KOŠARKAR

Klobučar uživa v Nemčiji, previden glede žreba za EP

Objavljeno 20. december 2014 13.31 | Posodobljeno 20. december 2014 13.36 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Jaka Klobučar

Nekdanji košarkar Krke in Uniona Olimpije se je preselil v Nemčijo, kjer niza uspešne igre.

Jaka klobučar se je izkazal na zadnji reprezentančni akciji.

Čeprav je Jaka Klobučar po koncu lanske sezone – bil je tudi najboljši košarkar finalne serije lige Telemach – želel ostati doma, ob klicu iz Nemčije ni okleval. V svoje vrste ga je zvabil Ulm, 27-letni slovenski reprezentant si je z Nemci hitro segel v roke in si zagotovil mirno poletje brez skrbi in misli na iskanje novega delodajalca. »Dobro nam gre, naredili pa smo kiks v pokalu eurochallenge,« Klobučar obžaluje, da so s soigralci po porazu proti nizozemski ekipi Shoeters SPM zapravili napredovanje.

Na treh igralnih mestih

»V nemški ligi nam gre bolje. Izgubili smo le proti ekipam z vrha ter doma nepričakovano proti Hagnu, sicer se ne gre pritoževati. Nekaj tekem smo dobili tudi v končnici, kar kaže, da ima ekipa karakter,« je zadovoljen s 4. mestom po 13 krogih. Večino obračunov začenja na klopi, na teren pa prihaja z nalogo, da ekipi prinese dodatne energije. Na parketu je v povprečju skoraj 23 minut, v tem času pa navadno 13,6 točkam doda še po tri skoke in tri podaje. Trener Thorsten Leibenath ga ima na položaju organizatorja igre, strelca, po potrebi je tudi krilo.

»Igra se hitro in atraktivno, poudarek je na fizični moči. Ne manjka Američanov, ki skačejo do vrha table. Da je tekmovanje kakovostno, priča podatek o dveh evroligaških in šestih ekipah, ki nastopajo v evropskem pokalu,« Novomeščan opozarja na moč nemškega državnega prvenstva. »Nemška liga je izjemno medijsko spremljana, vseh 24 ur na dan se dogaja nekaj okoli košarke. Pa naj bo na spletu, televiziji … Tudi samo mesto živi za košarko. Transparenti so na vsakem koncu in kraju,« je tudi Klobučar presenečen nad nemško navdušenostjo nad košarko. Svoj delež dodajo navijači. Dvorana v Ulmu je do konca sezone že skorajda razprodana, na tekmi pa se v povprečju zbere po 6000 gledalcev, četrtina jih je glasnih navijačev.

Okreval po poškodbi

Nad življenjem v Nemčiji se je Jaka ne pritožuje. Z izbranko Dašo bivata dobrih 10 minut zunaj mesta, kjer živi tudi polovica soigralcev. Do dvorane porabi 10 minut, nedelje pa so po navadi rezervirane za sprehode. V teh decembrskih dneh je precej živahno na glavnem trgu pred katedralo, kjer mrgoli ljudi. Klobučar še doda, da Nemci veliko dajo na veseli december, mesto pa je bilo okrašeno že pred tremi tedni. Igral bi še kaj več, a je imel smolo. Na tekmi proti Albi je nerodno padel, udarec v predel nad trtico je terjal strogo mirovanje in počitek. »Zdaj je na srečo to mimo,« je vesel Klobučar, ki spremlja razmere doma. Danes bo z enim očesom pospremil slovenski derbi v ligi ABA, ko pri Krki gostuje Olimpija: »Tesno bo, a prednost dajem Novomeščanom.«

Vesel zaradi prijatelja

V teh dneh so še vedno aktualni odmevi na žreb predtekmovalne skupine za evropsko prvenstvo v Zagrebu. Če je večina navdušena nad slovensko skupino, pa je Klobučar precej bolj previden. »Žreb je malce varljiv – Hrvati in Grki so vedno pri vrhu, malce me skrbi tale Makedonija. Nevarna bo tudi Gruzija, če se zbere v popolni postavi. Nizozemcev ne poznam najbolje, a imam z njimi slabe izkušnje iz klubske košarke, saj smo ravno zaradi poraza proti njim z Ulmom izpadli,« opozarja Jaka, ki je redno v stiku tudi s svojim prijateljem Janom Močnikom, ki blesti na Kosovu. »Vesel sem zanj,« še doda Jaka, potem pa odhiti na trening.

Deli s prijatelji