DOMAČI KLUB

Iz Olimpije h koreninam

Objavljeno 07. november 2013 13.00 | Posodobljeno 07. november 2013 13.00 | Piše: Drago Perko

Nekdanja košarkarska zmaja Sašo Ožbolt in Sandi Čebular igrata za Portorož in Rogaško.

Sašo ožbolt, levo, in Sandi Čebular spet navdušujeta doma. Foto: Drago Perko

Včasih so ljubitelji košarke ob omembi Saša Ožbolta in Sandija Čebularja nemudoma pomislili na Union Olimpijo, danes ne več. Po igranju v dresu ljubljanskega kluba (Ožbolt do leta 2011, Čebular v sezoni 2006/07) sta se odpravila na tuje, v lanski oziroma letošnji sezoni pa vnovič oblekla dresa moštev iz domačega okolja, kjer sta igro pod koši tudi začela.

»Tu sem, da pomagam,« pravi Ožbolt, ki je aprila letos dopolnil 31 let. Lani preprosto ni bilo pravih ponudb, zaradi katerih bi šel za nekaj evrov več proč od družine. Nekajkrat je odšel na trening takrat še KK Splošna Plovba Portorož, ki je nastopal v 2. slovenski ligi. Košarkarskim navdušencem, zbranim okoli Egona Bandlja, je uspelo prepričati Ožbolta, naj se vrne v klub, kjer je svojo kariero tudi začel. Ekipo Portoroža vodi 32-letni Konstanin Subotič, ki je bil pred desetletjem močno najmlajši trener v prvi slovenski ligi, takrat je vodil košarkarje Kraškega zidarja iz Sežane. »Kljub temu da je mlad, mu znanja ne manjka, premore pa tudi izjemno avtoriteto,« pravi Ožbolt, ki pohvali Subotiča, ker zna tudi iz odpisanih igralcev ali pa tistih, ki so imeli slabšo sezono v novi zgodbi, izvleči maksimum.

Rogaška nekdaj v vrhu slovenske košarke

Portorožani iz kroga v krog dokazujejo, da imajo radi košarko. Na zadnji tekmi lige Telemach proti Rogaški se je zbralo kar 500 ljudi. »Lani smo jih imeli v drugi ligi po 400. Vstopnice niso ravno poceni, zato smo res veseli take podpore in predanosti,« Ožbolt ne skriva navdušenja nad lojalnostjo in predanostjo publike. Kako visoko lahko novinec v ligi seže, Ožbolt ne želi prejudicirati. »Sezona je dolga, mislimo o vsaki tekmi posebej, a bi radi obstali,« je previden in skromen Sašo, ki ima v zadnjem mesecu in pol težave s kolenom. Igra le na tekmah, trenira pa ne. Sumi, da gre za obrabo materiala.

Njegov nekdanji soigralec Čebular je star 27 let, lani je igral v drugi španski ligi, a se je vrnil domov. Razlog? Dekle Tjaša ima službo v Sloveniji, ker nista hotela živeti ločeno, se je odločil za vrnitev. V Rogaški so mu trener Damijan Novakovič in rogaški župan Branko Kidrič predstavili resen projekt, ki ne misli trajati samo sezono ali dve. »Bili so konkretni, zato smo se dogovorili za dolgoročno sodelovanje,« pripoveduje Čebular, ki ga mnogi vidijo kot liderja zasedbe z vzhoda Slovenije. Sam se s tem ne strinja povsem. Prepričan je, da je moč letošnje zasedbe Rogaške ravno široka paleta igralcev, ki lahko polnijo tekmečev koš. »To je naša prednost. Če tudi to ne gre, potem rešujemo in zmagujemo z obrambo,« poudari Sandi, ki prihaja s Kozjanskega, z Novakovičem pa je sodeloval že v šentjurski ekipi Tajfun. Rogaška je nekdaj bila v vrhu slovenske košarke, zdaj bi se tja rada vrnila, tega si želijo tudi zvesti navijači. Izvedeli smo tudi, da igralci finančno pomagajo svojim privržencem pri kritju potnih stroškov na tekme. »Hočemo Olimpijo, hočemo Olimpijo,« je večkrat slišati iz ust navijačev Rogaške, Čebular pa ostaja realen: »Najprej se moramo uvrstiti v ligo za prvaka in potem postopno korak za korakom.«

Deli s prijatelji