PRVAKI

Javorjevi listi se še naprej zlato svetlikajo

Objavljeno 24. maj 2016 09.35 | Posodobljeno 24. maj 2016 09.36 | Piše: Marko Uršič

Kanadski hokejisti so se v Moskvi okronali še s 26. naslovom svetovnega prvaka.

Kanada : ZDA.

Nič čudnega, da so Kanadčani znova, skupaj pa že 26., postali svetovni prvaki v hokeju na ledu. Ta šport je tudi uradno nacionalna zimska športna panoga Kanade, že pred prihodom evropskih priseljencev v Severno Ameriko pa so ga, v bistvu lacrosse na ledu, igrali Indijanci. Kanadski hokejisti so v finalu SP v Moskvi z zadetkoma Connorja McDavida v 12. minuti in Matta Duchena v zadnji sekundi dvoboja v prazna vrata porazili Finsko z 2:0 in ubranili naslov najboljših na zemeljski obli. Gostiteljem Rusom je ostala tolažilna nagrada, v boju za bron so s 7:2 (2:0, 3:1, 2:1) porazili ZDA.

Finci so tako ostali pri dveh doslej osvojenih svetovnih kronah, so pa na ruskem prvenstvu potrdili vrhunsko delo svoje hokejske šole. Šele 18-letni levokrilni napadalec Patrik Laine je bil namreč razglašen za najboljšega oziroma najkoristnejšega, torej MVP, igralca svetovnega prvenstva. Finska reprezentanca je na letošnjem SP celo, do finala, dobila vse tekme, v skupinskem delu je premagala tudi Kanado, Laine pa je pri tem zbral sedem zadetkov in pet podaj. Član Tappare (sekire) iz Tampereja pa je tudi v idealni postavi SP; družbo mu delajo finski vratar Mikko Koskinen, ruski branilec Nikita Zajcev in njegov kanadski kolega Michael Matheson, v napadu pa srednji napadalec Mikael Granlund iz Finske in Rus Vadim Šipačjov. Slednji je bil na SP najboljši po točkah, 18 za šest zadetkov in 12 podaj. »Videli ste, kako smo v finalni tekmi dobro obvladali plošček. Fincem nismo dopustili, da razvijejo svojo igro,« je po zlatem sklepnem obračunu menil napadalec Connor McDavid. Finec Antti Pihlström je to potrdil: »Bili so agresivni, ploščka nismo mogli spraviti v njihov del igrišča. Če smo ga že, pa smo bili zaradi njihove odlične obrambe nemočni v napadu.«

Po Crosbyju Perry

Pa še o McDavidu. Kanadčani so namreč s finalno zmago pisali tudi zgodovino; kapetan Corey Perry je postal 27. član tako imenovanega kluba zlatega trojčka, 19-letni Connor McDavid pa najmlajši igralec, ki je osvojil SP za hokejiste do 18. in 20. leta ter še člansko prvenstvo sveta. A 31-letni Perry je prav posebna zgodba. Z zmago na SP je zaokrožil trojček lovorik, ob zadnji je bil s klubom Anaheim Ducks leta 2007 še prvak v ligi NHL, ima pa tudi zlati odličji z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010 in štiri leta pozneje v Sočiju. V klubu zlati trojček je zdaj deset Kanadčanov, devet Švedov, šest Rusov in dva češka hokejista. Med trenerji ima trojno prestižno zbirko le Kanadčan Mike Babcock. Corey Perry je bil leta 2005 s Kanado mladinski svetovni prvak. Zanimivo, lani je 26. član prestižnega kluba, po zmagi na SP na Češkem, postal Sidney Crosby, legendarni član Pittsburgh Penguins, ki je s Perryjem, že omenjenega 2005., osvojil tudi mladinsko zlato. 

Ob EBEL še Alpska hokejska liga

V novi sezoni bo na območju Slovenije, Italije in Avstrije potekalo novo mednarodno hokejsko klubsko tekmovanje. Namen novega tekmovanja, imenovalo se bo Alpska hokejska liga, bo spodbuditi klube k dvigu konkurenčnosti in ravni igre v širših okvirih, kot so aktualna državna prvenstva v državah ustanoviteljicah AHL. Nova liga bo začela tekmovati v sezoni 2016/17 za obdobje najmanj treh let ter bo odprta za vse klube, ki so člani treh ustanoviteljic. Ob izpolnjevanju kriterijev, ki jih zahtevata avstrijska in italijanska krovna organizacija, lahko v AHL sodeluje največ deset klubov iz vsake od zvez, s slovenske strani pa pet. Vsaka zveza bo prav tako določila dovoljeno število tujcev, ki bodo igrali v omenjenih klubih. Hokejska zveza Slovenije bo v prihodnjih tednih organizirala sestanek z vsemi slovenskimi klubi, ki bi jih zanimalo sodelovanje v Alpski hokejski ligi.

 

Deli s prijatelji