PO ZMAGI

Junak kronometra Roglič še uživa na Giru

Objavljeno 19. maj 2016 09.10 | Posodobljeno 19. maj 2016 09.12 | Piše: Marko Uršič

Tretja slovenska etapna zmaga na kolesarski dirki po Italiji še odmeva.

Primož Roglič je prikolesaril prvo slovensko kronometrsko zmago na Giru. Foto: AFP

Toskanski Chianti je priznana znamka vina, tam je bila tudi deveta etapa letošnje kolesarske dirke po Italiji. V kronometru pa je Primož Roglič Sloveniji privozil tretjo etapno zmago na Giru v zgodovini. Nekdanji smučarski skakalec je že na prvi vožnji na čas v nizozemskem Apeldoornu v prvi etapi le za stotinko sekunde izgubil rožnato majico v boju z domačinom Tomom Dumoulinom, v tretji etapi pa je 26-letni Kisovčan tudi grdo padel. Že v prvi etapi bi mu njegova ekipa LottoNL–Jumbo lahko priskrbela boljši vozni material, niso še namreč vedeli, česa je Roglič sposoben, deveta etapa s kronometrom pa je bila na splošno že videti, da sreča ne bo zaveznik novinca v elitni kolesarski karavani. Kolo z apeldoornske vožnje na čas ni ustrezalo pravilom, bilo je predolgo, z rezervnim kolesom pa je na start prišel dvajset sekund prej, preden so ga spustili po rampi. Poleg tega je bil sedež prenizek, na kolesu ni imel bidona, ob tem mu je na desetem kilometru proge s krmila odletel števec. Primož Roglič je z vrhunskim kolesarjenjem delodajalce pozitivno šokiral, je, ker ga od prej niso poznali, pravo senzacionalno odkritje Gira. »Verjetno je podobno kot pri vsaki stvari, nekako se moraš pokazati, da tudi dobiš svoje mesto. Povsod se moraš izboriti zase,« je začel nekdanji svetovni mladinski prvak v ekipni preizkušnji smučarskih skokov.

Kisovčan je po zmagi navrgel, da ni vedel, da mu kronometer lahko tako ustreza, torej lahko sklepamo, da ima še veliko rezerve. »Zagotovo, denimo prvo leto kolesarjenja sem komaj imel kolo, da sem lahko na njem vadil. Gotovo je še ogromno rezerv, in seveda mi je želja kronometer še naprej trenirati,« je dodal Girov junak, ki si je v deveti etapi kljub smoli zagotovo zaslužil tudi srečo. Na cilj je namreč pribrzel po suhi cesti, v zaključku pa je toskansko nebo tudi zajokalo in na cesto poslalo dežne kaplje.

No, Primož Roglič je v Chiantiju blestel v drugem delu proge, na zadnjem vzponu in spustu. Ker je lanski zmagovalec dirke Po Sloveniji domači triumf dosegel ravno z zmago v gorski etapi z vzponom na Tri kralje, lahko torej sklepamo, da je vsestranski kolesar in da sta se odlično vzpenjanje in spuščanje pokazali tudi v zadnji italijanski vožnji na čas. »Gotovo je pripomoglo tudi to, saj to ni bil klasičen kronometer. Proga se je vzpenjala, spuščala, klanci, tudi zadnji petkilometrski, so bili strmi.« Kaj pa kot vsestranski kolesar pričakuje v gorskih etapah? »Predvsem si želim, da bi lahko čim bolj pomagal oziroma pripomogel k čim višji skupni uvrstitvi ekipnega kolega Stevena Kruijswijka. Kot novinec na Giru pa poskušam čim bolj uživati, konec koncev je za nas kolesarje to kar ena normalna dirka. V zunanjosti to doživljam kot prisotnost ogromno ljudi ob progi, zato poskušam čim bolj uživati ob tem,« je Primož Roglič še sporočil iz Italije.

 

Deli s prijatelji