UNION OLIMPIJA

Janković bi vrnil Zdovca, Mermal za strategijo 2020

Objavljeno 22. maj 2015 10.03 | Posodobljeno 22. maj 2015 10.03 | Piše: Drago Perko

Kdo bo nasledil odhajajočega predsednika košarkarjev Union Olimpije Janija Möderndorferja?

Jure Zdovc je po mnenju mnogih tisti, ki lahko vrne olimpijo na pota stare slave. (Foto: Tomi Lombar)

Union Olimpija je vnovič pred prelomnico. Izpad v četrtfinalu državnega prvenstva je bil velik udarec že tako načetemu ugledu nekdanjega državnega in pokalnega prvaka. Trener Memi Bečirovič se je (pre)hitro poslovil, tuji košarkarji in nekaj domačih tudi. Sedmerici igralcev pogodba velja, mandat se bo prihodnji mesec iztekel predsedniku in politiku Janiju Möderndorferju, takisto so potekle pogodbe z glavnimi sponzorji. Klub ima še zaostale obveznosti iz minule sezone. Kibici in košarkarski navdušenci, ki jim srce bije za zeleno, pa se na glas sprašujejo, kdo bo prekinil agonijo in klub popeljal v finančno in rezultatsko stabilnost.

Strategija
do leta 2020

Med tistimi, ki jim ni vseeno za Olimpijo, je zagotovo nekdanji predsednik kluba, danes pa predsednik Olimpijinega sveta sponzorjev, Jože Mermal iz podjetja BTC City. »Tudi sponzorji smo razočarani, ker že šesto leto nismo osvojili državnega prvenstva,« je uvodoma za Slovenske novice povedal Mermal, ki se zaveda, da je klub v težavah tudi zavoljo poteka sponzorskih pogodb, a se malodušju ne predaja. »Sponzorji smo od klubske uprave zahtevali, da pripravi scenarij nadaljnjega plačila oziroma zmanjševanja dolga ter strategijo kluba do leta 2020,« je razkril. Za predsednika ne bo kandidiral, še naprej bo pomagal z zbiranjem sredstev in lobiranjem pri sponzorjih. »Šport, tudi košarko, bomo kot mesto podpirali še naprej,« pa dodaja ljubljanski župan Zoran Janković, košarkarski zaljubljenec in nekdanji prvi mož košarkarske Olimpije. »V vsakem klubu mora biti predsednik direktor velikega in uspešnega podjetja! Sam ne bom več predsednik klubov, naloga mesta pa je, da zagotovi infrastrukturo,« nadaljuje Janković, na katerega s prstom kažejo, da je prav on glavni kadrovik pri košarkarskih zmajih. »Janija Möderndorferja nisem postavil za predsednika. Takrat ni nihče hotel biti predsednik. Sem ga pa opozarjal, da je to zahtevno delo. V teh letih in sezonah so zmanjšali dolg s 5,5 milijona evrov na enega. To je bila moja želja. Bistveno je, da so igralci poplačani,« je odločen Janković, ki pa mu ne verjamemo, da mu je povsem vseeno. Ne nazadnje Olimpija premore Stožice, sam šef evrolige Jordi Bertomeu pa je Zokiju obljubil, da bo Ljubljana gostila finalni turnir Evrolige. To so danes bolj pobožne želje.

Slab obraz v Ligi Telemach

»Po menjavi trenerja smo dosegli nekaj zmag, s katerimi smo si zagotovili 5 mesto v ligi ABA in uvrstitev v Evropo, kar je zelo pomembno. Ekipa je mesec dni delovala prerojeno, homogeno in tako kot bi si želeli, v državnem prvenstvu pa zopet pokazala slab obraz in ni izpolnila cilja. Nikoli ni kriv samo in le trener,« je rezultatski neuspeh in izpad Olimpije v četrtfinalu državnega prvenstva komentiral direktor kluba Matevž Zupančič. »Na podlagi smernic in finančnih zmožnosti, ki jih moramo zagotoviti primarno, bomo izbrali tudi primernega trenerja,« je še zatrdil Zupančič, ki je prišel v klub leta 2005.

Sagadinov sistem

Poleg izbora predsednika in direktorja bo bistven izbor trenerja. »Jure Zdovc je moj prijatelj, svetovno slavo je dosegel na račun trdega dela. Je najboljši slovenski trener. Ko je bil zadnjič trener v Ljubljani, je imel klub polno dvorano Stožice, od prodanih vstopnic in TV-pravic pa 1,4 milijona evrov prihodka,« Janković prav v Konjičanu vidi osebo, ki ima znanje in izkušnje, da bi pomagal padlemu velikanu. »Olimpija se bo rešila, temelj pa morajo biti mladi igralci in dolgoročno delo. Potrebujemo Sagadinov sistem,« Janković še razkrije delček strategije, ki je bila pripravljena le dan po šokantnem izpadu v četrtfinalu. Novi predsednik kluba bo izbran na redni skupščini, ki bo do konca letošnjega junija. To bo prelomnica, ki bo odločila, kam bo šla Union Olimpija. Zagotovo pa ne bo šlo na bolje, dokler v klubu ne bo uspešnega gospodarstvenika. Ljubitelji košarke stavijo na prvega moža Petrola ali pa Zavarovalnice Triglav.

Jože Mermal in pogled na Union Olimpijo:

Olimpija je prav gotovo v težavah, kjer smo tudi sponzorji razočarani, da nismo osvojili že šesto leto državnega prvenstva in da se naši profesionalni košarkarji nikakor ne zavedajo, kako pomembno je tudi državno prvenstvo, ne samo za sponzorje temveč predvsem za zveste navijače, s katerimi lahko gradimo dolgoročno tradicijo in uspehe kluba. Res so v težkih pogojih vseeno  dosegli zavidljive rezultate z doseženim 5. mestom v ABA ligi in dober rezultat v evropskem pokalu. Je pa kljub še vedno v težki situaciji, kajti sedaj potečejo štiriletne sponzorske pogodbe glavnim pokroviteljem, kjer glavnina največjih sponzorjev, za naslednje leto ali pa eventuelno štiriletno obdobje, najavlja bistveno nižje letne zneske in hkrati kljub uspešni sanaciji iz 5 milijonskega v 2 milijonski finančni dolg, še nismo dorekli ne finančne politike, kot klubskih ciljev za prihodnje leto in srednjeročno obdobje. Sponzorji smo zahtevali od klubske uprave, da pripravi scenarij nadaljnjega plačila oz. zmanjševanja dolga ter strategijo kluba do leta 2020, kar bomo tudi obravnavali na Svetu sponzorjev v naslednjih dveh tednih.  Podatek, da se vračam na predsedniško funkcijo žal ne drži, sem pa že 20 let na raznih položajih kluba in sedaj vodim že kar dva mandata Svet glavnih pokroviteljev kluba. Družba BTC že 20 let finančno podpira delovanje kluba in tudi v bodoče ostajamo med najmočnejšimi pokrovitelji, kajti verjamem v močno Olimpijo , ki ima že več kot 60 let evropske korenine in tudi dosežene izjemne klubske evropske rezultate. Seveda rešitve obstajajo, kajti ponovno bi morali tako kot v zadnjem štiri letnem mandatu, nekateri sponzorji dati jamstva za poplačilo dolga, drugi pa preko srednjeročnih štiri letnih pogodb biti nosilci delovanja kluba, pod pogojem in ciljem, da se klub ponovno vrača v ustaljene tirnice, s ciljem doseganja vrhunskih rezultatov, visokim ugledom in s tem polnjenja tudi dvorane v Stožicah, z veliko podporo navijaških skupin iz cele Slovenije, tako kot v starih dobrih časih. Seveda to ne bo lahko, kajti moramo štartati predvsem z mlado ekipo domačih slovenskih košarkarjev, še izboljšati delo z mladimi selekcijami v našem klubu ter samo katera mesta zapolniti s tujimi perspektivnimi in talentiranimi igralci. Seveda pa ta čas prepočasi tečejo sponzorska usklajevanja z odločitvami, ki jih nujno potrebujemo za takojšnjo pripravo ekipe, podpisovanje pogodb z najboljšimi slovenskimi košarkarji, sprejetje strategije in da stečejo čim prej kvalitetni treningi za uigravanje prve ekipe in nadaljnje delo z mladimi košarkarji, ne samo v klubu temveč tudi po drugi partnerskih klubih tako v Sloveniji, kot v širši regiji.

 

Deli s prijatelji