MENJAVA

Kako so zrušili vladarja slovenske košarke

Objavljeno 03. november 2014 11.50 | Posodobljeno 02. november 2014 20.10 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Iztok Rems

Iztok Rems bo danes položaj generalnega sekretarja prepustil Rašu Nesteroviću.

Iztok Rems je dvignil roke od slovenske košarke. Foto: Blaž Samec

Iztok Rems zapušča Košarkarsko zvezo Slovenije,« je pred dnevi završalo na košarkarski sceni. Vest je bila neuradna, na zvezi pa so razumljivo skopi v izjavi ter pojasnjevanju. A vest drži, dolgoletni nesporni vladar slovenske košarke se danes poslavlja. Več bodo veljaki košarkarske zveze povedali danes ob 19. uri, ko bo predstavljen nov generalni sekretar. Na ta položaj naj bi člani izvršnega odbora KZS imenovali Raša Nesterovića.

Obračun s Šešokom

Rems je na zvezo prišel leta 1994, pri imenovanju mu je pomagal tudi sodniški boter in podpornik Stane Jeraj. V tistem letu pa je zveza z organizacijo evropskega prvenstva do 22 let naredila velik minus. Prav Remsu, že takrat je bil izvrsten sodnik, je uspelo prepričati Dušana Šešoka, naj pride na pomoč. Zveza je pod Šešokom sanirala dolg, za nameček pa še kupila lastne prostore na Leskoškovi. Šešok je zvezo zapustil marca 2010. Ker mu ni bila pogodu vizija Košarkarske zveze Slovenije ter plača Iztoka Remsa, ki pa je iz tega obračuna izšel kot zmagovalec. Letos oziroma danes pač ne. Kaj pravi naš vir?

Obljuba Avanzu

Trdi, da je bil položaj generalnega sekretarja že pred evropskim prvenstvom 2013 obljubljen Mateju Avanzu, ki je s svojim delom in idejami pripomogel k razcvetu zveze. A je Rems obljubo snedel in izjemno dobro plačanega delovnega mesta ni zapustil. Avanzo, na zvezi je direktor reprezentanc, direktor marketinga, namestnik generalnega sekretarja, pa je čakal svojo priložnost. Vmes so se zgodile spremembe v krovni košarkarski organizaciji; predsednik Roman Volčič se je umaknil (ob kandidaturi Mateja Erjavca je bil v to kar primoran) in ni vnovič kandidiral, na njegovo mesto pa je bil soglasno izbran ljubljanski odvetnik Erjavec, ki je bil vključen tudi v pripravo evropskega prvenstva.

Sporna odpravnina?

Prav Erjavec pa se je podpisal pod vabilo, ki so ga člani izvršnega odbora dobili pred enim tednom. V 5. točki sta napovedana »razrešitev in imenovanje novega generalnega sekretarja«. Da bo Rems končno le odšel, je bilo dogovorjeno že poleti. A se je zapletlo pri denarju. Zveza mu je ponudila določen znesek, a je bilo to po Remsovo premalo za njegovi dve desetletji dela. Zato se je Erjavec odločil, da z Remsom opravijo na seji izvršnega odbora. Glasovanja ni pričakovati, lobiranja med člani izvršnega odbora ni (bilo). Pričakuje pa se, da se Rems dostojno poslovi. Po eni od različic naj bi dobil celo vlogo svetovalca. Novi generalni sekretar pa bo postal Rašo Nesterović, legenda slovenske in evropske košarke. Predvsem gre za svetovljana, ki mu je malo mar za zdrahe v slovenski košarkarski mlaki, ter človeka, ki mu je figo mar za zaslužek, saj si je s prisluženim v karieri že zagotovil mirno prihodnost. Pri delu bo Nesteroviću pomagal Matej Avanzo.

Brez mednarodne veljave

Rems, ob organizaciji evropskega prvenstva je odkrito računal tudi na službo v Fibi Europe, bi morda prej zapustil zvezo, a se mu je zalomilo (tudi) pri kandidaturi za službo v omenjeni evropski košarkarski organizaciji. Za nameček je izgubil tudi moč in vpliv, saj ni bil izvoljen v operativno telo Fibi Europe, tako imenovani board. To se mu je zgodilo, ker je ob letošnjih volitvah podprl napačnega kandidata. Namesto Turka Demirela, ki je zmagal, je Slovenija dala glas Makedoncu. Kazen je bila vzgojna; Hrvati, Srbi, Italijani in tudi v BiH so dobili prostor v Fibinem evropskem boardu, Slovenija pač ne.

Imenitna kariera

Iztok Rems (bil je košarkar na ljubljanski Ježici, pred prihodom na KZS pa zaposlen kot prodajalec v ljubljanskem Autocommerceu) je zadnjo uradno tekmo sodil 19. marca 2008, 33-letno kariero pa je sklenil jeseni 2008 na turnirju v Ljubljani. Najboljši slovenski košarkarski sodnik vseh časov je v dolgoletni karieri delil pravico na olimpijskih igrah v avstralskem Sydneyju leta 2000, treh svetovnih in sedmih evropskih prvenstvih in evroligaških klubskih zaključnih turnirjih. Julija 2008 je kot prvi sodnik na svetu dobil tudi zlato piščalko, priznanje mu je podelila Fiba.

Deli s prijatelji