KOŠARKA

Jadranska liga še išče sponzorja

Objavljeno 06. oktober 2013 14.31 | Posodobljeno 06. oktober 2013 14.33 | Piše: Drago Perko

V 13. sezoni košarkarske lige ABA bo tekmovalo 14 klubov, od slovenskih le Union Olimpija in Krka. Prvak in podprvak napredujeta v evroligo.

Kako visoko lahko sežeta Olimpija in Krka? Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Za koga bo trinajstica srečna ali ne, še ni jasno, a dejstvo je – ta vikend se začenja 13. sezona regionalne košarkarske lige ABA (Adriatic League Basketball). Roman Lisac in Rado Lorbek ostajata šefa tekmovanja, ki je postalo prava uspešnica, žal brez slovenskih klubov v naslovnih vlogah.

Vrhunski trenerji

V ligo so se vrnili tudi izvrstni trenerji: Cibono po novem vodi Neven Spahija, ki je bil državni prvak v šestih različnih državah (tudi v Sloveniji s Krko leta 2003), Jasmin Repeša je prevzel Cedevito, Aleš Pipan Union Olimpijo, Aleksandar Džikić pa Novomeščane. Na klopi Partizana je ostal Duško Vujošević.

V tekmovanju ob Krki in Union Olimpiji nastopajo še Hrvati (Cibona, Cedevita, Zadar), Srbi (Partizan, Crvena zvezda, Radnički, Mega Vizura), Bosanci (Široki, Igokea), Črnogorci (Budućnost), Makedonci (MZT) in Madžari (Sopron). Mnogi pričakujejo boj za naslov med Zagrebom (Cibona in Cedevita) in Beogradom (Partizan in Crvena zvezda), drugi naj bi igrali stranske vloge.

Crvena zvezda s Slovencem

Liga je imela do leta 2010 generalnega sponzorja, potem so tekmovanje financirali Izraelci, saj je Maccabi še drugič po letu 2003 igral v tem tekmovanju. V zadnjih letih Roman Lisac vešče najde cekine s prodajo posebnih povabil, tako so v ligi poleg Izraelcev igrali tudi Čehi (Nymburk), zdaj pa so si prostor z evri zagotovili še Madžari. »Skoraj eno leto smo v pogovorih z dvema potencialnima glavnima sponzorjema. Prepričan sem, da bomo v prihodnjih mesecih to uspešno končali,« napoveduje generalni direktor lige.

Slovenija ima svoje igralce tudi na tujem, ne le v slovenskih klubih. Jaka Blažič je sinoči debitiral v dresu Crvene zvezde, Beograjčani pa so ga pripeljali za dobrih 200.000 evrov kot nosilca igre. Budućnost je za toliko evrov okrepil občasni slovenski reprezentant Aleksandar Ćapin.

Slovenci imajo pomembno vlogo pri sojenju, nad katerim kot delegator zadnji dve sezoni bdi Aleš Kamnikar, prej je to počel predsednik hrvaške košarkarske zveze Danko Radić. V ligi ABA bo sodilo kar 11 slovenskih sodnikov: Matej Boltauzer, Damir Javor, Andrej Jeršan, Boris Krejič, Andrej Lovšin, Mario Majkič, Sašo Petek, Igor Poljanšek, Saša Pukl, Matej Špendl in Marko Vučkovič.

Jasna pravila

Ob koncu minule sezone je vodstvo doživelo veliko blamažo, saj se tri kroge pred koncem rednega dela ni vedelo, kdo napreduje v evroligo. Letos so pravila jasna, najboljše evropsko klubsko tekmovanje si zagotovita finalista finalnega turnirja.

Deli s prijatelji