IZOBRAŽEN NA PARKET

Koš bo polnil 
z diplomo v žepu

Objavljeno 15. maj 2016 16.55 | Posodobljeno 15. maj 2016 16.57 | Piše: Drago Perko

Andraž Kavaš je na univerzi Harding zaključil študij. Poškodba kolena je skoraj preteklost, zdaj želi le igrati košarko.

Spet doma. Foto: Drago Perko

Šport in šola gresta lahko z roko v roki. Dokaz za to so številni študentke in študenti, ki odhajajo v ZDA po akademsko izobrazbo in iskanje priložnosti pod košarkarskim soncem. Eden od teh je tudi Ljubljančan, 23-letni Andraž Kavaš, ki se je pred dnevi vrnil domov. Z diplomo v žepu in lakoto po dokazovanju na košarkarskih parketih v Evropi.

Koleno ga spet uboga

»Lepo je doma,« pravi Andraž, ki ne skriva, da je pogrešal družino in prijatelje. Zdaj bo za njih več časa, saj Andraž načrtuje igranje v Evropi. Prizna pa, da se ni bilo tako lahko posloviti od sopotnikov v zadnjih štirih letih. »Precej prijateljev imam, obljubil sem, da se vrnem na obisk,« nadaljuje Andraž, ki po vrnitvi v Slovenijo obrača nov list. Morda v Sloveniji ali pa ligi ABA. V prihodnjih mesecih bo do konca pozdravil poškodbo kolena, ki jo je staknil pred štirimi meseci. »Zdaj je že bolje, to so potrdili tudi zadnji pregledi,« je optimist Andraž, ki se zaveda, da bo moral trdo delati vse poletje, če želi biti jeseni nared za napore in izzive.

Kavaš je štiri leta študiral in igral za univerzo Harding v zvezni državi Arkansas. V zadnjih dveh letih je bil prvo ime ekipe, ki nastopa v študentski ligi NCAA II, ki je rang nižje kot elitna študentska liga NCAA I. V zadnjih dveh sezonah je bil malodane nerešljiva uganka za nasprotnikove obrambe. Da bi naredil še kaj več, mu je decembra preprečila poškodba kolena. Do tekme, kjer jo je staknil, je igral izvrstno – v 31 minutah na srečanje je njegova statistika pokazala po 23,1 točke in 7,6 skoka.

Od Slovana do Hardinga

Andraž igra košarko od mladih nog. Začel je pri Slovanu, nadaljeval pri Parkljih Ljubljana, pred odhodom v ZDA je igral pri Jančah. Pri košarkarskem razvoju so mu pomagali trenerji Nejc Višnikar, Sašo
Kisela, Bojan Brodnik, Matej Možina, Luka Gržina
in njegovi zadnji
trenerji na univerzi Harding Jeff Morgan, Ray Woods in JR Duke.


Težki časi

V ZDA je v štirih sezonah odigral 98 tekem. Poleg letošnjih osem tekem je bila impresivna prejšnja sezona (2014/2015), ko je vseh 28 srečanj začel v prvi peterki. Le na dveh tekmah ni dosegel 10 točk ali več, dvakrat celo več kot 30. Harding, njihov zaščitni znak so bizoni, je znan tudi po tem, da ima vso sezono polno dvorano, na tekmah se redno zbira po 3000 gledalcev! »To je bila izjemna izkušnja. Vesel sem, da sem šel v ZDA, saj sem hotel igrati košarko in se izobraževati. Vsakomur, ki želi igrati košarko na visoki ravni in pridobiti ustrezno izobrazbo, priporočam ZDA,« pravi Andraž, ki mu je študentska liga še kako koristila pri prehodu iz mlajših selekcij v člansko košarko.

»Sprva sem bil edini tujec, na vsakem treningu se je bilo treba dokazovati znova,« se spominja težkih začetkov. A se ni predal, tudi zato je uspešno zaključil študij poslovnega upravljanja. Andraž je imel tudi srečo, da mu je študij in igranje v celoti financirala univerza. Po bratovi poti je šel tudi Matej, ki igra in študira v Seattlu. Fanta se med sezono nista videla, saj sta imela oba natrpan urnik, zato je Mateju obljubil, da ga v prihodnjih letih obišče. 

Deli s prijatelji