NOV SELEKTOR

Kokoškov namesto Zdovca

Objavljeno 19. januar 2016 11.46 | Posodobljeno 19. januar 2016 11.48 | Piše: Drago Perko

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je dobila novega selektorja.

Bo Zdovc Ljubljani pomahal v slovo?

Kar smo pred enim tednom prvi napovedali, se je zgodilo. Jure Zdovc ne bo več vodil moške košarkarske reprezentance, na njegovo mesto prihaja 44-letni srbski trener Igor Kokoškov, ki zadnjih 15 let deluje v ligi NBA. Trenutno je pomočnik glavnega trenerja v moštvu Utah Jazz. Kokoškov bo drugi tuji košarkarski selektor. Prvi je bil Božidar Maljković, ki je Slovenijo vodil med letoma 2011 in 2013. »Uvodoma bi se v svojem in imenu KZS Juretu Zdovcu želel zahvaliti za dobro opravljeno delo v zadnjih dveh letih ter izjemno korektne pogovore v času po poteku pogodbe. Jure je pred kratkim postal trener AEK iz Aten, ki je zahteval, da se popolnoma posveti delu v klubu, zaradi česar ni mogel potrditi nadaljnjega sodelovanja, o katerem sva se konkretno pogovarjala. Ob iskanju novega kandidata smo hitro prišli do Igorja Kokoškova, s katerim smo že začeli pogovore o nadaljnjem razvoju slovenske članske izbrane vrste, predvsem glede dokončanja pomladitve, ki jo je KZS začela že pred leti, medtem ko je cilj v letošnjih kvalifikacijah zgolj in le uvrstitev na eurobasket 2017,« je ob imenovanju povedal predsednik KZS Matej Erjavec.

»To je zagotovo največji trenutek v moji trenerski karieri. Doletela sta me velika čast in priznanje, ko sem dobil priložnost voditi slovensko reprezentanco! Privilegij je, da lahko po številnih eminentnih imenih tudi jaz sedem na to mesto,« je povedal Kokoškov ob imenovanju. »Moram biti iskren – ni bilo tako gladko, kot sem pričakoval. S športnega in trenerskega vidika mi pri mojem delodajalcu Utah Jazz niso delali težav, bolj jih je skrbelo, ker ne bom toliko časa z ekipo. Po nekaj dneh usklajevanja smo našli skupni jezik. Če me Utah ne bi podprl, potem ne bi sprejel dela slovenskega selektorja!« je tudi Kokoškov potrdil, da njegovi šefi niso bili najbolj navdušeni nad njegovo novo nalogo. Na koncu so le popustili. S KZS bo podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja ob uvrstitvi na evropsko prvenstvo, ki bo na Finskem, v Izraelu, Romuniji in Turčiji. Kvalifikacije za EP 2017 bodo od 31. avgusta do 17. septembra, žreb pa bo na sporedu v petek, 22. januarja, ob 10.30, v Münchnu, kjer bodo nasprotnike na EP to poletje dobile tudi reprezentance mlajših starostnih kategorij.

Kokoškov je dejal, da ceni in spoštuje delo predhodnika Zdovca. Zatrdil je, da niti ni te vrste trener, ki bi vse resetiral in postavil na novo. Zato bo nadaljeval tam, kjer je končal Zdovc. Prepričan je, da bo ekipi pomagal tudi Goran Dragić. V kali pa je zatrl govorice, da je prav Gogi (z njim sta dobro sodelovala v ligi NBA, ko je bil Goran v Phoenixu) botroval njegovemu imenovanju. »Take zgodbice in intrige me ne zanimajo. Tu sem zaradi igralcev in dobrega dela. Goran pa igra za Slovenijo, ne za selektorja,« je dejal Kokoškov, ki je še obljubil, da se bo iz spoštovanja do reprezentance in države naučil vsaj osnov slovenščine. Eden od njegovih pomočnikov bo zagotovo Rado Trifunović. Kokoškov je trenersko pot začel v OKK Beograd, potem pa nadaljeval v Partizanu. Leta 1999 je odšel v ZDA (univerza Missouri). Kot pomočnik je deloval še v LA Clippers, Detroitu, Phoenixu, Clevelandu, Orlandu in Utahu. Med letoma 2008 in 2015 je bil selektor Gruzije.

 

Deli s prijatelji