EVROAFRIŠKA SKUPINA

Kapetan Trupej Roli očita pomanjkanje osebne drže

Objavljeno 29. januar 2014 23.00 | Posodobljeno 29. januar 2014 23.00 | Piše: Marko Uršič

Slovenska teniška reprezentanca se bo konec tedna v pokalu Davis udarila s Portugalsko.

Kočevar, Dešman, Urbanija, Trupej, Semrajc in Kavčič okrnjeni napadajo svetovno skupino pokala Davis. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Konec tedna se bo Slovenija v Kranju udarila s Portugalsko. To bo dvoboj prvega kroga prve evroafriške skupine pokala Davis, v izločilnem situ pa se lahko prileze tudi v svetovno skupino. A v slovenski vrsti na razpolago niso vsi najboljši. Za spopad z Luzitanci namreč ni Grege Žemlje, Aljaža Bedeneta in Blaža Role, lopar bo vihtel le Blaž Kavčič.

Ker je problematika izstopajoča, je pred tekmo seveda veliko govora o razlogih za odsotnost trojice. »Velikokrat smo na papirju imeli močnejšo reprezentanco. A kakršno ekipo imamo, imamo. Čeprav smo v takšni zasedbi, si vsi fantje zaslužijo pozornost. Imajo kakovost; tudi če bi bili popolni, bi bil s Portugalsko zahteven dvoboj. Smo v čudnem položaju, a se ne predajamo,« je kapetan, se pravi selektor, Blaž Trupej opogumil še Janeza Semrajca, Mika Urbanijo in Toma Kočevarja Dešmana. O odsotnih Bedenetu in Roli – Žemlja ne bo igral zaradi zdravstvenih težav, ki se že dolgo vlečejo – je Trupej dodal: »Nikoli se ne bom ukvarjal s tistimi, ki niso del reprezentance in ki ne čutijo pripadnosti državi, panožni zvezi in sebi. Imata pa vso pravico, da nista del te reprezentance. Stvar posameznika namreč je, ali bo igral zanjo ali ne. Prednost sta dala individualnim potrebam, ne pa reprezentanci. Lahko se zamislita, kakšno podporo imata. Vse je stvar vrednot, vzgoje. Napačen je pogled, da ker nekaj nisem dobil, me niso financirali, ne bom igral za teniško zvezo. Tako ne bomo rešili nobenega problema, le ustvarjali jih bomo,« je moralno etično razmišljal Blaž Trupej.

Žemlja skrbi za vzdušje

Teniški selektor je 26. decembra od menedžerja Blaža Role dobil elektronsko sporočilo, da se Ptujčan ne more udeležiti reprezentančne akcije, opisani so bili tudi razlogi. Trupej pa je 7. januarja podobno vsebino dobil tudi od Bedeneta. »Za Rolo sem navijal, da bi se na odprtem prvenstvu Avstralije uvrstil v tretji krog. Da bi osvojil dovolj točk, da mu potem ne bi bilo treba igrati challengerjev. Elektronsko sporočilo o odpovedi pa sem dobil od menedžerja, o stvari je odločal nekdo tretji,« je pehanje za točkami ATP in denarjem obsodil slovenski teniški kapetan.

Blaž Kavčič pa je o problematiki igranja za pokal Davis dodal: »Odkar sem se začel ukvarjati s tenisom, mi je Davis Cup veliko pomenil. Eden mojih večjih ciljev je, da Slovenija zaigra v svetovni skupini. Čutim dolžnost, ne samo do teniške zveze, tudi do gledalcev. In tudi do podjetij, od slovenskih igralcev sem od njih največ dobil. To cenim in hočem del tega vrniti.« Trupej pa je pozneje še poglobil dejstva o neigranju Role in Bedeneta. »Rola je imel v načrtu igranje v Bucaramangi in Panami, a na osnovi njegovega rezultata na Australian Opnu so njegovo udeležbo odpovedali. V tem času, kolikor je meni znano, trenira v Nemčiji. Imel je čas, da bi igral v Kranju, v bistvu vsak ima čas. To je samo stvar odločitve. Ali pa se spravite v takšen položaj, da drugi odločajo o vas (o Roli, op. p.). Ko pa enkrat drugi odločajo o vas, se pa morate vprašati, kdo ste?« je Trupej postavil etično vprašanje. Gre pri Bedenetu za nadaljevanje pat položaja, ker večino časa preživi v Veliki Britaniji? »Aljaž igra južnoameriško turnejo, 14 dni je že v Buenos Airesu, trenira. Meni je bilo od tistega trenutka, ko je prijavil turnirje, pač jasno, da ne bo igral. V tem delu sezone brani določeno število točk, ima ranking nad sto, in se je pač odločil, da bo igral turnirje.« Trupej pa je spregovoril tudi o Žemlji: »Je z nami v Kranju, je del te ekipe, skrbi za vzdušje. V tem trenutku pač ni sposoben za igro.«

Deli s prijatelji