DIRIGIRAL BO EKIPI

Jaka pogumno v Dragićeve čevlje

Objavljeno 19. julij 2015 18.00 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.10 | Piše: Drago Perko

Ob odsotnosti prvega zvezdnika košarkarske reprezentance bo ekipi Slovenije dirigiral Jaka Klobučar.

LJUBLJANA – Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj začela priprave na evropsko prvenstvo, ki se bo 5. septembra začelo v Zagrebu. Med tistimi, ki so prišli na uvodni zbor izbrane vrste, je bil tudi 26-letni Novomeščan Jaka Klobučar. Novopečeni očka je bil vnovič dobre volje, nasmeh in sproščenost sta njegova zaščitna znaka že nekaj košarkarskih sezon. Prav od iger Klobučarja pa bo v dobršni meri odvisna igra slovenske reprezentance. Po uvodnih ocenah in napovedih bo prav on prvi organizator reprezentance. Bolj ali manj je jasno, da Gorana Dragića ne bo. Če si očka in milijonar Goran premisli in le pride na pomoč Sloveniji, bo to le plus. A to bolj spada v sfero nemogočega, zato na to nihče več resno ne računa. »Družina je na prvem mestu, povsem ga razumem,« pritrdi še Jaka.

Izpolniti Zdovčeve zahteve

»Vsi vemo, kako dober košarkar je Goran. Škoda sploh izgubljati besede. Precej težka naloga nas čaka, da ga po najboljših močeh nadomestimo,« se Klobučar zaveda svoje odgovornosti, minutaže in vlogo pa si bo delil z Aleksejem Nikolićem in Nebojšo Joksimovićem. »Pripravljen sem sprejeti to vlogo,« je jasen Klobučar, ki si ne beli glave z dvomi, ki se pojavljajo ob Dragićevi odsotnosti.

Poročen z Dašo, rodil se je Jaša

Klobučarju se je življenje v minulem letu krepko spremenilo. Konec 2014. se je poročil z Dašo, maja pa se jima je rodil prvorojenec Jaša. »Ponoči spim, čez dan pa sem zadolžen za sina,« pove očka Jaka, ki je vesel, ker je selektor Zdovc pokazal precej razumevanja za družine. Na uvodnem delu priprav bodo ob igralcih tudi njihove boljše polovice. V dosedanjih reprezentančnih akcijah si je sobo po navadi delil z Gašperjem Vidmarjem ali Janom Močnikom.

Pravi, da se vsaka tekma začne z rezultatom 0:0, vsako od moštev pa ima na igrišču po pet mož. »Ne ženem si k srcu, moja naloga je, da na parketu izpolnim tisto, kar od mene pričakuje selektor Zdovc,« je jasen Klobučar, ki mu je jasno, da se bo pri Juretu Zdovcu spet vse vrtelo okoli obrambe. »Z raznolikostjo, ki jo bomo premogli, bomo prisilili tekmeca, da ne bo vedel, od kod mu preži nevarnost,« Jaka opozarja na prednost Slovenije.

Leta 2009 po Udrihovi poškodbi

V predtekmovanju v Zagrebu Zdovčeve čaka vse prej kot lahko delo. »Skupina s Hrvaško, Makedonijo, Grčijo, Gruzijo in Nizozemsko bo vse prej kot lahka. Prepričan pa sem, da bo le na tekmi s Hrvati polovica dvorane rdeča, druga pa v naših zelenih barvah. Na vseh preostalih tekmah bodo prednjačili naši navijači,« Novomeščan verjame, da bo tudi tokrat slovenska košarkarska barka mirno plula na krilih zvestih navijačev, ki bodo romali na Hrvaško.

Klobučar je že pred reprezentančnim zborom dva tedna in pol pridobival kondicijo, da bi se lahko v zadnjem mesecu in pol povsem posvetil igri. To bo njegovo tretje evropsko prvenstvo; kalil se je 2007. v Španiji in 2009. na Poljskem. Pred šestimi leti je dobil mesto v ekipi po nesrečni poškodbi Bena Udriha, ki jo je skupil na zadnji pripravljalni tekmi proti Nemčiji. Klobučar je na Poljskem igral skupaj sedem minut, precej vidnejšo vlogo je imel lani na svetovnem prvenstvu.

Pohvalno o Nemčiji

Za zdaj še ne ve, kje bo nadaljeval športno pot. Morda celo v Sloveniji, v minuli sezoni pa je pustil velik pečat v Nemčiji, kjer je igral za Ulm. V državnem prvenstvu so se prebili do polfinala, kjer so igralci klonili proti poznejšemu prvaku Bambergu, Klobučar pa je imel eno vodilnih vlog v ekipi. Na inozemsko izkušnjo ima le lepe spomine: Ulm je urejen klub, kjer je poskrbljeno za vse detajle, igralci pa mislijo le na svoj posel, za kar so redno in dobro plačani. »Tudi nemška liga napreduje, iz leta v leto je boljša, predvsem pa to ni več tista preprosta košarka v slogu teci in vrzi, ampak so ekipe tudi taktično vsakič bolj podkovane. Za nameček je liga zelo izenačena,« sklene Klobučar.

Kar 44 točk leta 2006

Klobučar je kariero začel v Krki, nakar se je selil k Slovanu, kjer je blestel kot izvrstni strelec z razdalje. Leta 2006 je na EP U20 v Litvi v drugi fazi evropskega prvenstva v turškem Izmirju v dveh podaljških nasul kar 44 točk (od tega osem trojk), igral je 47 minut, za izkupiček pa je porabil 27 žog. To mu je uspelo doseči ravno na današnji dan pred devetimi leti. Slovenija je na tem prvenstvu pod vodstvom selektorja Mira Alilovića osvojila bronasto kolajno. To je bila sploh zadnja medalja slovenskih reprezentanc mlajših selekcij.

 

Deli s prijatelji