PRVENSTVO AVSTRALIJE

Ko je igral Džumhur, v Bosni niso spali

Objavljeno 18. januar 2014 13.13 | Posodobljeno 18. januar 2014 13.15 | Piše: M. U.

Z nastopom na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije je Damir Džumhur povzročil evforijo v domovini.

Nogomet in tenisač Damir Džumhur sta ponos BiH.

Nogometaši Bosne in Hercegovine so se premierno uvrstili na letošnje svetovno prvenstvo v Braziliji. Od Zenice do Mostarja dihajo za nogometno žogo, a na vrh zanimanja bošnjaške javnosti se je povzpela še ena športna panoga. Damir Džumhur je prilezel do tretjega kroga odprtega prvenstva Avstralije, tam pa moral s 4:6 in dvakrat z 2:6 podpisati predajo boljšemu, sedmemu igralcu sveta, Čehu Tomašu Berdychu. Damir je imel v areni Hisense bučno podporo svojih izseljenskih rojakov, a 21-letniku po kanadskem Črnogorcu Milošu Raoniću leta 2011 ni uspelo, da bi se kot prvi kvalifikant prebil v četrti krog turnirja v Melbournu. Sarajevčan Džumhur, 188. igralec sveta, je postal prvi Bošnjak, ki je zaigral na turnirju za veliki slam, poleg avstralskih rojakov pa je doma pred televizorje prikoval tudi BiH. Razumljivo, s kvalifikacijami je v zvezni državi Victoria zmagal petkrat, v glavnem delu turnirja je ugnal Čeha Jana Hajeka in po predaji še Hrvata Ivana Dodiga. »Po dvoboju mi je čestital tudi Novak Đoković in dodal, da bom zdaj zagotovo imel še več takšnih obračunov. Novak je eden najboljših igralcev v teniški zgodovini in njegove besede mi veliko pomenijo. Lepo je, da ima takšen tenisač vzpodbudne besede zame, in na to sem ponosen,« je DD navrgel o zvezdniku iz sosednje Srbije. »V naslednjih letih ga bomo še videvali. Je mlad, lačen uspeha in nadarjen igralec. Prešel je kvalifikacije in odigral še dva solidna dvoboja. Tokrat se mu je poznalo pomanjkanje izkušenj,« pa ga je pohvalil tekmec Berdych, s 196 centimetri kar za 21 centimetrov višji od Džumhurja.

Džumhur filmski igralec

»Mediji v domovini so bili silno presenečeni nad mojimi uspehi, dodali so še, da vsa Bosna ponoči, ko sem igral, ni spala in me je spremljala po televiziji. Vsi so ponosni name. Pravijo, da je to veliki dosežek, nikomur pred menoj to še ni uspelo, dodali so tudi, da ne vedo, ali bo komu še kdaj uspelo kaj podobnega. V čast mi je, da sem Bošnjak, in srečen sem, da je tudi moja domovina prisotna na tako velikem teniškem tekmovanju. Upam, da bom naslednje leto spet tukaj in da bom tudi na drugih turnirjih za veliki slam zastopal Bosno in Hercegovino. To si tako majhna država zasluži in hkrati potrebuje športne uspehe,« je še dodal prvi lopar BiH, ki je dodal, da bo z več takšnimi dvoboji postal tudi boljši tenisač. Kot mladinec je bil tretji na lestvici Mednarodne teniške zveze (ITF). V najstniških letih je imel veliko uspehov; poleg zmag na tekmovanjih je na olimpijskih igrah mladih leta 2010 v Sinagapurju osvojil bron, ima zlato z evropskega mladinskega prvenstva istega leta v švicarskem Klostersu.

Damir Džumhur se je rodil maja 1992., mesec po začetku vojne v Bosni in Hercegovini. Zato je tudi zelo ponosen, da je njegov tenis v Melbournu vzbudil tako veliko zanimanje v domovini. »Tenis je bil v Bosni in Hercegovini do zdaj zelo nepriljubljen in je lepo, da sem ga dvignil na višjo raven. Upam, da bodo vsi otroci, ki ne vedo, kaj bi počeli, začeli igrati tenis, z upanjem, da bodo nekoč profesionalci. Nogomet in zdaj tenis sta zagotovo največji stvari v bošnjaškem športu. To zdaj vsi pravijo. Letošnje leto se je začelo zelo dobro zame in tudi za bošnjaški šport, zdaj pa od mene pričakujejo, da bom dober igralec, in upam, da jih bom osrečil,« je sklenil Damir, čigar trener je oče Nerfid Džumhur. Doslej je s tenisom zaslužil 93.796 dolarjev, njegova vzornika sta bila v otroštvu Patrick Rafter in Roger Federer, navija pa za nogometni klub Željezničar. V mladosti je celo igral v dveh filmih, zdaj pa študira politično znanost na sarajevski univerzi.

Deli s prijatelji