PRVAKINJA

Judo je v njeni krvi, tatami dnevna soba

Objavljeno 29. april 2014 15.01 | Posodobljeno 29. april 2014 15.03 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Urška Žolnir

Olimpijska prvakinja Urška Žolnir se je po skoraj dveh letih vrnila na tatami.

Urška Žolnir je svojo zbirko obogatila z novim odličjem. Foto: Matej Družnik

Tudi japonski mojstri juda bi se ji priklonili. Ne le, da je Urška Žolnir okinčana s številnimi kolajnami, najbolj sije seveda zlato olimpijsko odličje v kategoriji do 63 kilogramov z olimpijskih iger v Londonu, na pravkar končanem evropskem prvenstvu v južnofrancoskem mestu Montpellier je prve dni starocelinskega judo bojevanja delila nasvete kot trenerka, zadnjega dne pa ponovno oblekla tekmovalni kimono. Prvič po skoraj dveh letih in po zlatem judovanju v britanski prestolnici. Skupaj s kolegicami Petro Nareks, Tino Trstenjak, Lucijo Polavder, Vloro Beđeti, Manjo Kropf, Anko Pogačnik in Ano Velenšek je na tatamiju za Slovenijo pridobila ekipno bronasto odličje.

»Super je bilo na blazini, tam mi je še vedno lepše kot ob njej. Sicer se zdaj vračam v trenerske vode, a ima ta kolajna poseben prostor. V ekipi je vladalo res odlično vzdušje, zelo smo se izkazale,« je povedala 32-letna Žalčanka. Ta je sicer po Londonu še vedno trenirala, bila v pomoč v imitaciji boja na treningu kolegicam iz celjskega kluba Sankaku, seveda pa tudi kot trenerka pomagala z nasveti. Žolnirjeva je v Montpellierju dvakrat stopila na tatami in dvakrat zmagala, poudarila je, da v bojih še vedno uživa, a meni, da je bilo to njeno zadnje odličje v kimonu.

Odparali številko

Žalčanka je sicer zaposlena pri Olimpijskem komiteju Slovenije kot trenerka, a sta s trenerjem Marjanom Fabjanom, ta jo je vodil do največjih uspehov, sklenila, da se bori v ekipni konkurenci na EP. »Pogovarjali smo se, da bi nastopila, Fabi me je prijavil..., a nisem vedela vse do konca. Tako sem kupila kimona, dobila zgolj eno številko za na hrbet, in ko sem morala zamenjati belo za modro, so mi hitro odparali številko z enega ter jo našili na drugega. V kimonu sem kot pajac, saj mi je malce prevelik, a zmage sem res vesela. Res je bilo lepo, znova sem začutila ta žar boja, to vzdušje, tribuno. Minilo je leto in osem mesecev, kar sem se nazadnje borila. Kondicije imam dovolj, a nisem začutila tistega pravega juda. Pa vseeno, z nastopom sem zadovoljna, zdaj pa se vračam v trenersko obleko,« je dodala.

Olimpijska šampionka je z nastopom ogrozila zaposlitev pri OKS, a vse bo bolj jasno v naslednjih dneh. A želja po vnovičnem okusu juda in morebitnem uspehu je bila v Franciji prevelika. »To je zgodovinska kolajna, dobila bo posebno mesto, tako kot tudi olimpijski odličji, zlato iz Londona in bron iz Aten. To je zanimiva zgodba. Rekla sem si poskusi uživati, dobro sem se počutila. Imela sem malce treme, menila sem, da se bom na blazini izgubila, a je potem nekako šlo,«je vse opisala Urška Žolnir. Pred dvema letoma ji je kot prvi slovenski športnici uspelo osvojiti zlato olimpijsko odličje, zdaj je kolegicam pomagala še do prve ekipne medalje za slovenski judo.

Deli s prijatelji