DRŽAVNO PRVENSTVO

Kdo lahko ustavi Krko in Olimpijo?

Objavljeno 30. marec 2015 11.12 | Posodobljeno 30. marec 2015 11.12 | Piše: Drago Perko

Tajfun, Grosbasket, Zlatorog in Rogaška bodo poskušali narediti zanimivo državno prvenstvo in preprečiti standardni finale med Novomeščani in Ljubljančani.

Se nam v finalu državnega prvenstva obeta že videno? Foto: Leon Vidic/Delo

Po regionalnih bojih pod košarkarskimi obroči je napočil čas za državno prvenstvo. V zadnjih letih je vse postalo precej predvidljivo – vse se vrti okoli Krke in Union Olimpije. Novomeščani so petkrat zapored postali državni prvaki, zmaji zadnjič v letu 2009. Vsakič, ko so bili Dolenjci prvaki, je klubu predsedoval Brane Kastelec. Precej slabše se godi predsedniku Olimpije Janiju Möderndorferju, ki še ni imel priložnosti, da bi se veselil naslova najboljšega v državi. Morda mu bo to uspelo letos. Poprej pa bo treba do finala priti, tega se zavedajo v obeh taborih favoritov.

Kvartet, ki čaka svojo priložnost

Slovenskega državnega prvaka (mimogrede: ta naslov razen slave in statistike ne prinašal ničesar, še manj pa, da bi imel veljavo na tujem) bomo dobili po končnici, ki se je že začela. V drugem delu tekmovanja bomo v ligi za prvaka gledali šest ekip, ki se bodo po dvokrožnem sistemu merile med sabo. V ligi za obstanek jih je prav tako pol ducata. Šest ekip lige za prvaka in najboljši dve iz spodnjega doma se bodo udarile v četrtfinalu na izpadanje ter tako naprej vse do velikega finala. V ligi za prvaka nastopajo poleg omenjenega dvojca še Rogaška, Zlatorog, Grosbasket in Tajfun. Šentjurčani so s trenerjem Dejanom Mihevcem, z izjemnim Đorđejem Lelićem ter izkušenim Dragišo Drobnjakom resni kandidati za polfinale. Tam se vidijo tudi Laščani s trenerjem Predragom Milovićem. Zlatorog je prvi del misije opravil, saj je prišel v finale pokala Spar, poškodba Gorana Juraka pa je poslabšala uvod v ligo za prvaka. So pa v Laškem ponosni, ker jim je uspelo dokončno promovirati Miho Lapornika, ki je prerasel sedanji klub in bo poleti okrepil Krko oz. Union Olimpijo. Štrene favoritom bi rada mešala tudi Rogaška, ki je že uvodoma ugnala Laščane. V Rogaški Slatini imajo srečo, ker imajo župana Branka Kidriča, ki je zaljubljen v košarko. Včasih je živela ideja, da bi Rogaška prišla v regionalno ligo, danes se o tem ne govori na glas. Ekipa z Draženom Bubničem (lani je bil še v Olimpiji) in Žigo Dimcem bo zahteven zalogaj za vse. Šesti potnik v ligo za prvaka je grosupeljski Grosbasket, ki ga je finančno podprl uspešni podjetnik in košarkarski zanesenjak Andrej Gabrijel. Vodstvo kluba je dalo vajeti članske ekipe v roke domačemu trenerju Teu Hojču, ki je levji del posla naredil pred sezono – kupil je kakovostnega organizatorja igre (Bobana Tomića) in dobrega centra (Željka Zagorca). V ligi za obstanek se s prvim in drugi mestom (torej z napredovanjem v četrtfinale) spogledujejo trije – Portorož, Helios Suns in Šenčur Gorenjska gradbena družba. Gorenjci imajo po neuradnih podatkih najvišji in najstabilnejši proračun, Domžalčani pa želijo zavoženo sezono rešiti s trenerjem gasilcem Gašperjem Okornom.

Krka poskrbela za večji obsk

»Z vrnitvijo Krke v redni del DP je tudi uvodni del lige Telemach postal precej bolj zanimiv. Tudi obisk tekem je bil boljši, drugi slovenski klubi pa so dobili možnost, da se primerjajo z ABA-ligašem. Pokazalo pa se je, da je ritem igranja v regionalni ligi in domačem prvenstvu naporen. Domače lige se preprosto ne da vzeti z levo roko. K dvigu kakovosti ekip so svoje dodali izkušeni starejši igralci,« oceni prvi del tekmovanja domače lige Aleš Antauer, ki se pojavlja v dvojni vlogi – predseduje Združenju prvoligašev, hkrati pa je direktor Zlatoroga. Ob vseh turbulencah, ki pretresajo regionalno in evropsko klubsko sceno, so na to pozorni tudi v Sloveniji. Kljub temu je Antauer prepričan, da bo tudi v novi sezoni Krka igrala celotno domače prvenstvo, zmaji pa se bodo pridružili naknadno, ker bo vmes igrala v evropskem pokalu. Antauer se je na tem mestu tudi diplomatsko vešče ognil vsem špekulacijam, ki jih prinašajo nejasnosti okoli statusa regionalne lige in njenega obstoja v sedanji obliki.

Kdo bo 
pokrovitelj lige?

Če ne sestava in izvedba, pa se utegne spremeniti ime državnega prvenstva. Letos se izteka pogodba podjetju Telemach, ki je dal ime prvi ligi. Ali bo podjetje ostalo še naprej glavni mecen lige, ni jasno. Na Košarkarski zvezi Slovenije se povedali, da so pogovori o podaljšanju sodelovanja v teku. Jasno pa je že, da bo Telemach še naprej sponzor zveze. Krepko zadolženi klubi lige Telemach – KZS za stroške sodnikov dolgujejo več kot 100.000 evrov – računajo, da bi v prihodnje zveza stroške sojenja znižala ali pa del sponzorskih sredstev namenila klubom. V košarkarskih klubih še upajo, da se bodo uresničile smele napovedi predsednika KZS Mateja Erjavca, da bodo v drugem delu državnega tekmovanja sodili najboljši slovenski sodniki.


Zmaji srečno do zmage

V 2. krogu lige Telemach za prvaka je Union Olimpija v napetem derbiju premagala Krko z 88:86 (23:18, 44:40, 64:66). Odločilni koš za zmago Ljubljančanov je dosegel Alen Omić, ki je skupaj dosegel kar 28 točk, Klemen Prepelič jih je prispeval 22. pri Dolenjcih je bil najučinkovitejši Malcolm Armstead s 25 točkami. Druga izida v ligi za prvaka: Rogaška : Tajfun 71:66 (19:14, 34:32, 40:49), Grosbasket : Zlatorog Laško 81:63 (23:25, 40:36, 57:56). Vrstni red: Rogaška in Union Olimpija po 4 točke, Grosbasket, Krka po 3, Tajfun 2 in Zlatorog po 2.

 

Deli s prijatelji