NEUSTAVLJIV

Kdo lahko ustavi Jamesa?

Objavljeno 04. junij 2015 11.44 | Posodobljeno 04. junij 2015 11.45 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: LeBron James

Košarkarji Golden Stata in Clevelanda od jutri v boju za naslov prvaka lige NBA.

LeBron James bo tudi v finalu imel košarkarski rodeo.

Kaj vse bi Slovenija dala, da bi bila, tudi za šport, zlata država. Onkraj luže so stvari seveda drugačne, letošnji finale košarkarske lige NBA pa nasproti postavlja Golden State Warriors in Cleveland Cavaliers. Uvodna tekma bo v noči na petek v kalifornijskem Oaklandu, torej hrastovi deželi, javnost pa v pričakovalni mrzlici ključno žoganje vidi le v rokah, nogah in telesih dveh superzvezdnikov Stephena Curryja in LeBrona Jamesa. No, Stephen bo kalifornijskim ambicijam res moral dodati precej karijeve omake, da se bodo še četrtič veselili naslova prvaka, nazadnje so se leta 1975, konjeniki pa denimo sploh še niso bili najboljši v ligi NBA. Cleveland je v finalu nastopil že leta 2007, tudi z Jamesom, a v tekmah z 0:4 klonil proti San Antonio Spurs. Čeprav so Curryja letos razglasili za najboljšega košarkarja poklicne lige, pa James še vedno velja, sicer neuradno, za kralja igre med obročema in pod njima. Štirikratno najboljši košarkar LeBron se v finale vrača petič zapored, v preteklih štirih sezonah je bil z Miamijem dvakrat prvak (2012, 2013), dva finala je izgubil. V končnici pa je uničeval tekmece; na tekmo ima povprečje 27,6 točke (odstotek meta 42,8), 10,4 skoka in 8,3 uspešne podaje. Curry ima v končnici v točkah povprečen doprinos 29,2, v skokih 4,9 in v podajah 6,4, svojo lažjo poškodbo pa je lahko pozdravil v najdaljšem premoru v zgodovini, kar sedem dni, od konca konferenčnih finalov do niza tekem velike sklepne odločitve. »Če pogledam vse svoje košarkarske prvine ter psihološko in telesno plat, v letošnji sezoni igram najboljšo košarko kariere. V preteklosti nisem bil tako psihično močan, v Miamiju sem postal osebnostno trdnejši. V Clevelandu pa imamo vse za naslov, od srca do odločnosti,« meni LeBron James, čigar drese so navijači Clevelanda leta 2010, ko je odšel v Miami, celo zažigali.

Ista porodnišnica

Glavna naloga bojevnikov bo seveda ustaviti Jamesa, in tudi imajo podlago za to. V rednem delu sezone so imeli najboljšo obrambo, tekmeci so denimo v povprečju zadeli le 42,8 odstotka metov. No, LeBron pa je denimo v rednem delu sezone proti Golden Statu pri zmagi s 110:99 nabral kar sezonsko rekordnih 42 točk. »To bo boj, a hkrati tudi zabava,« pravi 191 cm visoki branilec Stephen Curry, čigar oče Dell je bil prav tako NBA-zvezdnik. Je pa Curry letos popravil sezonski rekord v zadetih metih za tri točke, z 286 je za 14 prekosil dosežek izpred dveh let. Tudi v končnici je s 73 trojkami zadel rekord. Zanimivo, tako on kot James sta rojena v istem mestu, v Akronu v Ohiu, in celo v isti porodnišnici.

Seveda se bo veliko odločalo tudi, kaj bo taktično šinilo v glavo trenerjema, ki sta letos oba debitirala kot glavna stratega. Trener bojevnikov Steve Kerr je bil kot igralec, s Chicagom in San Antoniem, petkrat prvak NBA, konjenike pa vodi ameriški Izraelec David Blatt, čigar podvigi v Evropi so že del starocelinske košarkarske epopeje. So pa ga v ZDA pričakali na zob, z vprašanjem: Le kako bo krotil takšnega asa, kot je LeBron James? »Ne smemo izgubljati žog, takšna žoga že pomeni Jamesovo zabijanje. Včasih je pač tvoja najboljša obramba napad,« je navrgel Kerr, čigar varovanci so redni del sezone sklenili s 67 zmagami in 15 porazi, kar je bilo najbolje v ligi pa tudi njihov klubski rekord. Rekordno je tudi število let od njihovega zadnjega do novega finala, kar 40 namreč. »Moja naloga je, da moštvo vodim po svojih najboljših močeh, mu pomagam zmagati, vse drugo pa bo takšna ali drugačna zgodovina,« je bil kratek konjeniški trener David Blatt

Deli s prijatelji