EVROPSKI PRVAK

Izolski morski volk menja jadrnice, znanja pa ne

Objavljeno 28. julij 2013 09.17 | Posodobljeno 28. julij 2013 09.17 | Piše: Marko Uršič

Vasilij Žbogar je v Nemčiji še drugič postal evropski prvak, tokrat v razredu finn, avgusta ga čaka še svetovno prvenstvo.

Izolan je vedno zgovoren sogovornik. Foto: Igor Zaplatil, Delo

Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na evropskem prvenstvu na regatnem polju pred severnonemškim mestom Warnemünde še drugič v karieri postal evropski prvak. Pred 10 leti je bil v Splitu najboljši v laserju, tokrat pa je uspeh ponovil še v razredu finn. Na prvenstvu so imeli ves teden težave z vetrom, včeraj pa je odpadla tudi zadnja regata za kolajne, ki bi jadralcem prinesla dvojne točke. »To je težko prigaran naslov in poplačilo napornega dela pozimi. Pomembno je bilo, da sem imel dovolj denarja, da sem se v miru pripravljal skoraj šest mesecev v Valencii,« je po tekmi za STA povedal Žbogar.

Preveliko tveganje

Žbogar pa je tudi član maksijadrnice Esimit Evropa 2, zadnja tri leta zmagovalke tržaške Barkovljanke. »Sem del ekipe Esimit Evropa in bom z njimi sodeloval po avgustovskem svetovnem prvenstvu v razredu finn v Estoniji. Udeležil se bom tradicionalnih regat v Tržaškem zalivu, trofeje Bernetti-Lombardi in Barcolane, potem pa sta tu še trofeja Medot in Middle Sea Race. Ekipi se bom torej pridružil v preostalem delu sezone. Z njimi sem dogovorjen, tudi sponzorsko, da mi omogočijo jadranje v razredu finn in me podpirajo za moj projekt olimpijske igre Rio de Janeiro 2016,« nam je pred evropskim prvenstvom povedal 37-letni Izolan.

Španski projekt Green Comm Racing za ameriški pokal, Žbogar je bil na katamaranu krmar, pa zaradi pomanjkanja denarja ni več dejaven.

»Še sem del te ekipe in po svetovnem prvenstvu si grem pod vodstvom Green Comma v San Francisco ogledat regate in morda krojit našo prihodnost za naslednji ameriški pokal. Tu je še vedno vse odprto. S tako nizkim proračunom na ameriškem pokalu z eno jadrnico ne bi bili konkurenčni,« o temi spektakularnega jadralskega tekmovanja pove Vasilij.

Vloga trenerja mu ugaja

Po novem pa je izkušeni jadralec tudi trener. Na mladinskem evropskem prvenstvu v razredu laser radial v Splitu je vodil Rusa Dmitrija Tretjakova, ki je na koncu zasedel deveto mesto. »To je prav tako projekt pod vodstvom ekipe Esimit Evropa, tudi pomoč nadarjenim jadralcem. Meni so določili tega Rusa, en teden sem ga imel na treningih v Valencii in potem na EP v Splitu. Vloga trenerja mi ugaja, a zame ni preprosto. Vstajal sem ob sedmih zjutraj, šel na triurni trening, potem sem bil nekaj ur trener Dimitriju, zvečer pa sem spet treniral. Je bilo precej naporno, ampak vsi so zadovoljni, tudi ruski jadralec, ki je na EP osvojil odlično deveto mesto, pred tremi meseci pa na precej nižji regati na Gardi 76,« je trenersko plat pojasnil član Jadralnega kluba Burja iz Izole.

Deli s prijatelji