JADRANJE

Ključen Žbogarjev znanec

Objavljeno 27. september 2013 14.48 | Posodobljeno 27. september 2013 14.48 | Piše: M. U.

Ameriški pokal se je končal dramatično, Oracle je po zaostanku z 1 : 8 ugnal Novozelandce.

Vasilij Žbogar.

Jadralni šport je tokrat poskrbel za pravo dramatiko na morju. Ameriški pokal, ta je bil 34. po vrsti, poteka pa že vse od daljnega leta 1851, se je po vodstvu Novozelandcev z 8 : 1 v finalnem dvobojevanju v sanfranciškem zalivu pred enim tednom že nasmihal kivijem. Dobiti bi morali le še en plov, a je branilec naslova Oracle Team USA uprizoril neverjeten preobrat. Američani so nanizali osem zaporednih zmag in tako slavili v najdaljšem, po doseženih hitrostih, tudi več kot 70 km/h, v plovih najhitrejšem in najrazburljivejšem America's Cupu do zdaj.

Dramatika je bila torej pravšnja za najprestižnejšo jadralsko lovoriko na svetu in tudi nasploh najstarejšo trofejo v mednarodnem športu. Avstralcu Jamesu Spithillu, krmarju ameriškega katamarana, se je le smejalo, enako lastniku, računalniškemu milijarderju Larryju Ellisonu. Široki so bili nasmehi enajstčlanske posadke Oracla, v njej je bil le en državljan ZDA, sicer pa štirje Avstralci, dva Novozelandca ter po eden iz Velike Britanije, Italije, Nizozemske in Antigve. A dogodilo se jim je tudi to, da je eden od članov Oraclove posadke v ogrevalnih regatah pred sklepnim dejanjem nedovoljeno spreminjal nastavitve dvotrupca, Oraclu so zato vzeli dve točki in je morala posadka, zbrana z vseh vetrov, v bistvu dobiti kar enajst finalnih plovov.

Morski volk Ben Ainslie

Izjemno pomembno vlogo je imel pri preobratu tudi štirikratni olimpijski zmagovalec v jadranju, 36-letni Britanec Ben Ainslie, tekmec Vasilija Žbogarja na lanskih olimpijskih jadralnih tekmovanjih v Weymouthu. Ainslie je na OI leta 1996 v Atlanti osvojil srebro v razredu laser, nato v istem razredu zlato odličje v Sydneyju, nanizal pa je še tri zlate medalje v razredu finn (Atene 2004, Peking 2008 in London 2012). Po četrtem finalnem porazu Oracla je na položaju taktika zamenjal Johna Kosteckega in izvrstno svetoval posadki. »To je bilo neverjetno moštveno delo, zaradi tega smo tudi osvojili pokal,« je Spithill opisal zmagovito formulo.

Po drugi strani je Dean Barker, krmar Emirates Team New Zealand, navrgel: »To je res frustrirajoče, težko je požreti, a oni so opravili čudovito delo, da so prav usposobili svoje plovilo.« Ellison je v enajstih letih za svojo igračko oziroma jadralski projekt zapravil 500 milijonov dolarjev, da se zdaj lahko še drugič zapored baha s srebrnim pokalom. Novozelandski poskus ponovne osvojitve ameriškega pokala, imeli so ga že dvakrat, je denimo deloma financirala vlada, njen prispevek je bil vreden 36 milijonov dolarjev, obe jadrnici, ki sta pluli v finalu, sta stali po sto milijonov dolarjev, prihodnost 26-letne udeležbe Kivijev na tem tekmovanju pa je zdaj zelo vprašljiva.

Deli s prijatelji