ARABCI

Katarski petrodolarji za slovenske športnike

Objavljeno 08. oktober 2012 11.57 | Posodobljeno 07. oktober 2012 22.05 | Piše: Drago Perko

Borut Maček, selektor rokometne reprezentance, je po stažu že stari maček v arabskem svetu.

Katar sredi noči (foto: G. O).

DOHA – Z nafto in plinom bogatega arabskega sveta se globalna kriza ne dotakne pretirano, zato lahko v tistem delu sveta v šport vlagajo praktično neomejene vsote denarja. Tako je tudi v Katarju, kjer so v zadnjem obdobju že organizirali nekaj odmevnih mednarodnih športnih dogodkov, vrhunec pa bo vsekakor svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022. Do takrat bodo Katarci s petrodolarji privabili še mnogo zvenečih in izkušenih imen, ki jim bodo pomagali dvigniti raven domačega športa.

Borut Maček, selektor rokometne reprezentance je po stažu že stari maček v arabskem svetu

Med tujimi športnimi strokovnjaki v Katarju najdemo tudi nekaj Slovencev, ki delujejo v rokometu, odbojki in kolesarstvu. Borut Maček je selektor rokometne reprezentance Katarja, v arabskem svetu pa kot trener deluje že od leta 2005. Začel je v Kuvajtu, sledila je avantura v Bahrajnu. Bahrajnce, s katerimi je bil prvak Perzijskega zaliva, je naučil toliko, da so se pozneje tudi brez njega uvrstili na svetovno prvenstvo leta 2011. »Začeli so se mi vmešavati v sestavo reprezentance,« izvemo za vzrok njegovega odhoda. Preselil se je v Iran, kjer je reprezentanco vodil do srebra na azijskih igrah.

Urejene razmere, odlično plačilo

Ob novih ponudbah iz Irana in Bahrajna se je Maček pred dvema letoma odločil za Katar. Z novo reprezentanco je bil azijski podprvak, za največji uspeh pa šteje uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Španiji. Katar bo na SP 2013 igral v zahtevni, a neatraktivni skupini B z Dansko, Islandijo, Rusijo, Makedonijo in Čilom. »Katarski rokomet želimo po kakovosti približati evropskemu,« razkrije cilj, pri tem pa mu bosta pomagala tudi dva igralca z območja nekdanje Jugoslavije, Marko Bagarić iz Hrvaške in Elder Memišević iz Bosne in Hercegovine. »Rezultat te ohranja pri življenju,« je realnost, ki zagotavlja dobro plačan posel, v katerem se pogodba z nacionalnim olimpijskim komitejem obnavlja vsako leto. Plače glavnih trenerjev se gibljejo med 10.000 in 15.000 evri na mesec, delodajalci pa poskrbijo tudi za nastanitev in osnovne življenjske stroške.

Slovenska rokometna trojka

Pred dvema letoma je Maček k sodelovanju povabil nekdanjega jugoslovanskega in slovenskega reprezentanta Rolanda Pušnika, ki je prevzel skrb za delo z vratarji v članski in mladinski reprezentanci. Pri delu jima pomaga še kondicijski trener Matej Fabčič, ki se je prav tako izkazal med dvotedensko preizkusno dobo. Slovenska rokometna trojka se tako dopoldne zbere na kavi, kjer zakoličijo dan z zadolžitvami. Ko ni tekem ali priprav, ostane nekaj časa za kopanje in ribarjenje. Zadnje mesece se Borut uči golfa, večkrat pa na bazenu pripravi tudi piknik za slovensko kolonijo. Z arabskim jezikom nima težav, povrhu pa tudi vsi reprezentanti govorijo angleško.

Pušnik je pred katarsko izkušnjo računal na zaposlitev pri Rokometni zvezi Slovenije, dogovora ni bilo. Zato ni omahoval ob Mačkovem povabilu iz Katarja. Pri Krim Mercatorju, kjer je prav tako delal z vratarkami, mu niso povzročali težav ob predčasni prekinitvi pogodbe. Z vročim podnebjem priljubljeni Puška nima težav, zunaj pa se le ne giblje preveč. »Morda zvečer, ko grem na kopanje.« V novem svetu ima tako eno in edino skrb: »Z mislimi sem zgolj pri rokometu. Občutek je izjemen.« Ko se bo februarja začelo še ligaško tekmovanje (v prvi ligi igra 12 moštev, ki lahko imajo največ tri tuje igralce), bo Pušnik pozorno spremljal razvoj mladih vratarjev. Veseli se svetovnega prvenstva v Španiji, z enim očesom pa pogleduje v leto 2015, takrat bo namreč gostitelj svetovnega prvenstva Katar. »Eden od mojih prijateljev je arhitekt. Pripravil je načrt za dvorano, ki bo sprejela okoli 8000 gledalcev,« je še povedal Rolando.

Iskanje športne identitete s Slovenci

V Katarju je novo poslovno priložnost in dobro plačilo našel tudi nekdanji kondicijski trener košarkarjev Union Olimpije in Slovana, Goran Ostojić, ki je zaposlen v odbojkarskem klubu Eljaish Club. K sodelovanju ga je povabil trener Tine Sattler, ki vodi mladinsko reprezentanco. »Pogoji za delo so odlični, stadioni in dvorane pa luksuzno opremljeni.« Na svetovnem vojaškem prvenstvu v Iranu so katarski odbojkarji zasedli 2. mesto, pred slabim tednom dni pa so postali še prvaki Zaliva. »Vsi so srečni. Pravijo, da pišemo zgodovino,« javlja Goran iz Dohe. Nad finančnimi razmerami se Ostojić ne pritožuje, dobi več kot v Evropi. Dohe in Katarja se je že dodobra navadil, navdušen je nad hrano, najraje zahaja v turške restavracije, saj obožuje žar.

Za kondicijo članske odbojkarske reprezentance skrbi Tomi Jagarinec, nekdanji trener Dejana Zavca. Katarci so Tomija spoznali na eni od tekem proti Sloveniji. Boksarski as je njegovo idejo o selitvi sprejel z velikim razumevanjem. »Rekel mi je, da sem neumen, če ne izkoristim priložnosti. Najino sodelovanje v telovadnici se je končalo, ne pa prijateljstvo.« Z boksarskim šampionom sta ostala v tesnih stikih, Dejan ga v bližnji prihodnosti namerava obiskati. Tudi Tomi se je v glavnem že prilagodil novemu načinu dela in življenja. »Obrneš ploščo in postaneš del novega cirkusa. Vsekakor se za nič ne svetu ne da zamenjati piva z Zavcem za čaj s komer koli od tod.« Povsem zadovoljen je s tamkajšnjo prehrano: »Arabci so vendar navajeni lagodnega življenja in temu primerna je tudi kulinarika.« Domačine spoštuje tudi zato, ker so izjemno ambiciozni. »Ne zanima jih povprečnost. Nič drugače ni v njihovem športu, ki so ga izbrali kot nov temelj njihove identitete.« Pobaramo ga, koliko zasluži na mesec: »Premalo in preveč, da bi spakiral po enem letu.« Kakor pravi, so cene v trgovinah primerljive s slovenskimi, le za rezervoar bencina je treba odšteti precej manj kot pri nas, približno 15 evrov. Medtem pa si je našel še novo obveznost, sodeluje namreč z voznikom relija Abdulazizom Alkuvarijem.
 

Slovenci tudi v kolesarstvu, nogometu, košarki

Za razvoj kolesarstva v Katarju skrbi nekdanji as Krke Branko Filip, v rokometni ligi bosta v novi sezoni igrala dva slovenska vratarja, Aljoša Čudič in Jure Jeraj. Sicer je v Katarju med letoma 2003 in 2005 igral nekdanji nogometni reprezentant in sedanji kapetan Mure 05 Fabijan Cipot. V tej deželi je deloval tudi že pokojni košarkarski trener Vojko Herksel, ki je leta 2002 postal trener mladinske košarkarske vrste.

Deli s prijatelji