PRIPRAVLJENI

Ključa za tetoviranega Hrista: moštvena disciplina in kemija

Objavljeno 25. september 2014 12.48 | Posodobljeno 25. september 2014 12.48 | Piše: Marko Uršič

Košarkarji Union Olimpije se brusijo pred tekmovanjem na jadranski in evropski fronti.

Hristo Nikolov se želi pri Olimpiji preizkusiti na višji tekmovalni ravni. Foto: Roman Šipič

Union Olimpija bo v letošnji sezoni pod košem imela letalonosilki; za tekmece bolje, da ne zaplujejo v stožiške ozemeljske vode. Alen Omić in Mirza Begić sta s centimetri impresiven pojav, trener Aleš Pipan pa bo moral ob njiju sestaviti pravo floto fregat in rušilcev. Zmaji v novem tekmovanjem obdobju namreč želijo zrušiti domačo prevlado Novomeščanov, ki pa bodo seveda svoje položaje utrdili na Krki. A Omić in Begić imata tudi takšni pogodbi, da lahko (Alen ob primerni odškodnini drugih klubov) dvigneta sidro iz Stožic. »V ligi ABA si želimo čim več zmag, kaj bo to pokazalo na koncu, pa bomo videli. O evropskem pokalu lahko govorimo, ko bodo znani nasprotniki (žreb je v ponedeljek, op. p.). Tudi tam velja isto, poskušati priti čim dlje,« je začel Pipan, ki ga denimo v prvih štirih krogih jadranske lige čakajo Cibona, Cedevita, Crvena zvezda in Partizan, vsi udeleženci zadnjega sklepnega turnirja četverice. Ob velikih igralskih rošadah – gre morda letos pričakovati slabšo Krko? »Menim, da ne moremo pričakovati slabše Krke, ker vedno sestavi ekipo, ki je konkurenčna. Nikakor jih ne gre podcenjevati, menim, da bodo spet eno od presenečenj lige ABA oziroma eden od kandidatov za finale državnega prvenstva,« je ocenil klub, v katerem je nekoč vadil fante.

»Čim manj je treba razmišljati, da ima Begić odprto pogodbo, želel bi si, da ostane do konca sezone. Bolje, ko bo igral, več, ko bomo zmagovali, bo tudi njemu odprta lažja pot v kakšen klub, kjer bo zadovoljen s finančne strani. Na delovni proces pa to ne sme vplivati, vsako tekmo moramo odigrati, kot da ostane. Omić se je iz reprezentance vrnil s poškodbo mišice, teden dni ne trenira, kot je treba. A se počasi vrača in se bo do začetka lige ABA spravil na pravo pot. Dobro za vse skupaj je, da ima zdaj konkurenco. Lažje mu bo, ne bo vse odvisno od njega, ne bo takšnega pritiska,« je svoji stolpnici ocenil Olimpijin trener.

V košarki ni počasnosti

Alen Omić je igral tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, pred novo sezono pa razmišlja: »Strinjam se, da sta domača cilja dve lovoriki, potrudili se bomo, da ju dobimo. Trudil se bom tudi pri tem, da se igralsko še razvijem, predvsem svojo obrambo, skok, napad pa bo prišel sproti med tekmo. Z njim se ne obremenjujem preveč,« je uvodoma tematiko načel 22-letnik, rojen v Tuzli. Spomini na SP? »Tam mi je bilo super, pri Juretu Zdovcu sem napredoval, veliko mi je dal in lahko rečem, da mi je svetovno prvenstvo zelo zelo pomagalo, da pridem nazaj malce lažji, super se počutim.«

V vročih mesecih je bil v ZDA na poletni ligi NBA kluba Orlando Magic. »Tam sem bil štirinajst dni, v ekipi Brooklyn Nets sem odigral štiri tekme. To je bila zelo dobra izkušnja; vem, da sem igral bolj malo, ampak veliko sem se naučil. Da se košarka igra hitro, ni počasnosti,« je sklenil orjak, ki ima sicer z Union Olimpijo pogodbo še za dve leti. Je pa, kot smo že omenili, dodal, da če kateri od klubov plača pravo odškodnino, lahko Stožice zapusti že med sezono.

Osemindvajsetletni Hristo Nikolov je v Ljubljano prišel iz prelepega konca Francije in kluba Pau-Orthez. »Olimpija je res slaven klub, ima bogato zgodovino. Poznal sem jo že, preden so mi ponudili, da igram zanje, nastopali so v evroligi. Igrati v jadranski ligi in evropskem pokalu bo zame velik izziv, sem se prišel, da bi izboljšal svojo igro skupaj z moštvom, da se vklopim v trenerski sistem igre. Tukaj mi je všeč disciplina, to je eden od ključev k uspehu. Prvi pa je kemija v moštvu, vse drugo bo, korak za korakom, prišlo s pomočjo trenerja in štaba. Vidim, da je klub odlično organiziran, upam in prepričan sem, da se bo vse izšlo. Zakaj ne, morda bomo v obeh tekmovanjih končali med prvimi šestimi moštvi?« je začel dva metra visoki Bolgar, ki bo mrežico rešetal s krilnega položaja. »Tukaj bodo, v nasprotju s Francijo, tekmovanja na višji, trši ravni, na večjem odru. A v francoski ligi ni preprosto osvojiti naslova, zelo atletska je, velja načelo teci in meči, a v primerjavi s tukajšnjo je na nižji ravni.« V novi sezoni lige ABA bo nastopal tudi bolgarski Levski iz Sofije. »Vesel sem zaradi tega, to je dobra stvar za bolgarsko košarko. Upam, da bodo dobro igrali in da ne bodo med zadnjimi petimi klubi,« se je zasmejal po obeh rokah tetovirani Hristo. No, v Union Olimpiji je že igral bolgarski košarkar, leta 2005 se je v zeleni barvi trudil Vasco Evtimov

Deli s prijatelji