PRVAKI

Keltski prstani za košarkarske junake

Objavljeno 22. maj 2013 13.25 | Posodobljeno 22. maj 2013 13.25 | Piše: Drago Perko

Krka je še četrtič zapored, skupaj pa šestič, državni košarkarski prvak.

Novomeščani ne dajo slovenskega košarkarskega prestola (foto: Tomi Lombar).

LJUBLJANA – Ko je na četrti finalni tekmi državnega košarkarskega prvenstva Matjaž Smodiš dosegel svojo 21. točko, je bilo jasno – Krki naslova ne more vzeti nihče. Niti Olimpija ne. Da bo tako, je upal in verjel tudi Brane Kastelec, predsednik KK Krka, pod mandatom katerega so Dolenjci osvojili četrti zaporedni naslov državnega prvaka. Na tekmi ga ni bilo, služba je hotela, da je ravno pred koncem tekme iz Londona poletel v Varšavo, kjer je še s toliko večjim navdušenjem prejel vest in čestitke iz domovine. Krka ostaja na prestolu. Še četrtič zapored so krkaši zlati. Po letih 2010 in 2012 so se še tretjič lovorike veselili sredi Ljubljane.

Če so se Dolenjcem v petek tresle roke in zavezale noge, so četrto tekmo povsem nadzirali. Predvsem zaradi Matjaža Smodiša, ki je pokazal, da ni za staro šaro. Svojim čuvajem na strani Olimpije je dal lekcijo, za nameček pa postal še najboljši igralec finalne serije. »Konec je ene lepe in naporne kariere. Hvala vsem v klubu, ki so mi ponudili možnost, da se na takšen način poslovim od košarke, in navijačem, ki so mi do konca stali ob strani. Moja nocojšnja igra je darilo njim,« Smoki, v svoji karieri je bil trikrat prvak evrolige ter devetkrat prvak v državah, kjer je igral, ni pozabil vseh, ki so mu stali ob strani – v prvi vrsti pa družine. Takoj po koncu je stekel v objem ženi Andreji, najstarejši sin pa je dobil zlato medaljo okoli vratu.

Ko je bilo uradnih zadev konec, se je Matjažu razvezal jezik. Pa saj besed niti nikoli ne varčuje, to pot pa je zlil svojo dušo v mikrofone in kamere: »Olimpija je mlada ekipa in vedeli smo, če se ji postavimo po robu in pokažemo prave zobe, da nas bo težko premagala, kljub fenomenalni podpori vseh treh mož v sivem na tej tekmi in tudi drugih. Ker sem končal kariero, mi naposled enkrat ni treba biti tiho in lahko povem, kaj si mislim. Katastrofa. Marsikje sem bil, vendar je to tukaj katastrofa. Da nekomu lezejo vsi vemo kam …, je sramota vseh sramot,« je bil nad sojenjem ogorčen Smodiš, sodniki, tako je slišati iz njih vrst, pa tega niso sprejeli ravno z največjim navdušenjem. Znajo povedati, da so nekajkrat legendi evropske košarke krepko pogledali skozi prste, pred mikrofone pa ni hotel nobeden izmed njih.

Temelji za uspeh

Gašper Potočnik je postal drugi Slovenec po Aleksandru Sekuliču, ki je Novomeščane popeljal do naslova. Prej so bili na takšne uspehe abonirani tujci – Ivan Sunara (2000), Neven Spahija (2003) in Aleksandar Džikić (2010, 2011). Potočnik v poplavi čustev ni pozabil svojega predhodnika Sekuliča, ki ga je odnesel polom na pokalu Spar: »Hvala pa tudi Aleksandru Sekuliču, ki ima prav tako velike zasluge za ta naslov. Sestavil je to ekipo in postavil temelje za ta uspeh.«
 Smiljan Pavić je osvojil sedmi naslov (prvega se je veselil sila koristni Domen Lorbek), dva ima z Olimpijo, enega s Heliosom, s Krko pa vse štiri zaporedne. S pokrom naslovov se lahko pohvali tudi Edo Murić. »Lepo je osvajati lovorike, prijetno je premagovati Olimpijo,« je dejal Ljubljančan v dresu Krke, ki je že na uvodnih treningih Matjaža Smodiša navdušil z ljubljanskim humorjem. »Dolenjcem je naš humor smešen. Predvsem pa je Matjaža spravljala v smeh moja uporaba besedice tale, ki nikjer ne manjka.«

Smejalo se je kakopak tudi direktorju Miru Župevcu, ki srčno upa, da bo klub dobil dvorano. Da se ne bo dogajalo, da ekipa državnega prvaka trenira v dveh različnih dvoranah. Dan po zmagoslavju v Ljubljani je moštvo sprejel tudi novomeški župan Alojzij Muhič (igralcem je podaril posebne keltske prstane), ki je pred leti dvorano že obljubil: »Moram poudariti, da smo pripravili vse potrebne papirje in gradbena dovoljenja, toda država je zatajila pri odobritvi sredstev. Vendar pa ta projekt nadaljujemo in ne obupujemo!« V novi sezoni bi Dolenjci radi ohranili tudi evropske ambicije, mika jih pokal evropokal, kjer so igrali v lanski sezoni ter se prebili v drugi krog.

Tolaži se s pozitivno ničlo

Dosedanji trener Union Olimpije Miro Alilović ne bo več vodil članske vrste, saj odhaja na tuje. Kam točno, bo jasno v prihodnjih dneh. Predsednik Jani Möderndorfer se upravičeno tolaži s skorajšnjo pozitivno ničlo in totalno sanacijo, v dveh tednih pa bo znano ime novega trenerja. Ni izključeno niti, da Stožice zapusti igralec Jaka Blažič.

Deli s prijatelji