NHL

Kopitar: Naša igra je dolgočasna, a deluje

Objavljeno 11. junij 2014 19.24 | Posodobljeno 11. junij 2014 19.24 | Piše: Marko Uršič

Los Angeles Kings v kultnem Madison Square Gardnu še tretjič ugnali NY Rangers.

Anže Kopitar vodi plošček proti svojemu drugemu naslovu v ligi NHL.

V Ameriki tradicija ne velja (skoraj) nič, zmagujejo povzpetniki, ki imajo polno malho denarja, ker izhajajo iz tržno metropolnih urbanih okolij. Montreal Canadiens imajo, denimo, 24 naslovov prvaka v National Hockey League, a so zadnjega osvojili leta 1993. Los Angeles Kings pa igrajo hokej v mestu, kjer je vse tako in tako filmsko in športno glamurozno, potrošništvo pa nima meja. Letošnji boj za Stanleyjev pokal nasproti postavlja kralje Anžeta Kopitarja in rendžerje iz tržno-finančne prestolnice vzhodne obale, tradicija staroselskega hokeja pa je v prahu, saj je Los Angeles – tretjo tekmo finala je v velikem jabolku dobil s 3:0, takšen je tudi skupni izid v zmagah – le še en uspeh oddaljen od drugega naslova šampiona po letu 2012.

»Naša igra ni vznemirljiva, je prav na meji dolgčasa. Toda deluje v končnici. Naša ekipa je ustvarjena bolj za končnico kot za redni del sezone. Vsi vemo, kakšna nagrada je zdaj v igri, to je čas za hokej kraljev. Na gostovanjih se bolje počutimo, pa ne vem zakaj. Vratar Jonathan Quick je bil tokrat odličen, potrebovali ga bomo še za eno tekmo. V takšni formi je kot pred dvema letoma, ko je bil najkoristnejši igralec. Na vsaki tekmi nam da priložnost za zmago,« je po novem uspehu pomodroval Anže Kopitar, zvezdnik v izkrivljenem sistemu ameriškega športnega novinarstva; v vseh štirih poklicnih ligah namreč v ospredje preveč izpostavljajo statistiko.

Kralji kralji
 Los Angelesa

Športni spektakel po ameriško je res glamurozen, Quick pa je bil vnovič res hiter in je z 32 obrambami v Madison Square Gardnu stvari postavil na kalifornijsko stran. Hokejisti iz mesta angelov so se doma dvakrat izvlekli v podaljšku, tokrat pa so trd oreh, veliko jabolko, kakor imenujejo New York, olupili kar v nekdanjem Novem Amsterdamu. Jeff Carter, sedem desetink pred iztekom prve tretjine, Jake Muzzin, tudi na Kopitarjevo podajo, in Mike Richards so z zadetki zaokrožili zmago v Madisonovem kvadratnem vrtu, morda že odločilna tekma pa bo v noči na četrtek. »Ne menim, da bi bilo kaj drugače, tudi če bi zaostajali z 0:3. Želimo le dobiti naslednjo tekmo,« je racionaliziral Quick. Edini slovenski profi v NHL je tokrat zbral drugo točko v finalni seriji, v končnici je pri 26 točkah (pet zadetkov in 21 podaj), med najučinkovitejšimi igralci je na vrhu. Rendžerji imajo pičle možnosti, da kot drugo moštvo z 0:3 pridejo do 4:3 in osvojijo Stanleyjev pokal. Ameriški športni novinarji letošnji niz LA Kings v končnici tudi opevajo kot najbolj zveličavnega od vseh poklicnih klubov v kalifornijski metropoli. A onkraj luže veliko veljajo (so veljali) starokopitni derbiji: LA Lakers proti Boston Celtics, New York Yankees proti Los Angeles Dodgers, v hokeju pa tega med kralji in rendžerji ni. Za slovensko plat nove pravljice kraljev iz Los Angelesa je najbolj pomembno, da imajo otroci svojega vzornika in da si bodo mnogi želeli igrati hokej na ledu. 

Deli s prijatelji