POGODBA

Kopitar in druščina proti kapitalistom

Objavljeno 17. september 2012 11.45 | Posodobljeno 17. september 2012 11.45 | Piše: Marko Uršič

Potekla je stara kolektivna pogodba v NHL, nove ni, zato je dejavnost zdaj zamrznjena.

Anže Kopitar.

Američani in Kanadčani le niso takšni frajerji, za kakršne se imajo. Na Hrvaškem hokejske tekme prirejajo že v starorimski areni, v Severni Ameriki pa so se doslej spomnili zimske klasike National Hockey League odigrati le na bejzbolskih stadionih ali tistih za ameriški nogomet. Tudi finančno onkraj luže niso povsem pri sebi. Lakomnost nekaterih ne pozna meja in zaradi spora okoli denarja oziroma dobička se tudi letošnja sezona NHL ne bo začela 11. oktobra, kot je bilo predvideno. Vodstvo lige in sindikat poklicih mojstrov palice in ploščka se do polnočnega mejnika v noči na nedeljo niso domenili, finančno kako in kaj, v četrti zamrznitvi dejavnosti v tej ligi od leta 1992 pa bosta udeležena tudi slovenska hokejista Anže Kopitar in Jan Muršak. Nazadnje so v National Hockey League počivali kar celotno sezono 2004/05.

Pripravljalni tabori in tekme konec tedna so tako že odpadli, saj zdaj ne gre za boje na ledu, ampak za pogajalsko mizo. Sindikalistični predsednik Donald Fehr in komisar NHL Gary Bettman nista na isti ali vsaj podobni denarni valovni dolžini. Igralci v času spora ne morejo biti na svojih delovnih mestih, a kaj, ko se bije trd boj za denarno pogačo. Po zadnji kolektivni pogodbi, potekla je v soboto, so hokejisti dobili 57 odstotkov vsega letnega bruto prihodka lige, 43 odstotkov so v žep spravili lastniki. A igralci so ob času starega podpisa pogodbe tudi morali sprejeti zgornjo mejo plač in 24-odstotno znižanje obstoječih pogodb. Kapitalistični lastniki klubov, lakomni, kot so, bi delojemalcem znižali denarne prilive.

Malkin in Gončar v Rusijo

Metalurg iz industrijskega mesta Magnitogorsk, ruski klub iz kontinentalne hokejske lige, je ob zamrznitvi dejavnosti v NHL naredil velik udarec, saj je podpisal pogodbi z ruskim superzvezdnikom Jevgenijem Malkinom in rojakom Sergejem Gončarjem. Malkin, 26-letni srednji napadalec Pittsburgha, je najvrednejši igralec zadnje sezone v NHL, 38-letni Gončar je branilec Ottawe. Po pravilih KHL lahko hokejisti iz NHL dobijo do 65 odstotkov plače, ki bi jo dobili po veljavni pogodbi v poklicni severnoameriški ligi.

Hokejskim ustvarjalcem na ledu so najprej ponudili 43-odstotni kos od hokejske finančne torte, nato so se samokritično zamislili in le dvignili delež na 49 v šestletni pogodbi. Delež bi z leti nato padel na 47 odstotkov. V zlatem hokejskem rudniku letnih prihodkov trenutno leži 3,3 milijarde ameriških dolarjev. Prihodki so bili v lanski sezoni rekordni, govorijo pa še o dodatni rasti priljubljenosti in denarnih prilivov v ligi. Kanadčani, Američani, Švedi, Finci, Rusi, Čehi, Slovaki in drugi, ki se onkraj luže poklicno podijo za ploščkom, pa naj bi kanili vzeti 1,8 milijarde dolarjev za plače.

Žrtvovanje košarkarjev

»V zadnjih sedmih letih finančno vse ne teče tako, kot smo menili, da bo. Nove sezone ne želimo pod dosedanjimi pogoji. Poklicni košarkarji v NBA in igralci ameriškega nogometa v NFL so sklenili, da ni usodno, če bodo njihove plače znižane,« je pametoval hokejski šef Bettman, ki napoveduje, da bo liga po propadu dosedanjih pogajanj zdaj lahko zavzela tudi trše stališče. Če bi v naslednjih dveh tednih sklenili nov, šestletni dogovor, bi sezono lahko še pravočasno začeli. V zakulisju omenjajo, da bi se hokejisti v naslednjih treh do petih letih bili pripravljeni odpovedati delu načrtovanega dviga plač. Menijo, da bi se njihov delež prihodka lige NHL zato s 54,3 odstotka znižal na 52,7, v primeru, da bi liga doživela načrtovano finančno rast za 7,1 odstotka. A hokejisti se tudi pritožujejo, da lastniki pretiravajo s svojimi finančnimi težavami pri vodenju klubov. Velika večina igralcev je ob zamrznitvi dela seveda že razmišljala o nadomestni službi v evropskih klubih. Anže Kopitar, ki v novi sezoni, če bo, z Los Angeles Kings brani naslov prvaka in Stanleyjev pokal, naj bi zaigral v švedskem drugoligaškem klubu Mora, skupaj z mlajšim bratom Gašperjem. Omenja pa tudi možnost nastopanja v Švici. Ključno vprašanje je zavarovalnina, da je pokrit za primer, če se poškoduje za časa drsanja s ploščkom na stari celini, in se potem vrne onkraj luže. »Igralci smo si enotni, zaupamo svojim predstavnikom, ki se pogajajo,« Anže trdno stoji na strani kolegov.

Deli s prijatelji