POSEBNA VOŽNJA

Junakimobil in Janez jih vozita po kolajno

Objavljeno 18. avgust 2013 09.31 | Posodobljeno 18. avgust 2013 09.33 | Piše: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca se na vse tekme in treninge pred evropskim prvenstvom vozi s posebnim luksuznim avtobusom.

Šofer Janez. Foto: Drago Perko

»Gremo na avtobus,« je Jaka Lakovič kapetansko opozoril soigralce, da je čas za odhod in naj se vkrcajo na Junakimobil, kot so v košarkarskih krogih poimenovali to zver na kolesih, ki naokoli prevaža slovensko košarkarsko reprezentanco.

Šofer Janez Bele je bil pripravljen, v vročem avgustovskem dnevu je ohladil avtobus, igralci so se udobno zleknili v sedeže. Motor, 440 konjskih moči ima ta šestcilindrski dizel, je zarohnel, potem pa skoraj neslišno gnal vozilo tja do Kranjske Gore. Pred enim tednom so se košarkarji z njim peljali v Beograd in nazaj.

»Ideja o avtobusu se je porodila povsem spontano, spada pa v sklop celostne podobe, ki smo jo za potrebe Eurobasketa razvili pri košarkarski zvezi,« pravi vodja marketinga na KZS Matej Avanzo. Da je ideja meso postala, so poleg KZS zaslužni tudi v podjetjih EP 2013, Prevozi Mesec in Telemach; zadnja sta partnerja zveze.

Zahtevno ga je bilo polepiti. »Ves dan je trajalo,« pravi Avanzo, ki je navdušen nad končno podobo vozila pa tudi nad njegovo funkcionalnostjo. »Vožnja je zelo udobna, predvsem pa je čar v tem, da na ta avtobus ne more vsak,« poudari in opozori, da je vozilo povsod poželo odobravanje, s tem pa je bil dosežen eden od osnovnih namenov.

Na sporedu Bruce Lee

Avtobus je dolg 12 metrov, visok 3,82, širok pa 2,55; v osnovni različici ima 53 sedežev, a so jih šest odstranili, da lahko centri raztegnejo svoje noge. Ko je žeja, vse zbrane čaka pijača v dveh hladilnikih. Da o klimi ne izgubljamo besed, v zadnjih tednih je bila nepogrešljiva, delovala je brezhibno. Menda naj bi imeli v vozilu med Eurobasketom celo brezžični internet: »Neko podjetje ga želi preizkusiti v času prvenstva. Nisem pa prepričan, da bo to ravno na reprezentančnem vozilu,« pojasni Avanzo.

Reprezentančni šofer Janez že od leta 1987 obrača volan, najprej je bil voznik tovornjaka, deset let upravlja avtobus. »Odlično se počutim, v čast in veselje mi je,« pravi nekdanji glasbenik in velik veseljak, ki s šalami poskrbi za dobro voljo in sprostitev napetosti med igralci.

»Šoferja Janeza smo vzeli za svojega, vajen je družbe, odlično se je vklopil, postal je pridruženi član reprezentance,« ga hvali tudi Avanzo. Izvemo, da je Goran Dragić na zadnjih tekmah ob koncu poti redno delal družbo Janezu: Gogi je poskrbel za navigacijo in pot do dvorane. 
Avtobus so izdelali v Nemčiji, star je pol leta, novo vozilo pa stane okoli 250.000 evrov. Junakimobil ima prevoženih 50.000 kilometrov. Na 100 kilometrov popije med 25 in 30 litrov dizelskega goriva (v rezervoar gre 400 litrov), malo večja poraba je zaradi klime. Tehta slabih 25 ton, na voljo ima prtljažnik, velik deset kubičnih metrov. Na njem ne gre brez ogleda filmov, to omogoča sodoben videosistem. Košarkarji so si na poti v Srbijo ogledali tistega o legendarnem karateistu in igralcu Bruceu Leeju, ob vrnitvi pa so si krajšali čas z ameriško komedijo. Za filmski izbor sta bila odgovorna Zoran Dragić in Boštjan Nachbar.

Deli s prijatelji