EVROBASKET

Ko bo klima v dvorani, bo bolje,
 a potili se bodo zaradi izidov

Objavljeno 05. avgust 2013 09.17 | Posodobljeno 05. avgust 2013 09.17 | Piše: Drago Perko

Celjska generalka za evropsko košarkarsko prvenstvo je minila v nevzdržni sopari, bolje naj bi bilo septembra, ko bo šlo zares.

Tudi celjska lepotica Zlatorog se je potila med boji košarkarjev. Foto: Drago Perko

CELJE – Zasedba slovenskega košarkarskega selektorja Božidarja Maljkovića je sinoči v Celju s tekmo proti Turčiji sklenila nastop na turnirju Skupine Laško, kjer so Slovenci slavili končno zmago v konkurenci Srbije, Turčije in Latvije. Gledalci so vnovič pokazali, da imajo košarko radi. V tem trodnevju v mestu ob Savinji se je zbralo številno občinstvo, ki mu ni bilo težko pri 30 plus v zraku in v senci na pot, da vidi junake Bože Maljkovića na delu. Ob primerni vzpodbudi, napovedovalca sta bila v formi, ozvočenje malce manj (to so najbolj občutile Zmajčice), so pripravili dobro vzdušje.

Velik minus turnirja so bile v nebo vpijajoče temperature. Saj organizatorjem ne gre zameriti, trudili so se. Redki so bili, ki so pričakovali, da se bo ogrelo do 40 stopinj, a časi so taki, julij je podal roko avgustu, poletje je v deželi, najbolje organizirano evropsko prvenstvo pa mora biti pripravljeno na vse. »Dva dni pred prvenstvom bo klima v dvorani, igralcem ne bo vroče,« so tolažili organizatorji. Igralci bi si zaslužili boljše razmere. Pa niso niti bentili, čeprav bi lahko. »Dvorana Zlatorog je izjemna, zelo mi je všeč. Ni ne prevelika, ne premajhna,« je svoj drugi dom v septembru opisal Goran Dragić, ki pa mu ni bilo pogodu, da je bilo tako vroče. »Veliko tveganje je igrati v takšni dvorani. Takoj se lahko zgodi in prepona gre k vragu,« je dejal Gogi in v smehu dodal, da na klopi ni nič manj vroče. Ni skrivnost, da vsak njegov gib in korak pozorno spremljajo tudi v Phoenixu. Vročina pa je terjala davek tudi v latvijskih vrstah.

Odslovili Latvijca

23-letni reprezentant Žanis Peiners ni upal zaigrati. Pa ne zaradi spolzkega parketa, ampak zaradi srčnih težav, ki jih je imel v preteklosti. Vest ne bi bila tako zanimiva za slovensko javnost, če ne bi bil Latvijec eden od novincev v Olimpiji. Direktor zmajev Matevž Zupančič je že potrdil, da so se mu takoj zahvalili za sodelovanje, nanj ne računajo več. Kje bo nesrečni Latvijec (če sploh) nadaljeval kariero, ni znano.

Prostovoljci so potrdili, da bodo srce tega tekmovanja. Bolj jim je bilo vroče, večji nasmeh so si narisali na obraz. Po dvorani so raznašali vodo in statistiko ter izpolnjevali naloge, ki so jih dobili. »Trudimo se,« pove Dragana Jusupović, ki je odgovorna za pomoč medijem. »Prijavila sem se, ker me to zanima,« pojasni, zakaj želi dodati svoj kamenček v mozaik evrobasketa. Nad vsemi prostovoljci v Celju je bdela Metka Čuk: v petek je imela na voljo 50 parov rok, v soboto kar 250. »Po vsakem dnevu smo imeli sestanek, od vseh pričakujemo več samoiniciative pa tudi njihovo število smo okrepili,« so povedali v taboru prostovoljcev.

500 pleskavic 
in 100 hot dogov

Pred dvorano Zlatorog je kraljevala tudi zabaviščna cona. Plavolaske, moški del občinstva je pasel oči na njih, so vabile k zabavi pred zabaviščnim avtobusom. »Kdor ne skače, ni Sloven´c,« je odmevalo v vročo sobotno noč, ko so se na osemkolesnik povzpeli košarkarji in med zbrane zmetali nekaj deset žog. »Blagajna ne dela,« je nekaj pred sedmo moledovala Špela, ki se je mučila z napravo, da bi lahko izdala račun za slastno pleskavico. »Ne, ne, nič ne bo prekrška, vam ga bom kar napisala,« se je hitro znašla ter pokazal iznajdljivost, na pomoč pri popravilu blagajne pa ji je priskočil še sosed iz sosednjega jurčka, kjer so stregli pivo. Teklo je v potokih, število vrčev je neznanka, pri Špeli pa so vedeli povedati – nekaj več kot 500 pleskavic so prodali, v soboto pa se je lačno in kot miši premočeno občinstvo navdušilo nad hot dogi.

Lakovič vadil v Zrečah

Slovenija se je predstavila s hitro in raznovrstno igro. Jasno je, da ima niti igri v rokah Goran Dragić, nesporna številka ena naše vrste. Maljković mu je prilagodil igro, proti Srbiji so navdušili v obrambi, zato je bilo tudi precej lahkih košev. »Zadovoljen sem zaradi zmage in borbenosti, ki smo jo pokazali, dejstvo pa je, da to ni realna slika teh dveh reprezentanc, saj smo oboji nastopili precej oslabljeni. Delati moramo še pri uigranosti,« je dodal Jure Balažić, pri 32 debitant v slovenski vrsti, ki pa je z obema rokama zagrabil ponujeno, Maljković mu iz tekme v tekmo bolj zaupa. Edino, kar v teh dneh še muči selektorja, so tri poškodbe. O usodi (ne)igranja Jake Lakoviča se bo odločalo v prihodnjih dneh, dobra vest pa je, da je Lakovič včeraj treniral v Zrečah. Poškodbe iz ZDA še ni povsem pozdravil Jaka Blažič, ki ga muči koleno, nekaj zdravstvenih težav pa ima tudi Mirza Begić. »Tole je bilo precej dobro, veseliva se prvenstva, na to se pije in poje,« sta bivanje v Celju sklenila Miha in Lovro, dva zvesta in goreča navijača slovenske reprezentance.
 

Babačić z navijači

V Celje je prišel tudi Esad Babačić, pojem košarkarske predanosti, ki je v potu svojega obraza z obilo skrbi in neprespanih noči obnovil 20 igrišč. Akcije Verjemi v svoj koš danes ni več, je pa Esad (p)ostal uradni ambasador slovenskih navijačev.
Fiba Europe na obisku

Naključju pa ničesar ne prepušča niti Fiba Europe, tokrat je prišla njihova predstavnica v Slovenijo. Že v soboto se je zapletla v pogovor z Romanom Kolarjem, vodjo tekmovanja EP 2013. »Usklajujemo zadnje podrobnosti in preverjamo stanje,« je namen obiska pojasnil Anže Blažič, tiskovni predstavnik Eurobasketa.

 

Deli s prijatelji