PRIHAJA NOVI VAL

Jaka Lakovič da ali ne?

Objavljeno 08. februar 2014 12.06 | Posodobljeno 07. februar 2014 18.39 | Piše: Drago Perko

Po žrebu skupin za svetovno prvenstvo v košarki pogrešamo izjavo kapetana reprezentance.

Jaka Lakovič je absolutni rekorder – dosegel je 1564 točk, nastopil pa je na 86 tekmah. Foto: Roman Šipič/Delo

LJUBLJANA – Slovenska moška košarkarska reprezentanca bo še tretjič nastopila na svetovnem prvenstvu. To so si kapetan Jaka Lakovič in soigralci priborili na lanskem evropskem prvenstvu v Sloveniji. Ples kroglic v Barceloni je Sloveniji namenil izjemno neatraktivno predtekmovalno skupino z vsemi nam dobro znanimi Litvo, Južno Korejo, Angolo, Avstralijo in Mehiko. Na prste ene roke bi lahko prešteli Slovence, ki poznajo iz vsake od držav tekmic selektorja in enega igralca. Edina svetla točka žreba je lokacija Las Palmas, kjer si bodo žura željni Slovenci ponoči dali duška, popoldne in zvečer pa bodo navijali za izbrance Jureta Zdovca.

Slovenski selektor je bil nad žrebom zadovoljen, a je ostal kljub temu previden: »Ne bi rad prehiteval dogodkov, saj moramo najprej videti postave vseh ekip, a mislim, da je skupina dobra. V njej so tudi nekatere reprezentance, ki so širši javnosti manj znane, a to je za nas le še večja obveza, saj vsi pričakujejo, da bomo zmagovali z lahkoto, v realnosti pa seveda ni tako.« Ugoden je tudi nadaljnji razpored. Zdovc pa upa, da bodo reprezentanti zdravi, vikend mu je pokvarila poškodba Gašperja Vidmarja.

Košarkarska zveza Slovenije je tudi to pot po žrebu vestno in ažurno postregla z izjavami košarkarjev. Mladi val z Jako Blažičem, Edom Murićem, Zoranom Dragićem in izkušenim Erazmom Lorbkom je povedal svoje. Nekateri pa so pogrešali mnenje Jake Lakoviča, v vsej zgodovini slovenske košarke dresu in grbu domovine najbolj pripadnega igralca. Izjave, ne nazadnje je Lakovič še vedno kapetan, pa ni bilo. Petintridesetletnega Ljubljančana smo skušali priklicati, a je telefon tako ob klicu na slovensko kot italijansko številko (uspešno igra v Avellinu) zvonil v prazno. Za pomoč smo se obrnili tudi na njegovega dobrega prijatelja in zastopnika igralcev Benjamina Steviča. »Seveda ga dobro poznam, želel si bo igrati. Predvsem pa bo prišel vnovič pripravljen na priprave, da bo le zdrav,« je bil jasen Stevič.

Argentinci z dvema 37-letnikoma

Direktor reprezentanc in vodja marketinga pri KZS Matej Avanzo pravi, »da se ve, da načeloma Jaka ne bo več igral. Gradimo ekipo za naslednja tri, štiri leta. Težko je pričakovati, da bo Jaka poleg na olimpijskih igrah leta 2016.« A je potem, vedoč, da lahko odpovedi in poškodbe naredijo marsikaj in podrejo še tako smele in dobre načrte, modro stopil na žogo: »Vse je v domeni selektorja, zato je bolje počakati z izjavami in napovedmi do maja. Bo pa svoje povedal tudi Jaka, odločitev je njegova.« Avanzo je potrdil, da sta se s selektorjem Zdovcem sestala v Barceloni tudi z Boštjanom Nachbarjem, ki pa je vnovič potrdil, da ga v dresu Slovenije ne bo več. Kako pa je z izkušenimi igralci po svetu? Argentinci so, denimo, napovedali, da pridejo na svetovno prvenstvo v najboljši možni postavi. Tudi z dvema 37-letnikoma (!). Pablo Prigioni in Manu Ginobili bosta maja oz. julija upihnila 37 svečk, a si želita spet igrati in pomagati. Argentinci se jima ne nameravajo odpovedati.

 

Deli s prijatelji