KOŠARKA

Južnjaki so Slovencem vzeli košarkarsko ligo

Objavljeno 29. september 2015 09.34 | Posodobljeno 29. september 2015 09.34 | Piše: Drago Perko

Po petnajstih letih Slovenci ostali brez besede v vodstvu nove lige ABA.

Rado Lorbek, levo, in roman Lisac sta izgubila vpliv in moč v regionalni košarkarski ligi. Foto: Matej Družnik)

Nikoli več ne bo, kot je nekdaj bilo. Tako gre ena od slovenskih pesmi. Njen refren pa precej nazorno opisuje razmere v regionalni košarkarski ligi ABA, ki so jo od leta 2000 vodili in upravljali v Sloveniji. Zdaj ne bo več tako. Klubi so razrešili direktorja Rada Lorbka, slovenskemu podjetju ABA Sidro pa so odrekli vso pravnomočnost pri marketinških dejavnostih. Edini, ki je preživel čistko, je Aleš Kamnikar, ki bo še naprej bdel nad sodniki. »Kako dolgo, pa je vprašanje,« je vedel povedati eden od poznavalcev razmer v košarkarski regiji.

Na kratko: ligo ABA so leta 2000 na noge postavili Roman Lisac, Rado Lorbek, Danko Radić, Božo Miličević, Josip Bilić in Zmago Sagadin, ki so bili tudi solastniki. Danes je njihov vpliv manjši. Sagadin je upokojen, Radić se bori z boleznijo, Miličevića ni več v Ciboni, Bilić se spogleduje z upokojitvijo. V športnem menedžmentu sta ostala le Lisac (pred leti težko bolan) in Lorbek (z aktivno vlogo tudi v združenju Uleb).

V zadnjih devetih mesecih so se nad ligo zgrnili črni oblaki, ki so ob asistenci Fibe (ta je bila boj z evroligo) terjali, da tekmovanje pride v roke klubov. To se je zgodilo junija letos, kljub temu so Lorbka (presenetljivo!) zadržali za direktorja, Liscu pa so obljubili, da je podjetje Sidro resen kandidat za vodenje marketinga. Pozno v četrtkovo noč so trajala pogajanja, a se niso dobro končala za slovensko druščino. Novo vodstvo lige naj ne bi hotelo poravnati stroškov pisarne (približno 100.000 evrov), ki je v zadnjih mesecih pripravljala ligo na novo sezono, za nameček naj bi podjetju Sidro očitalo, da ni sklenilo dogovora s sodniki, prav tako naj ne bi bili rezervirani hoteli za novo sezono. To naj bi tako razkurilo nove oblastnike, da so udarili po mizi ter angažirali nove ljudi. Rez in slovo od preteklosti sta se zgodila na drugi skupščini, na kateri je Lorbka zamenjal Žarko Čabarkapa, direktor lige pa je postal Krešimir Novosel. »Pričakujem, da se bo novi menedžment profesionalno organiziral. Vesel sem, ker od zdaj ligo vodijo nekdanji košarkarji, ki so se že dokazali kot vrhunski športni delavci,« je nove vodstvene osebe opisal Dragan Bojan, predsednik skupščine lige ABA. Novosel je prej vodil Cedevito, zdaj bo ligo. Čabarkapa bo ostal delegat evrolige. Novosel si je zadal za cilj, da bo ligo ABA organiziral kot vrhunsko košarkarsko zgodbo. Pravi, da ga čaka veliko dela.

Lisac (po nekaterih podatkih je precej blizu direktorski funkciji Uniona Olimpije) in Lorbek sta se zavila v molk. Veliko vprašanje je tudi, ali bodo slovenski ljubitelji lahko spremljali tekme slovenskih klubov na kateri izmed slovenskih televizij. Po zadnjih podatkih si nobena od TV-hiš ne upa skleniti pogodbe s šefi nove lige, ker je še za štiri leta veljavna prejšnja, zato niso izključene tožbe. Prav tako je vprašanje, kako bo z intelektualno lastnino – logo in uradni znak lige sta zaščitena. Ob takem scenariju vsi dvomijo, da bi Sidro kar brezplačno odstopilo vse želeno. Zdaj že nekdanje vodstvo je zagotovo naredilo kakšno napako v 15 letih delovanja. Novi oblastniki jim očitajo tudi netransparentnost. O tem bo sodil čas, treba pa bo tudi pokazati dokumente, ki bi argumentirali (težke) obtožbe. Zagotovo pa je Slovenija izgubila pomembno besedo v ligi, ki se začne 1. oktobra.

Deli s prijatelji