VISOKA CENA

Je pametno toliko plačati za Dragića?

Objavljeno 27. junij 2015 12.02 | Posodobljeno 27. junij 2015 12.03 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Goran Dragić

Za prostega košarkarja Gorana Dragića se v NBA potegujejo v Miamiju, LA in New Yorku.

Goran Dragić izbira med bogatimi pogodbenimi ponudbami v ligi NBA.

Severnoameriški poklicni športi košarka, hokej in ameriški nogomet so v zapečku, igrajo le bejzbolsko ligo. Hokejsko počiva tudi Anže Kopitar, zato večino v Sloveniji zanima, kaj bo predvsem s košarkarjem Goranom Dragićem kot prostim igralcem na tržnici lige NBA. Nekdanji ilirijan se je po menjavi iz Phoenixa, tam ni želel postati feniks pod pepelom, zelo dobro znašel v floridskem Miamiju, in v vročem podnebju bi rad ostal. Seveda, ker tam tudi šuštijo dolarji. Miami Heat zdaj z Goranom Dragićem želi podpisati za dolgoročno sodelovanje pa tudi Ljubljančan se zaveda, da bi pri Vročici za petletno pogodbo dobil zelo dober denar. Glavni menedžer Miamija Pat Riley pravi: »Z njim oziroma njegovim zastopnikom se o podpisu dolgoročne pogodbe še nismo pogovarjali. Je pa dober občutek, saj smo v položaju, da mu lahko ponudimo bogatejšo pogodbo kot kateri koli drug klub.« Samo Vročica lahko ponudi petletno pogodbo, ta petica pa je v milijonih dolarjih lahko v številki vredna 26,2. Seveda ne v evropski valuti, temveč v ameriških dolarjih. »To je res veliko,« priznava slovenski organizator igre. »Vsak košarkar bi rad podpisal pogodbo za toliko sezon, kolikor je možno. Seveda pa bova z zastopnikom pregledala tudi druge ponudbe,« dodaja, kajti v vroči Kaliforniji ni denarne suše in so še bogati jezerniki iz Los Angelesa. Pa tudi pri New York Knicks nimajo finančno kratkih hlač, temveč kar dolge. »Menim, da je najpomembnejše moštvo, okolica okoli mene. Rad bi bil srečen, srečen, ker bi lahko igral slog košarke, ki si ga želim igrati. Za zdaj je to najpomembneje, ne denar,« javno pove Dragić.

Nimajo klopi

Miami računa, da bo Goran Dragić podpisal pogodbo zanj, kajti v prestopnem roku se za Slovenca niti ne bi odpovedali dvem izborom v prvi rundi nabora. Računajo tudi na to, da bo dinamičen branilec poživil 33-letnega Dwayna Wada, ki se v zadnjih letih ubada z zdravstvenimi težavami. A tudi petletna, do 100-milijonska pogodba Dragiću je za Miami zalogaj, čeprav naj bi zgornja meja za plače igralcev v prihodnjem letu zrasla, predvsem zaradi prilivov na račun denarja za televizijske pravice. A denimo Dragić in Chris Bosh (22,1 milijona dolarjev) bi lahko čez dve leti zasedla kar skoraj polovico dovoljene vsote za plače igralcev, to pa je tvegano celo za Vročico. Pa še Wadovo plačo je treba prišteti poleg. Prva peterka Miamija (Dragić, Wade, Luol Deng, Bosh in Hassan Whiteside) je izjemna, a nato ni široke klopi z rezervnimi igralci. Ameriški novinarji zato za konec menijo: dolgoročno obdržati Gorana Dragića je pametno. A plačati ga toliko, kolikor meni, da je vreden, pa morebiti ne.

Bogata tržnica, Dominikanec prva izbira

V NBA je bogata sezona tudi za menjave igralcev. Francoski reprezentant Nicolas Batum ne bo več igral za Portland Trail Blazers, temveč za Charlotte Hornets. V nasprotno smer sta odšla Gerald Henderson in Noah Vonleh. Iz New Yorka Knicks je v Atlanto odšel Tim Hardaway Jr., v zameno pa je prišel Jerian Grant. Dejavni so bili tudi v drugem moštvu iz New Yorka. Brooklyn Nets se je odpovedal Masonu Plumleeju, aktualnemu svetovnemu prvaku z ameriško reprezentanco, ki bo po novem igral za Portland. V Brooklynu pa je potekal tudi nabor igralcev za ligo NBA. Kot prva je izbirala Minnesota Timberwolves, ki se je odločila za 211 cm visokega centra Karla-Anthonyja Townsa; ta je do zdaj igral za univerzo Kentucky. Kot drugo je izbiralo moštvo Los Angeles Lakers. Jezerniki so se odločili za 196 cm visokega branilca Ohio Stata D'Angela Russella. Jahlil Okafor, ki je z univerzo Duke postal letošnji študentski prvak ZDA, je kot tretji z nabora pristal v Philadelphia 76ers. Med prvo peterico izbrancev nabora sta bila kar dva Evropejca. Latvijca Kristapsa Porzingisa, ki je igral za Sevillo, je kot četrtega izbral New York Knicks, medtem ko je bil Hrvat Mario Hezonja, v zadnji sezoni igralec Barcelone, kot peti izbran za Orlando Magic. Do zdaj še noben hrvaški košarkar na naboru lige NBA ni bil tako visoko. Kot prvi indijski košarkar je bil na naboru izbran Satnam Singh Bhama, 218 cm visoki in kar 132 kg težki center bo igral za Dallas Mavericks. Izbran je bil kot 52. igralec nabora.

Dragić promovira leto razvojnega sodelovanja

Goran Dragić je medtem na Rogli osredotočen na delo v svojem košarkarskem kampu, kjer vadi 100 otrok. Skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve ga promovira tudi kot ambasador evropskega leta za razvoj. Dragić je poudaril, da je počaščen, da je lahko ambasador evropskega leta za razvoj. »Skrb vzbujajoče je, koliko otrok po svetu živi v zelo težkih razmerah. Veliko lahko zanje naredimo mi vsi, da jim omogočimo boljše otroštvo, boljše življenje,« je dejal. Na kampu so tudi štirje otroci iz BiH, ki se ga lahko udeležujejo prav s sredstvi Republike Slovenije, Gogi pa je vesel tudi zaradi tega, ker so s slovensko pomočjo zgradili telovadnico v Novem Sarajevu.

Deli s prijatelji