VOLILNA SKUPŠČINA

Košarkarska Olimpija še čaka remont in rešitelja

Objavljeno 13. junij 2016 11.00 | Posodobljeno 13. junij 2016 11.00 | Piše: Drago Perko

Vodilni košarkarski klubi so že začeli kadrovati, v Union Olimpiji pa se kljub drugi zaporedni slabi sezoni ni zgodilo nič. Velike upe polagajo v redno letno skupščino, ki bo očitno tudi volilna.

Rroman Lisac je nekdaj vodil ligo ABA, zdaj bi ga nekateri radi videli v pisarni Union Olimpije. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Dober teden je minil od konca košarkarske sezone. V taboru prvaka Helios Suns sestavljajo finančno in kadrovsko sliko, novega trenerja je našla novomeška Krka, do konca tedna bodo imeli novega šefa stroke tudi v Tajfunu. Precej bolj mirni ter pasivni pa so v Union Olimpiji, čeprav za to nimajo razlogov. Še drugič zapored jih ni bilo v finalu državnega prvenstva, lige ABA si niso priigrali, za nameček pa se je upočasnila tudi klubska sanacija. Klub iz Ljubljane kliče po sveži krvi in spremembah, doslej pa se ni zgodilo še nič. Vsaj za zdaj se ni, čeprav zakulisje ne miruje. Da si informacije in podatki na trenutke celo nasprotujejo, v primeru Olimpije žal ni presenečenje.

Berločnik in Mervič

»Ne,« je bil kratek in jedrnat direktor Matevž Zupančič z odgovorom na vprašanje, ali so po predčasnem in neuspešnem koncu sezone v klubu že naredili morebitne prve kadrovske ali strateške poteze. V prvi vrsti čakajo na sklic redne klubske skupščine, ki bo očitno tudi volilna. Predsednik Jani Möderndorfer se bo poslovil, delo bo predal večjemu kapitalcu iz gospodarskih krogov. Takemu, ki bo lahko z nekaj klici zbral denar, ki ga klub potrebuje za nemoteno delovanje. Med kandidati za predsednika je največkrat omenjan Tomaž Berločnik iz Petrola, nekateri znajo povedati, da naj bi se nagovarjalo tudi Igorja Merviča iz Spara Slovenija. Oba imata dokazano rada šport, vodita pa uspešni gospodarski družbi. Ko bo eden prevzel predsedniški položaj, se bo uresničila tudi javna želja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Že lep čas zagovarja tezo, da bi morala močna in uspešna ljubljanska podjetja prevzeti patronat nad enim od klubov. Pri tem ne gre zanemariti, da bo imel pomembno vlogo pri usodi Olimpije zagotovo tudi Janković sam.

Subotić in Lisac

Novi predsednik bo pripeljal tudi ekipo sodelavcev, ki jim bo zaupal. Med kandidati za direktorja kluba že lep čas omenjajo Romana Lisca, ki je po slovesu od regionalne lige ABA verjetno lačen novega dokazovanja. Nikoli pa ni skrival, da je simpatizer Olimpije. A znal je pomagati tudi drugim slovenskim klubom, tega mu ne gre pozabiti. Na položaju direktorja bi nekateri imeli Slobodana Subotića - Pixija, ki je letos še tretjič zapored postal državni prvak Libanona. Tujine ima zagotovo dovolj, zaslužil je dostojno, simpatij do Olimpije pa ni nikoli skrival. Pred tremi leti je bil celo 40 dni direktor, potem pa je dvignil roke, ker ni imel prave podpore. Na tokratne govorice, da se vrača v Olimpiji, Pixi le zamahne z roko.

Sagadin in Potočnik

Ekipa potrebuje tudi izkušenega trenerja, za katerega vrnitev naslova državnega prvaka ne bo breme, ampak izziv. Prav tako Olimpija potrebuje trenerja, ki bo znal delati z mladimi in bo imel nos za selekcijo. Predvsem pa voljo za delo. »Olimpija mora delati več in bolje. Avgusta bo prepozno, zdaj so nujne spremembe, zdaj se mora začeti delo,« je že pred časom dejal Zmago Sagadin, ki je med kandidati za trenerja. Sagadin bi ob sebi kalil vsaj dva mlada trenerja. Da to zna, je dokazal v preteklosti, Neven Spahija, Sašo Filipovski in Tomo Mahorič so bili njegovi učenci. Olimpija je bila mamljiva tudi za tuje trenerje, zato ni izključeno, da se trenerja poišče v Srbiji. Že lani je bil kandidat za klop Miroslav Muta Nikolić. Pri županu Jankoviću je besedo zanj zastavil tudi Željko Obradović.

Po prihodu novih šefov v Stožice bo prva poteza verjetno temeljita revizija, saj ni povsem jasno, kakšno je finančno stanje. Dolg se giblje okoli 2,2 milijona evrov. Za nameček se iztekajo pogodbe z meceni, ki so do zdaj podpirali košarko. Imajo pa novi oblastniki v rokah pomemben adut – Union Olimpija je dobila povabilo v evropski pokal. Na tem velja graditi zgodbo. Predvsem pa se ne sme več dogajati, da je kot nujno zlo, od katerega si vsak vzame, kar hoče, ko to potrebuje. Tudi zato je klub prišel do roba prepada. Začeti bo treba z malimi koraki in trdo roko. Za začetek bi veljalo poravnati zaostale obveznosti trenerjem v mlajših selekcijah. Tudi oni so Union Olimpija.

Deli s prijatelji