LONDON 2012

Kavčič na olimpijske igre s posebnim povabilom

Objavljeno 26. junij 2012 23.11 | Posodobljeno 26. junij 2012 23.11 | Piše: STA, S. U.

Štirje slovenski udeleženci na OI so izenačenje doslej najštevilnejše teniške olimpijske zasedbe v Atenah.

Blaž Kavčič bo prvi slovenski tenisač v posamični moški konkurenci na olimpijskem turnirju.

LONDON – Na bližnjih olimpijskih igrah v Londonu bo nastopila četverica slovenskih teniških igralcev. Poleg najboljše slovenske igralke Polone Hercog med posameznicami in ženske dvojice Katarina Srebotnik/Andreja Klepač še najvišje uvrščeni slovenski igralec na lestvici ATP Blaž Kavčič, ki je danes dobil posebno vabilo Mednarodne teniške zveze (ITF).

Olimpijski turnir bo eden najmočnejših v zgodovini. Po današnji odločitvi ITF so znani vsi udeleženci. Tako pri moških kot ženskah bo nastopilo kar 19 od prvih 20 igralcev sveta. Pri moških ne bo manjkal niti bronasti iz Pekinga Srb Novak Đoković, ki je medtem postal številka 1 svetovnega tenisa, žensko karavano bo vodila Marija Šarapova. Od najboljše dvajseterice sta se nastopom odpovedala le Američan Mardy Fish in Francozinja Marion Bartoli.

V Londonu tudi Nadal in Federer

Trije zmagovalci iz Pekinga 2008 bodo lovorike branili v Londonu: Rafael Nadal, Roger Federer in Stanislas Wawrinka med moškimi dvojicami ter ženska dvojica Venus in Serena Williams. Zmagovalka pred štirimi leti Jelena Dementjeva pa je že končala kariero. Skupno bo imelo vsaj enega predstavnika na teniških igriščih Wimbledona, ki bodo čez mesec dni postala tudi olimpijska, kar 45 držav.

Prvič s predstavnikom na moškem delu turnirja

»Že v Parizu sem začela lobiranje, najprej sem imela nekaj sestankov s predsednikom Riccijem Bittijem, potem pa še s člani odbora, ki sem jih poznala. Težava je bila, da so mi vsi rekli, da bo dobil vabilo, če bo kakšna možnost, a da bodo dali prednost državam v razvoju,« je srečen razplet bitke za vabilo pojasnila vodja slovenske teniške delegacije v Londonu Mima Jaušovec in dodala, kakšni argumenti so na koncu tehtnico nagnili na Kavčičevo stran. »Morala sem pojasniti, zakaj zahtevamo 'wild card'. Blaž je imel močne argumente, nikoli ni odpovedal nastopa za reprezentanco, poleg tega pa je bil še poškodovan in dva meseca ni mogel igrati. Če bi takrat igral, bi morda dobil dovolj točk za neposredno uvrstitev.«

Štirje slovenski udeleženci na OI so izenačenje doslej najštevilnejše teniške olimpijske zasedbe v Atenah, prvič pa bo nastopil tudi igralec v posamični moški konkurenci.

Za zlato olimpijsko medaljo prvič mešane dvojice

Tako pri moških kot pri ženskah bo v posamični konkurenci nastopilo 64 igralcev, 56 jih je bilo že znanih glede na uvrstitev na lestvicah z 11. junija, osmim je ITF podelila vabilo. Pri dvojicah bo nastopilo po 32 parov, pri čemer je po 24 neposredno uvrščenih, dvakrat po osem pa je bilo vabil. Na OI bodo prvič po letu 1924 izvedli tudi tekmovanje mešanih dvojic. Nastopilo bo 16 parov, udeležence bodo izbrali med tistimi, ki bodo že v Londonu. Za najboljših 12 bo nastop zagotovljen, ITF pa bo podelila še štiri vabila.

 

Deli s prijatelji