ODHOD

Korak nazaj za dva naprej

Objavljeno 24. avgust 2016 09.31 | Posodobljeno 24. avgust 2016 09.33 | Piše: Drago Perko

Košarkar Luka Rupnik po štirih sezonah zapušča vrste ljubljanske Union Olimpije.

Luka Rupnik je sklenil epizodo v Union Olimpiji. Foto Roman Šipič

Številni slovenski igralci so si v minulih tednih našli kruh na tujem. Mednje spada tudi 23-letni košarkar Luka Rupnik, ki je zadnja štiri leta igral v ljubljanski Union Olimpiji. Zdaj ne več, odhaja v Španijo, kjer bo vsaj eno leto nosil dres španskega drugoligaša Lleide. »Vesel sem, ker sem dobil klub, ki sem ga iskal,« je bil včeraj navdušen Rupnik pred poletom proti Barceloni, ki je uro proč od Lleide. V Olimpiji se v zadnjih sezonah ni ravno naigral. Zadnjo polovico minule sezone pa je bolj ali manj presedel. »Lagal bi, če bi rekel, da je bila to sezona po mojih željah. Lani poleti sem prišel s priprav in evropskega prvenstva z velikimi ambicijami. Pri selektorju Juretu Zdovcu sem igral, imel sem vlogo. V Olimpiji pa le do pol sezone. Po odhodu Zacka Wrighta so pripeljali novega organizatorja igre. Vemo, kako se je končalo,« opiše leto, ki pa mu je dalo novih moči. »Ker nisem igral, sem treniral še bolj. To je bila sezona, ki me je še utrdila. Prepričan sem, da moja najboljša leta prihajajo,« je optimističen Rupnik. Pogodba z Olimpijo je potekla, so mu pa zmaji ostali dolžni zajeten kupček denarja. Kljub temu jeze pri Rupniku ni, še manj dileme, za koga bo navijal v novem slovenskem državnem prvenstvu. »Ostajam velik navijač Olimpije. Želim ji, da se izkoplje iz težav. Verjamem, da jim bo v veliko pomoč tudi novi igralec Mirko Mulalić,« je še pristavil Rupnik, ki prizna, da v minulih letih ni bilo lahko biti košarkar Olimpije.

Pri Petroviću in Pešiću


Vmes je menjal zastopnika, poleti pa je trdo vadil. Teden dni je bil na kampu v Španiji, ki ga je organiziral Quique Villalobos, tam je vadil tudi Klemen Prepelič. Rupnik je poleti treniral pod taktirko Mira Alilovića in Jureta Drakslerja, nazadnje pa še v domači Idriji s Sašo Kavčičem. »V Španiji me čaka položaj prvega organizatorja igre. Trener Borja Comenge me je ves čas klical in prepričeval, naj pridem. Z odhodom v Španijo bom naredil morda korak nazaj, a zato, da naredim spet dva naprej,« je Rupnik prepričan, da je ravnal prav. Trener Comenge je nazadnje deloval v Vitroji, prej pa je bil pomočnik Aci Petroviću (na klopi Lleide) in Svetislavu Pešiću (Girona). V težkih trenutkih so mu ob strani stali družina ter dekle Nina, ki je končala tri leta študija v Ljubljani, zdaj pa bo absolventski staž izkoristila, da bo odšla z Luko v Španijo. V Lleidi so že obljubili, da ji pomagajo najti delo, po zadnjih podatkih bo poučevala plavanje. Pa tudi starši bodo prišli na obisk. Veseli in ponosni so, ker Luka obrača nov list v svoji življenjski knjigi. Prvič na tujem. A močno odločen, da mu uspe.

Tudi Lapornikova pod Pireneje

V Španiji bosta v novi sezoni igrala tudi reprezentanta Luka in Miha Lapornik. Prvi bo nosil dres prvoligaša Juventuta, Miha pa je v Bilbau. Luka je pred odhodom na tuje nosil dres Krke, Miha pa Union Olimpije.

Deli s prijatelji