SLOVO

Konec slovenske košarkarske pravljice

Objavljeno 20. junij 2017 09.20 | Posodobljeno 20. junij 2017 09.21 | Piše: Drago Perko

Poraz proti Srbiji je bil usoden za slovensko žensko vrsto.

PRAGA – Slovenija se danes vrača v domovino. Ni je med 12 ekipami, ki bodo popoldne nadaljevale 36. evropsko prvenstvo. Po včerajšnjem visokem porazu s Srbijo (69:88) je pristala na 4. mestu v skupini. Francija. Srbija in Grčija so ostale v Pragi. »Po težavah Sandre Piršič smo imeli še dodatne težave in zmanjšano rotacijo. Nismo imeli prave energije. Srbija je bila boljša, zato ji čestitam. Prejeli smo preveč košev. Kljub temu si dekleta zaslužijo pohvale. Na EP smo šli po zmago, jo tudi dosegli in zapustili dober vtis!« je povedal selektor Damir Grgič. Na drugi strani smo lahko spremljali veselje Srbije, ki je v drugem polčasu zlomila odpor Slovenije.

Super uvodna četrtina
Slovenski uvod v tekmo ni bil idealen. Srbija je povedla po dveh minutah in pol z 9:4, selektor Grgič pa je pravočasno vzel minuto odmora. Peterka Nika Barič, Teja Oblak, Shante Evans, Maja Erkić, Eva Lisec je v slogu dizelske lokomotive ujela ritem in se do konca četrtine razletela po parketu. V srbski koš je padalo z vseh koncev, blestela je Oblakova (10 točk v 1. četrtini, 22 na tekmi), peterki pa je dirigirala Baričeva (18 točk). Slovenija je navdušila v obrambi, v kateri so Grgi- čeve varovanke kombinirale različne inačice. Od conskega presinga in cone do prehoda v posamično obrambo. Jasno je bilo, da bo Slovenija težko zadržala tak ritem, še posebno v napadu, v katerem so naše reprezentantke zadevale z 62-odstotno natančnostjo. To se je tudi zgodilo. Menjave v slovenski reprezentanci, izboljšan skok Srbije in predvsem boljša obramba so botrovali preobratu in vodstvu (žal tudi končni zmagi) Srbije od 20. minute naprej (41:44). V dresu srbske reprezentance sta se prikazali tudi povratnici po po- škodbah Sonja Petrović (23 točk, šest skokov, 5 podaj) in Ana Dabović (4 točke).

Velike napake
Sodniki niso imeli svojega dneva. Našo reprezentanco so oškodovali v 3. četrtini vsaj dvakrat. Pri izidu 50:44 za Srbijo so ob očitno osebni napaki nad Evo Lisec osebno napako dosodili Liščevi. Selektor Grgič se ni mogel nadzirati, dobil je tehnično napako. Potem so možje v sivem z osebno nagradili še Evansovo, v zadnji četrtini pri rezultatu 60:68 pa še Baričevo, namesto da bi dosodili korake srbski branilki Tamari Radočaj. Srbija je povedla s 70:60, Baričeva je znižala na 63:70, Radočajeva je odgovorila z enako mero. Čas se je iztekel, Slovenija je bila na koncu preveč nezbrana (18 izgubljenih žog).

Erjavec in Danilović
Obe reprezentanci sta imeli na tribunah podporo vodstva košarkarske zveze. Slovenci so s predsednikom Matejem Erjavcem na čelu za svoje navijali od petka, Srbi vključno s šefom Predragom Danilovićem so prišli šele včeraj.


 

Deli s prijatelji