ATLETSKO PRVENSTVO

Ker je Snežka načeta, je žezlo prevzela Saša

Objavljeno 29. julij 2015 13.34 | Posodobljeno 29. julij 2015 13.36 | Piše: Marko Uršič

Troskok na državnem atletskem prvenstvu je za kraljico okronal Sašo Babšek.

Snežana Vukmirović je zaradi poškodb morala odpisati SP. Foto: Igor Mali

Ko gre za troskok kraljice športov v Sloveniji, smo zadnja leta seveda vajeni, da na zaletiščih opazujemo podobi Marije Šestak in Snežane Vukmirović. A na državnem prvenstvu v Novi Gorici je naslov prvakinje osvojila Saša Babšek, članica kluba iz Slovenske Bistrice, pred Petro Koren in Vukmirovićevo. Najboljši izidi prvih treh, 13,25, 13,24 in 13,06 metra, povedo svoje, a vse spet ni tako preprosta zgodba. »Tokrat je bil centimeter na moji strani, drugo leto pa se lahko približam temu, da bom redno skakala približno 14 metrov. Menim, da sem letos glede na to, da sem bila pred sezono poškodovana, presenetila sebe in trenerja Boštjana Fridriha, tako da sem z letošnjimi dosežki lahko zadovoljna,« je povedala 23-letna troskokašica iz Brezja pri Poljčanah, ki je letos v Celju s 13,70 izboljšala osebni rekord. Na istem tekmovanju, na finalu atletskega pokala Slovenije, je dvakrat preskočila celo mejo 14 metrov, a veter je pihal nad za atletiko zakonsko dovoljeno mejo. Torej državni naslov Babškove ni nobeno presenečenje, je pa tudi povsem razvidno, da ima pri naskoku na daljše daljave še veliko rezerve.

Trening tekma

Norma za nastop na svetovnem prvenstvu v Pekingu je sicer 14,20; na Kitajsko je denimo računala Snežana Vukmirović, ki je pred dvema letoma prav v Novi Gorici troskočila najboljšo osebno znamko 14,58 metra. A v vrhunski telesni kulturi telo tudi ne zdrži vseh naporov in odpove. »Za letošnjo sezono sem imela visoke cilje, ampak te sta prečrtali poškodbi. Nekako se sestavljam, svetovno prvenstvo je zame izgubljeno. Imam pa še vedno cilj doseči olimpijsko normo. Časa je še dva meseca, zato upam, da mi bo do konca sezone uspelo skočiti 14,20 metra, tako da bi se za naslednje leto lahko pripravljala bolj mirno,« je ugotavljala Koprčanka. »Sicer sem bila letos dobro pripravljena, a žal sta jo zagodli poškodbi kolka in nato še natrgana zadnja stegenska mišica. Nikakor se ni izšlo, nisem se mogla sestaviti. Zdaj je vse pozdravljeno, dober mesec treninga in videli bomo, kaj bo,« je dodala Vukmirovićeva.

No, v Novi Gorici je pri troskokih tudi malce pihljalo, ne kot pomoč tekmovalkam, temveč kot ovira. »Tega niti nisem preveč čutila, zagotovo je malce motilo, a ni bilo tako hudo. V Novi Gorici je bila dejansko bolj trening tekma, da vidim, kje sem in ali bom zdržala. Za zdaj me nič ne boli, vse je v najboljšem redu. Zdaj bo v dveh, treh tednih treba zagristi v dober trening in pripravljenost se bo hitro vrnila. Imam dobro podlago in videli bomo, kako bo,« je sklenila primorska troskokašica. Snežana Vukmirović je bila pred dvema letoma na zadnjem svetovnem prvenstvu v Moskvi finalistka, na koncu pa je z dosežkom 14,13 tekmovanje končala na devetem mestu. Če že ne bo tekmovala v Pekingu, pa bo zdaj vse moči usmerila v to, da naslednje leto troskoči v mivko na olimpijskem stadionu v Riu de Janeiru.

Deli s prijatelji