NA LEDU

Jan Muršak navdušuje med zvezdniki lige KHL

Objavljeno 20. september 2014 10.21 | Posodobljeno 20. september 2014 10.22 | Piše: Rok Tamše

Slovenski hokejski reprezentant v dresu moskovskega CSKA zabija gole kot za šalo.

Jan Muršak. Foto: Rok Tamše

ZAGREB – Velemojster palice in ploščka Jan Muršak je tudi na ledeni ploskvi zagrebške dvorane Dom športov pokazal, zakaj je v krogu najbolj cenjenih igralcev v ligi KHL, drugem najmočnejšem hokejskem tekmovanju na svetu. Napadalec moskovskega CSKA je v zadnji tretjini tekme z Medveščakom pri izidu 2 : 2 vzel stvari v svoje roke in po hitrem preigravanju spretno zabil zmagoviti zadetek za rusko moštvo. Kajpada je to na tribunah med 5800 gledalci sprožilo precej veselja, saj je bilo v hrvaškem športnem hramu veliko slovenskih ljubiteljev najhitrejše moštvene igre na svetu in navijačev simpatičnega Štajerca. »Že prej sem imel lepo priložnost za zadetek, a se mi je plošček nerodno obrnil. Res sem vesel, da sem dal odločilni zadetek in da smo zmagali,« je takoj po prihodu z leda skupini slovenskih novinarjev povedal 26-letni Muršak, za Anžetom Kopitarjem prvi zvezdnik slovenskega hokeja, ki je v Zagrebu prispeval še podajo za prvi gol CSKA. Žal tokrat za Medveščak ni igral njegov soigralec iz izbrane vrste Marcel Rodman, saj ga trener ni uvrstil v ekipo.

Štirje treningi na dan

V letošnjo sezono lige KHL je startal silovito, na šestih tekmah je dosegel kar pet golov, v njegovi statistiki sta še dve podaji. »Že od pripravljalnega kampa mi gre zelo dobro. Sistem, ki ga igramo, mi zelo ustreza. Igramo hiter hokej, upam, da bo v nadaljevanju sezone podobno,« se ta čas odlično počuti slovenski reprezentant, ki je v CSKA prišel sredi lanske sezone iz Habarovska, kjer se je pri KHL-ligašu iz azijskega dela Rusije zadržal le nekaj mesecev. Muršak je bil zaradi svoje kakovosti in preskromnih ambicij Amurja preprosto predrag igralec zanj. Vse to je izkoristilo slavno moskovsko moštvo, ki deluje pod okriljem najbolj priznane ruske športne blagovne znamke. »Lani je bilo res težko. Nisem bil samozavesten, nisem se počutil dobrodošlega v ekipi. Precej sem igral namesto nekaterih najbolje plačanih igralcev. Zdaj je povsem drugače. Kot sem rekel, sem že začel odlično, soigralci so me precej bolje sprejeli kot prej. Kar 16 igralcev je novih, tako da imamo prenovljeno zasedbo. V CSKA so vselej visoke ambicije, upam, da bomo letos dosegli več kot v prejšnji sezoni, čeprav je bila lanska ekipa dosti bolj izkušena. Toda zdaj smo bolj borbeni z novim trenerjem (Rus Dmitrij Kvartalnov, op. p.). Priprave so bile neverjetno težke, ampak za zdaj se nam to obrestuje. Trenirali smo po štirikrat na dan. Na začetku se sploh nismo ukvarjali s taktiko, ampak je bilo na vrsti samo delo, delo in delo. Dva dni zapored smo imeli po štiri treninge, sledili sta dve tekmi in potem spet enaka količina treningov. Po navadi smo dobili en dan na teden prost. Zaradi tega nam bo med sezono lažje. Ekipe v tej ligi so namreč zelo izenačene, vsak lahko premaga vsakogar. Če bomo nadaljevali v tem slogu, bi se lahko veselili zelo dobre sezone,« je namignil Muršak.

10. strelec lige

V napadu hokejskega velikana se odlično ujame z Aleksandrom Prohorkinom in Jevgenijem Artjukinom. Z njima je prispeval levji delež za trenutno visoko uvrstitev CSKA, ki ima po šestih tekmah pet zmag in poraz ter s 15 točkami zaostaja le za moštvom SKA iz Sankt Peterburga. Muršak je trenutno celo 10. strelec lige. »Če povem po pravici, lestvice strelcev sploh še nisem pogledal. Trudim se, da zmaguje ekipa. Seveda so goli in točke pomembni, toda ne primerjam se z drugimi igralci. Vesel sem, da mi gre tako dobro in da bom lahko tako nadaljeval,« ostaja skromen. Pravega časa, da bi lahko spoznal znamenitosti ogromne Moskve, ob natrpanem urniku tekem nima. »Zelo malo časa sem v Moskvi. Priprave smo opravili v Švici in na Finskem, ko pa se začne sezona, so večinoma na programu tekme in potovanja. Še vedno se nisem privadil na zelo veliko gnečo na moskovskih cestah, opazil sem tudi, da je zelo drago mesto. A ker sem malo tam, mi to ne povzroča posebnih težav,« je razkril slovenski as na drsalkah, ki ga je v Zagrebu s tribun spremljal tudi oče, mati pa si je tekmo ogledala doma po televiziji.

Reprezentanca novembra vprašljiva

Muršak je tudi eden izmed najpomembnejših adutov slovenske reprezentance, ki jo novembra čaka pripravljalni turnir. Se bo udeležil te akcije? »V ligi KHL takrat ne bo premora. Vemo, kakšna je ruska mentaliteta, tako da si ne bi upal napovedati, ali bom prišel. Videli bomo, kako se bo vodstvo reprezentance dogovorilo s klubskim vodstvom. Upam, da bi se lahko udeležil zbora, toda bolj verjetno je, da bom moral ostati v klubu in mu pomagati do čim boljše uvrstitve. Manjkal bi namreč na dveh ligaških tekmah, trenutno pa sem pomemben člen v klubu. A veste, da zelo rad igram za reprezentanco. Zdaj pa sploh, ker bo turnir v Ljubljani, kjer sem igral ob prekinitvi tekmovanja v ligi NHL,« je realen Muršak, ki mu dolga in pogosta potovanja z letalom ne delajo posebnih težav. Ruski jezik že dobro razume, ko pa govori, vse skupaj pomeša s srbohrvaščino, češčino, slovaščino in slovenščino, zato si pomaga tudi z angleškim jezikom. Tega bi rad še kdaj uporabljal onstran luže, v ligi NHL, kjer se je že preizkušal v dresu Detroit Red Wings. Toda kakovostnega hokeja, polnih dvoran, športnih izzivov in navsezadnje tudi donosnih pogodb za igralca njegovega kova ne manjka niti v KHL.

Vesel uspeha vijoličnih

Jan Muršak pozorno spremlja tudi nogometaše Maribora in njihov podvig z uvrstitvijo v ligo prvakov in zadnjim remijem na prvi tekmi proti Sportingu. »Na žalost so tukaj na televiziji prikazovali tekmo med Realom in Baslom. Toda prek interneta sem spremljal Maribor. Vesel sem, da jim je uspel takšen rezultat. Na žalost nisem imel možnosti, da bi bil na tekmi, z velikim veseljem bi jih spremljal v Ljudskem vrtu,« je dejal štajerski hokejski as.

Danes slovenski dvoboj v Bratislavi

Ritem tekem v ligi KHL je neizprosen. Po zmagi v Zagrebu je moštvo CSKA takoj odpotovalo z lastnim letalom v Bratislavo, kjer je že drevi na sporedu obračun s Slovanom. Jan Muršak se bo tako pomeril z reprezentančnima kolegoma Rokom Tičarjem in Žigo Jegličem, ki sta letos okrepila vrste slovaškega kluba. »Ja, spet bo zelo zanimivo. Proti njima še nisem igral. Seveda se bomo slišali in po možnosti dobili na kavici pred tekmo.«

Deli s prijatelji