RISI

Kopitar brez izgovorov: Smo favoriti in to je to!

Objavljeno 17. april 2014 09.20 | Posodobljeno 17. april 2014 09.20 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca se bo v Južni Koreji borila za vrnitev med najboljše na svetu.

Slovenska hokejska reprezentanca. Foto: Drago Cvetanovič/HZS

Slovenska hokejska reprezentanca se v Južni Koreji že privaja na sedemurno časovno razliko ter spoznava kraj in dvorano, kjer se bo od nedelje borila za uvrstitev v elitni razred svetovnega hokeja. V milijonskem Goyangu, ki je pravzaprav severno predmestje južnokorejske prestolnice Seula, se bodo izbranci selektorja Matjaža Kopitarja na svetovnem prvenstvu divizije 1 pomerili z Japonsko, Južno Korejo, Ukrajino, Madžarsko in Avstrijo. Prvi dve mesti vodita v hokejski raj, natančneje na svetovno prvenstvo najboljših reprezentanc maja prihodnje leto na Češkem (Ostrava in Praga). Po izjemnem uspehu na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so risi osvojili senzacionalno sedmo mesto, je zdaj na vrsti naloga, ki bo sezono kot celoto označila za uspešno ali neuspešno. »Smo favoriti, sprejemamo to vlogo. Vendar razlike med ekipami na tem turnirju niso tako velike, kot se zdi. Povsem brezpredmetni sta zadnji zmagi na pripravljalnih tekmah proti Avstriji in Madžarski. To sta bili prijateljski tekmi, zdaj nas čaka nekaj povsem drugega,« je bil selektor že povsem v azijskem filmu, preden je še zadrsal po ledu jeseniške Podmežakle v humanitarni tekmi legend Jesenic in Olimpije.

Do spanca s tabletko?

V projektu Južna Koreja je obilo novosti. Slovenska izbrana vrsta prvič gostuje v Aziji, ki je hokejska eksotika, in prvič manjka tako veliko standardnih članov. Ponovimo, na tokratni akciji ni kar osmih igralcev, prvega vratarja Roberta Kristana, branilcev Klemna Pretnarja, Aleša Kranjca in Sabahudina Kovačevića ter napadalcev Anžeta Kopitarja, Roka Tičarja, Žige Jegliča in Roberta Saboliča. Kopitarja in njegovih fantov to ne moti, zato je cilj jasen – uvrstitev med elito. »Ne smemo se obremenjevati s fanti, ki jih ni z nami. Moramo se ukvarjati s temi, ki so tu, in jim pomagati,« je odločen selektor. K temu jih navsezadnje silijo tudi fantastične predstave na premiernem nastopu na OI. Ampak tu sta zdaj še drugačno podnebje in časovna razlika. »Pred uvodno tekmo se bomo tri dni privajali na časovno razliko in nove razmere. Ker gre za mlade fante, polne moči, verjamem, da se bodo dobro prilagodili. Morda si bo treba pomagati tudi s kakšno uspavalno tableto, ampak s pravim pristopom se bo vse uredilo. Težje bo za nas starejše, torej trenerje in druge člane spremljevalne ekipe, ki drugače prenašamo tovrstne spremembe,« se je še pošalil Kopitar. Torej po dveh pripravljalnih tekmah in kopici treningov z novimi obrazi ni posebnih skrbi? »No, skrbi me le to, da ne vem, kam gremo. Prvenstva na tej ravni v Južni Koreji še ni bilo. Morda bo kakšen zaplet, lahko da bo šlo kaj narobe, toda morali bomo prek tega. Pripraviti se moramo na vsako tekmo posebej, saj bo štelo le to, kar bomo pokazali na ledu. Navijačev pač ne zanima, kaj se dogaja v zakulisju. Poskrbeli bomo, da bodo igralci maksimalno pripravljeni in da se vrnemo v skupino A.«

Ključen bo start

Reprezentančni sistem je znan, režim dela in način igre sta trdno zasidrana v glavah stalnih reprezentantov, vse to pa pospešeno osvajajo tudi novi obrazi med risi. »Nekateri so že bili z nami in poznajo način dela. Mlajši, ki so prvič z nami, bodo morali sprejeti minutažo v igri, ki jo bodo dobili. Seveda to ne pomeni, da bodo potem pač igrali, kakor bodo, ampak bodo morali disciplinirano in kakovostno zapolniti čas, tako da bodo udarni igralci lahko imeli prav tako dober počitek. Želim si, da bi čim več igrali s štirimi napadi, da bi imeli ves čas pozitiven rezultat med vsako tekmo, saj potem ne bo treba preveč izčrpavati ključnih igralcev,« je pojasnil Kopitar, ki vztraja pri osredotočanju na etapne cilje: »Prvi dve tekmi v nedeljo in ponedeljek bosta ključni. To bo usmerilo našo ekipo v nadaljevanju turnirja, saj nas lahko razplet dvigne ali pa malce pretrese. Vemo, da Azijci običajno silovito krenejo v prvenstvo, potem pa padejo v igri. Z nami je morda drugače. Start bo zato zelo pomemben. Potem bo na vrsti dan odmora in takrat se bomo pripravili na naslednje tekmece.«

Kdo bo prvi vratar?

Ker zaradi lova na naslov slovaškega prvaka z Nitro v reprezentanci ni prvega vratarja Roberta Kristana, je ob 30-letnem Andreju Hočevarju (Epinal, Francija) in 20-letnem Luki Gračnarju (Red Bull Salzburg) prostor v izbrani vrsti dobil 27-letni Gašper Krošelj (Sparta Sarpsborg, Norveška). Kdo bo torej stal v vratih na prvi tekmi z Japonci? »Nisem se še odločil. Gračnar je še mlad, a resnično zelo talentiran vratar, Hočevar pa ima precej več izkušenj in je v preteklosti že bil v tej vlogi. Krošelj dobro dela na treningih. Ne vem še, bomo videli pred začetkom turnirja,« je dejal selektor Matjaž Kopitar. Poznavajoč šefa bi stavili na Hočevarja.

Legende na dobrodelnem spektaklu

Nekdanji asi Jesenic in Olimpije so odigrali povratno dobrodelno tekmo, njihove poteze je v dvorani Podmežakla spremljalo približno 500 gledalcev. Bolj kot zmaga legendarnih železarjev s 7:1 (slavili so tudi februarja v Ljubljani s 7:5) je pomembno to, da so s to tekmo pomagali fundaciji Jakec in čarobna lučka, ustanovi za pomoč otrokom s cerebralno paralizo, ki zbira sredstva za nakup terapevtskih pripomočkov in izobraževanje terapevtov. Tokrat so zbirali sredstva za enoletno Tio z Jesenic. 

Deli s prijatelji