PRED DIRKO

Katanec v Ljubljani predkolesar profijem

Objavljeno 12. junij 2013 13.00 | Posodobljeno 12. junij 2013 13.00 | Piše: Marko Uršič

Dvajseta kolesarska Dirka po Sloveniji se jutri z vožnjo na čas začne v Ljubljani.

Stefano Pirazzi bo po italijanskih gorskih ciljih napadal slovenske vzpetine. Foto: Cyclingnews

Poklicno kolesarjenje po reliefno različnih državah je že del športne tradicije. Svoj lonček je seveda pristavila tudi Slovenija in tako bo od četrtka (vožnja na čas v Ljubljani), prek petka (Kočevje–Višnja Gora) in sobote (Škofja Loka–Vršič) do nedeljskega cilja (Brežice–Novo mesto) na sporedu spet tradicionalna Dirka po Sloveniji, že dvajseta po vrsti. »Kolesarstvo je nacionalni šport,« trdi Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke. Da bo po slovenskih cestah in vzpetinah nacionalni kolesarski ponos branjen, bodo poskrbeli domači aduti pa tudi, med skupno petnajstimi, tuji vrhunski moštvi iz pro toura, italijanski Lampre in avstralska Orica-Green Edge. Preden bodo zeleni rob in drugi zakolesarili po središču Ljubljane, bodo imeli priložnost za spopad z njo tudi rekreativci. Fink je navrgel, da so obljubo za nastop dali tudi slovenski nogometni selektor Srečko Katanec in člani njegovega strokovnega štaba, rokometni trener Tone Tiselj, kolesarska legenda Franci Škerlj, zmagovalec Dirke okoli Slovenije Mitja Rok ...

Ko bo šlo zares, pa bo najbolj vroče ime Italijan Stefano Pirazzi iz ekipe Bardiani, ki je letos na Giru d'Italia osvojil modro majico za skupno najboljšega kolesarja v točkovanju gorskih ciljev. A posebno Tadej Valjavec iz kranjske Save in Tomaž Nose iz novomeške Adrie Mobil v besedni igri znata povedati, da se domači borci ne bodo zlahka uklonili tuji konkurenci. »Seveda ciljamo najvišje, a bo težko. Tuji tekmeci bodo namreč zelo močni. Trasa je lepa, kraljevska etapa na Vršič bo res kraljevska. Kronometer pa bo vzpodbuden, saj bomo vozili pred množico gledalcev v samem središču Ljubljane,« je ocenil Valjavec. Tudi Nose ima ob vrtenju pedal po rodni grudi posebne občutke. »Pri Adrii Mobil smo vedno motivirani. Trasa nam ustreza, osebno sem zadovoljen, ker bo v programu ponovno Vršič. Pri nas bo dober tudi Rado Rogina. A vsaka ekipa bo imela kakšnega dobrega kolesarja,« pravi. Zanimivo, da je pred tremi leti na slovenski pentlji kolesarske vozle najbolje odvozlal prav Vincenzo Nibali, letošnji zmagovalec Gira d'Italia.

Zmagovalcu za temelj 3680 evrov

Organizacijski direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink ob javnih predstavitvah nikoli ni omenil nagradnega sklada preizkušnje, a zato tudi gre; poklicni kolesarji kolesa ne jahajo iz amaterskih nagonov. Skupna vrednost nagrad je 29.180 evrov. Prvi, ki bo prikolesaril v cilj posamične etape, bo prejel 1840 evrov, drugi 930, tretji 460 in tako naprej. Rumena majica skupno vodilnega je po etapi vredna 50 evrov. Skupno najboljši na koncu oziroma zmagovalec dirke dobi nagrado 3680 evrov, drugi 1860, tretjeuvrščeni 920. Najboljši po točkah (zelena majica) bo v žep dal 200 evrov, enako vsoto tudi temno modra majica (najboljši na gorskih ciljih) in bela (najboljši mladi kolesar). Najboljše moštvo prejme 200 evrov, 150 drugo in sto evrov tretjeuvrščeno moštvo. No, dobro, ni tako kot na Tour de Franceu in Giru d'Italia, a nekaj bo za najboljše le padlo v žep.

Deli s prijatelji