TOUR DE FRANCE

Jubilejni Tour de France že ima novega zmagovalca

Objavljeno 08. julij 2013 10.04 | Posodobljeno 08. julij 2013 10.04 | Piše: Marko Uršič

Stota kolesarska dirka po Franciji v drugem tednu, po šampionski predstavi Chrisa Frooma mnogi menijo, da je zmagovalec znan.

Chris Froome je v Pirenejih pokazal, kdo je Tourov gospodar. Foto: Reuters

Danes je na jubilejni, stoti kolesarski dirki Tour de France dan počitka. Kolesarji bi denimo lahko uživali na oddihu v prelepih Pirenejih, a v soboto in včeraj so se mučili na gorskih etapah v mejnem gorovju s Španijo. Če večino karavane čakata še dva tedna krvavega garanja, da bodo paradno prikolesarili na pariške Elizejske poljane, pa slovenski adut Jani Brajkovič že ima daljši počitek. Njegove načrte na francoski pentlji je spet preprečil padec.

V šesti etapi je 11 kilometrov pred ciljem občutil trd asfalt, tako je bilo tudi v prvi etapi na Korziki, sedeč na tleh je prejel zdravniško pomoč, nato pa se spet usedel na kolo in na cilj v Montpellier prišel z desetimi minutami in 48 sekundami zaostanka za zmagovalcem, Nemcem Andréjem Greiplom. Zaradi poškodb pa naslednjega dne ni smel startati in je sotrpinom lahko le pomahal v slovo. Belokranjčan je denimo dirko po Franciji predčasno končal že leta 2011, padel je v peti etapi in si zlomil ključnico, lani pa se še spomnimo, da je na novinarsko konferenco po koncu Toura, tam je bil sicer skupno deveti, prišel ves obtolčen in z velikim obližem na desni roki. Po letošnjem padcu, predvsem jo je z globoko rano skupilo levo koleno, rano so mu zakrpali s šivi, je 29-letnik na twitterju zapisal: »Svojo pogodbo za sezono 2013/14 sem pustil na cesti, 12 kilometrov pred ciljem. Naslednjega dne mi ne dovolijo startati. Velika zahvala medicinskemu osebju na dirki po Franciji. Neverjetni ljudje!« O tem, da je pogodbo za naslednje leto pustil na cesti, je treba dodati tole; letos mu namreč poteče poklicna vezanost kolesarjenja za kazahstansko moštvo Astana. A nekdanji svetovni prvak do 23 let v vožnji na čas je tudi letos na Touru občutil, kakšen je gladiatorski svet vrhunskega kolesarstva, kjer se ne izbira sredstev, kako priti do svojega dela slave in denarne pogače.

Froome: Stoodstotno čist

Chris Froome, britanski adut prav tako britanskega moštva Sky, je bil po odpovedi prav tako nebeškega Bradleyja Wigginsa, sicer lanskega zmagovalca Toura, nekako že programiran za letošnjega zmagovalca francoske pentlje. Že v osmi oziroma prvi gorski etapi pa je dokazal, da bo očitno res tako. Lani skupno drugouvrščeni je na zadnjem vzponu na pirenejski cilj Ax-3-Domaines ubežal tekmecem, za 51 sekund ugnal moštvenega kolega Richieja Porta iz Avstralije in se na cilju okitil z rumeno majico vodilnega na dirki. »Chris je izjemen. Na lanskem Touru je bil daleč najboljši pri vzponih, letos pa mu je dovoljeno in lahko pokaže, kaj zmore. Vemo, da Frooma ne moremo premagati, če je cilj na vzpetini. Vsakokrat bo zmagal, tako kot tudi v vožnji na čas,« je za konkurenco mračno napovedal Tourov debitant, Američan Andrew Talansky.

Froome, sicer rojen v kenijskem Nairobiju, pa je takoj tudi zavrnil vse možne sume, da je njegovo vrhunsko kolesarjenje morebiti posledica jemanja prepovedanih sredstev. »Stoodstotno sem čist. Se mi pa zdi normalno, glede na umazano zgodovino kolesarskega športa, da ljudje to sprašujejo. V tem trenutku smo pač v neprijetnem položaju, ko se sumniči o naših dosežkih. A kolesarstvo se je spremenilo. Če se ne bi, absolutno nikoli ne bi mogel doseči takšnih uspehov. In zanesljivo tudi vem, da moji rezultati čez deset ali dvajset let ne bodo izbrisani. Zdajšnji rezultati so precej bolj verodostojni. Vprašanja bi morala biti postavljena o ljudeh, ki so na dirkah zmagovali pred petimi, desetimi leti, saj vemo, da je bil doping takrat prevladujoč. Zdaj pa vsak, ki preživi nekaj časa z našo ekipo, vidi, da so v nastop na takšni dirki vloženi meseci in meseci treninga,« je še dodal. Marc Madiot, vodja francoskega moštva FDJ, pa denimo o Froomovem prevzetju vodstva že pravi: »Tour de France je že odločen. Vsak dan bomo imeli bitke za zmage na posamičnih etapah, a na vprašanje, kdo bo dobil Tour, že imamo odgovor.«

Deli s prijatelji