PRED NOVO SEZONO

Izkušeni zvezdaš Lekić bo bruhal ogenj kot zmaj

Objavljeno 28. avgust 2015 12.55 | Posodobljeno 28. avgust 2015 12.57 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Sava Lešić

V senci košarkarskega eurobasketa se Union Olimpija pripravlja na novo sezono.

Sava Lešić, z žogo, je bil pred leti pred vrati Krke, zdaj je oblekel dres Union Olimpije. Foto: Liga Aba

Tudi v ljubljanski Olimpiji so pred novo sezono krepko prevetrili svoje vrste. Miha Lapornik, Saša Zagorac, Mitja Nikolič, Latvijec Ronalds Zakis in Srb Sava Lešić je peterica novincev, na katere glavni trener Gašper Potočnik močno računa. Morda se največ pričakuje ravno od Lešića, ki je kot zadnji oblekel dres zmajev. »Prvi vtisi so dobri, klub je organiziran, dobro treniramo,« nam je uvodoma povedal 206 centimetrov visoki Lešić, 27-letni košarkar, ki se je rodil v Kninu. Zaradi vojne je zapustil Hrvaško, preselil se je v Požarevac, mesto blizu Beograda, kjer je začel svojo športno pot. »Od mladih nog sem bil vzgajan, da navijam za Crveno zvezdo,« razkrije, za koga mu bije srce. A pot do Zvezde je bila ovinkasta. Sprva je igral za manjši beograjski klub Superfund, od tu se je preselil v Vizuro, vmes se je kalil v mlajših selekcijah Partizana, ki pa ga je po mizerni sezoni 2009/2010 zapustil. »Nisem dobil prave minutaže, a mi je jasno, zakaj. Imeli smo tako dobro ekipo, da je preprosto nisem mogel dobiti,« se Sava spominja šampionske sezone, ko so črno-beli igrali na finalnem turnirju evrolige. Po le enem letu pri članih Partizana je presedlal k mestnemu rivalu Crveni zvezdi. »Takrat sem bil najsrečnejši človek,« odkrito prizna. »Tudi za Partizan sem dajal vse od sebe. Sem profesionalec, hotel sem, da Partizan zmaguje,« poudari, da ima profesionalnost prednost pred ljubeznijo.

V tabor rdeče-belih je prišel leta 2010, ko se je Zvezda v velikih finančnih mukah borila za obstoj, dve leti je igral, pri Svetislavu Pešiću je dobival po 15–20 minut na tekmo. Po sezoni v ukrajinskem Khimiku (2012/13) se je vrnil v ligo ABA in v vsem svojem sijaju zablestel v ekipi Radničkega. Po 15,8 točke in 6,6 skoka je beležil v tej sezoni. »Trener Muta Nikolić mi je zaupal, imel sem dovolj minut in pooblastil,« se spominja izvrstnih tekem. Takrat je tudi Olimpiji nasul 26 točk. Zatem je odšel v Rusijo, kjer je v minuli sezoni igral za Enisej Krasnojarsk. »Hotel sem bližje domu in družini ter spet v ligo ABA,« je pojasnil, zakaj se je tako razveselil ponudbe Union Olimpije. V prihodnjih tednih bo v Ljubljano prišla tudi žena z otrokoma, hčerko Leno in sinom Vukanom. »Oni so moja glavna podpora,« Sava ne skriva, koliko mu pomeni družina.

V ekipi se najbolje znajde na položaju krilnega centra, po potrebi se lahko pomakne tudi povsem pod koš. A to le, če ni na drugi strani robustnega visokega centra. »Pri Svetislavu Pešiću sem igral tudi na krilu,« še izvemo od Lešića, ki je opazil, da ima Olimpija mlado in potentno ekipo. »Na treningu vlada prava delovna vnema, igralci so željni dokazovanja in zmag, to mi je všeč,« pohvali Lešić slačilnico, vedoč, da bo moral zaradi izkušenj potegniti Olimpijin voz naprej. »Tu sem, da pomagam in izpolnim pričakovanja,« ne beži od odgovornosti. V klubu so mu že pojasnili, da je Olimpijin glavni tekmec Krka. Prav pri Dolenjcih pa je Lešić že bil. Poleti 2008 ga je preizkušal tedanji trener Krke Ivan Sunara. A ker je Lešićev klub Superfund zahteval previsoko odškodnino, se je Sava vrnil v Srbijo. »Zdaj sem tu, da Olimpiji spet vrnemo naslov državnega prvaka,« je jasen Lešić, ki ga že jutri čaka pivovarski derbi. V Laškem se bosta na trening tekmi udarila domači Zlatorog in Union Olimpija.

 

Deli s prijatelji