SKOK S PALICO

Kladivaš preskočil kitajski atletski zid

Objavljeno 04. avgust 2015 10.50 | Posodobljeno 04. avgust 2015 10.50 | Piše: Marko Uršič

Robert Renner je v Romuniji s 565 cm postavil državni rekord v skoku s palico.

Robert Renner se je zavihtel prek rekordne znamke za državo Slovenijo. Foto: Igor Mali

Gremo v Peking. Tako se je v nedeljo odločil slovenski skakalec s palico Robert Renner, ki je na balkanskem prvenstvu v romunskem Piteštiju s 565 cm izpolnil normo za svetovno atletsko prvenstvo od 22. do 30. avgusta na Kitajskem. Kitajski praznik kraljice športov bo tako ob Rennerju s svojimi nastopi izzivala še, do zdaj, peterica Slovencev: Luka Janežič (400 m), 800-metraš Žan Rudolf, Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Tina Šutej s palico in Martina Ratej s kopjem. Drugi imajo priložnost za izpolnitev norme do 10. avgusta.

Renner, letos evropski prvak med mlajšimi člani, je tudi popravil državni rekord, prejšnjega (562 cm) je skočil 10. februarja 2013 v francoskem mestu Villleurbanne, in sicer v dvorani. Enaindvajsetletni Celjan, seveda je član Kladivarja, je v mladinski konkurenci leta 2011 osvojil že naslov svetovnega prvaka pri mlajših mladincih, torej gre za dragulj slovenske atletike. Robert Renner je imel poskuse na 5,20 in 5,40 metra, obakrat je bil uspešen drugič, uspešen prelet letvice na 5,65 m pa mu je uspel že v prvem poskusu. »Na ogrevanju sem imel nekaj težav zaradi močnega bočnega vetra, ki je proti višjim višinam pojenjal. Zaradi tega sem imel tudi nekaj težav na začetku tekme. Višini 520 in 540 sem preskočil v drugem poskusu. Potem sem letvico postavil na višino 5,65 m in namenoma ciljal le na normo za svetovno prvenstvo. Uspelo mi je že v prvem poskusu. Na višini 5,70 m se nisem mogel več dobro zbrati, zato sem po enem skoku raje končal tekmo. Zdaj se bom intenzivno pripravljal na svetovno prvenstvo, kajti če mi v Pekingu uspe takšno višino kot tokrat preskočiti v prvem poskusu, sem skorajda prepričan, da bom nastopil v finalu,« je Robert Renner opisal romunsko športno doživetje.

Zaletiščno križanje

Tudi Rennerjev trener Milan Kranjc je prekipeval od veselja. »Tekmovanje je potekalo v zahtevnih razmerah, kljub temu pa se Renner ni zmedel. Hkrati so potekali moška krogla, ženska višina in moška palica, kar je bilo zelo moteče. Vse se je križalo po zaletiščih. Tako je Rennerju na višini 5,40 m pot presekala ena izmed sodnic, pa je kljub temu zmogel. Izjemna predstava. Veter je bil hkrati zelo spremenljiv in se je obračal. Tako je bilo že v soboto v ženski palici, tako da nisva vedela, kako se bo prilagodil razmeram. Robert je zbral veliko energije in poguma, da je dosegel ta izid. Naslednja postaja je zdaj Peking. Velika želja se nam je izpolnila. Imeli bomo možnost, da se srečamo z najboljšimi na svetu, in upam, da bomo v tem vzdušju uživali in si pridobivali nove izkušnje,« je povedal trener Kranjc. Pekinško veselje je torej pred šesterico slovenskih podanikov in podanic kraljice športov, menjava atletskega rodu je tu. Veterani pa bodo imeli labodji spev naslednje leto na brazilskih olimpijskih igrah.

Deli s prijatelji