj seveda Eurobasketa 2013,« je dejal predsednik KZS Matej Erjavec. Po zasluženih in pričakovanih hvalospevih je besedo dobil prvi junak večera Iztok Rems. »Na zvezi sem začel leta 1995. Vedno sem človek izzivov in tako smo takratni minus skozi leta sprevrgli v desetkratni proračun, nikoli razen leta 2006 zaradi SP na Japonskem nismo bili v minusu. Vedno smo delovali po principu kmečke logike – zapravi toliko, kot imaš,« je začel Rems, ki je bil v svojem nastopu sila emotiven – takega res ne poznamo – in upravičeno ponosen. Pohvalil se je z novimi prostori Košarkarske zveze Slovenije, licenciranjem klubov, revizijo poslovanja zveze, Eurobasketom in drugimi prvenstvi stare celine. »Sem sanjač, tako sem leta 2008 začel sanjati tudi o evropskem prvenstvu članov. Moj ego je bil zadovoljen, ko smo doma in predvsem v tujini dokazali, da imamo znanje, srce in izkušnje, da tako tekmovanje lahko izpeljemo,« je povedal, kaj ga je zadovoljilo. Zatrdil je, da ima KZS danes desetkrat večji proračun, kot ga je imela. Mnoge je presenetilo, da v svojem sklepnem govoru ni omenil Dušana Šešoka in Romana Volčiča, v času katerih je bil generalni sekretar. Brez njiju Rems ne bi bil tako uspešen sekretar. Ne nazadnje sta Šešokova Iskra in Volčičev Telemach financirala tudi Iztokove ideje.

Potreba po spremembi

Menda je letos začutil, da je čas za spremembe. Tisti bližje pisarnam košarkarske zveze pa pravijo, da so mu dali drugi vedeti, da je bolje, da se poslovi. A ne glede na vse; Rems je pustil velik pečat v slovenski košarki. »Ko sem začutil, da potrebujem spremembo, smo se s predsednikom pogovarjali, kaj lahko naredimo, in videti je, da je bila rešitev tako blizu, da je najprej niti nismo videli. Pokazal nam jo je Gregor Griljc, potem je bilo treba še prepričati Nesterovića,« je sklenil Rems, ki ni zanikal, da se morda vrne v klubsko košarko (med letoma 1970 in 1980 je bil aktivni košarkar in trener na Ježici). Izvedeli smo še, da bo Rems ostal svetovalec, seznanjen bo s tekočo problematiko na zvezi. Svojčas izvrstni sodnik je tudi priznal, da mu je v čast, ker ga bo na tem položaju zamenjal prav Rašo, nekdanji kapetan reprezentance.

Rašo: Imate mojo številko...

»Najprej zahvala Iztoku Remsu za vse, kar je naredil za slovensko košarko,« je uvodoma dejal Rašo, potem pa dal jasno vedeti, da bo po novem bo več poudarka na košarki mladih in mlajših reprezentančnih selekcijah. »Vsi imate mojo telefonsko številko, vedno sem vam na razpolago,« je sklenil svoj kratek in jedrnat nagovor Rašo, ki bo očitno v primerjavi s predhodnikom precej bolj odprt in dostopen. Dejal je še, da se izziva ne boji, niti službe, ki včasih traja tudi po osem duhamornih ur v pisarni. Pri delu mu bo asistiral Matej Avanzo, ki ostaja pomočnik generalnega sekretarja.

Deli s prijatelji