SVETOVNO PRVENSTVO

Katar ni le težava Slovenije, ampak vseh

Objavljeno 11. januar 2015 15.17 | Posodobljeno 11. januar 2015 15.17 | Piše: Marko Uršič

Slovenske rokometaše v drugi polovici januarja čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju. Selektorja Borisa Deniča skrbita poškodbi Mateja Gabra in Uroša Bundala, pogled pa je vrgel tudi proti tekmecem.

Boris Denič upa, da bo na katarsko SP lahko peljal vse svoje najboljše može. Foto: Tadej Regent

Dve leti sta naokoli in 15. januarja se v Katarju začenja novo svetovno prvenstvo v rokometu. Slovenija z zadnjega mundiala v Španiji brani četrto mesto, kakovost izbrane vrste Borisa Deniča in izkušnje pa so podlaga, da so ambicije tudi na Arabskem polotoku visoke. Slovenci v prvem delu tekmovanja nastopajo v skupini A z gostitelji, Španijo, Belorusijo, Brazilijo in Čilom, selektorja pa pred prvenstvom najbolj skrbita poškodbi krožnih napadalcev Mateja Gabra in Uroša Bundala, ki sestavljata osrednji zid v slovenski obrambi. »Gabra in Bundala ne morem kar prečrtati. Sta pomembna člena izbrane vrste, če ne celo najpomembnejša. Zelo mi je žal, da bo tokrat o reprezentančnem kadru odločal zdravstveni bilten. To sem dejal že pred dnevi, in vse je še vedno isto. To me zelo skrbi,« Boris Denič navrže o slovenskih orjakih v srcu obrambe.

Poleg zdravja bo treba skrb posvetiti tudi izbrani vrsti Katarja. Ta se je okrepila s celo vrsto kakovostnih rokometašev z Balkana, iz Francije, Kube in Španije, vadi pa jih legendarni trener Valero Rivera, ki je Španijo leta 2013 popeljal do naslova svetovnega prvaka. Ključ za prihod so bili seveda naftni dolarji, Denič pa ima o katarski rokometni nevarnosti in naturalizaciji tudi svoje mnenje. »Z njimi smo v skupini, se pravi, da od njih ne moremo pobegniti. V reprezentanci Katarja je po mojih podatkih dvanajst legionarjev. Se pravi, to je vse kaj drugega kot katarska reprezentanca. Gotovo je, da je to zelo resno moštvo, v njem so močna imena v rokometnem svetu. Tudi oni imajo svoje cilje in še gostitelji so. Niso težava le slovenske reprezentance, ampak vseh. To je moštvo, ki gre lahko v boj z vsako evropsko reprezentanco, in to absolutno ne more biti lahka tekma, ampak je že derbi. Treba je pač iti tudi čez to oviro,« je pomodroval Boris Denič, ki je s svojimi izbranci formo pred svetovnim prvenstvom brusil na turnirju v Celju, tekmeca sta bila Egipt in Alžirija, danes pa slovenski rokometaši končujejo turnir na Danskem, kjer so se ruvali z Danci in Švedi, za konec pa še z Islandci. V Dohi bo 16. januarja šlo že zares, ko se bo Slovenija za uvod SP srečala s Čilom. 

Deli s prijatelji