SPECIALNA OLIMPIJADA

Iz Črne na Koroškem v Los Angeles

Objavljeno 19. julij 2015 16.17 | Posodobljeno 18. julij 2015 19.52 | Piše: D. P.

Nekdanja olimpijka Nataša Lačen je po koncu smučarske kariere začela delati v zavodu z osebami z motnjami v duševnem razvoju.

Naša reprezentanca. Foto: Aleš Fevžer / Specialna olimpijada

ČRNA NA KOROŠKEM – Šport je tisto, kar povezuje in združuje ljudi ter ruši bariere, čeprav le tiste v naših glavah. Nataša Lačen, slovenska olimpijka iz Črne na Koroškem, to zagotovo dobro ve. Za 43-letno smučarsko tekačico je pestra športna pot, dvakrat je nastopila na olimpijskih igrah (leta 1998 v Naganu in 2002. v Salt Lake Cityju), najvišje se je zavihtela na Japonskem, kjer je bila v teku na 10 kilometrov 18., štiri leta pozneje pa je s slovensko štafeto zasedla 9. mesto.

Začetek v ZDA

Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Začetki iger specialne olimpijade segajo v leto 1963, ko je bil na pobudo družine Kennedy v ZDA organiziran prvi športni tabor za osebe z motnjami v duševnem razvoju. 

Prava športna duša

Športu je ostala zapisana tudi po koncu aktivne poti. Pozimi pomaga v klubu v domačem kraju, vsakdanji kruh pa si služi s pedagoškim delom v centru za usposabljanje, delo in varstvo. »Moj oče Marijan je bil vrsto let direktor zavoda. Otroke s posebnimi potrebami smo imeli večkrat tudi doma. Z bratom sva jih spremljala, skupaj smo hodili naokoli. Za naju njihova drugačnost ni bila drugačnost, take smo jih sprejeli, in tako je tudi z vsemi Črnjani,« Lačnova opiše, kako je prišla v stik z osebami z motnjami v duševnem razvoju.

Po končani fakulteti se je v zavodu zaposlila. Osem let je že tu, danes pa je ena od trenerjev, ki bodo v torek odpotovali na igre specialne olimpijade, ki jih bo med 25. julijem in 2. avgustom gostil ameriški Los Angeles. Slovenija na tem tekmovanju sodeluje vse od leta 1991, slovenski specialci pa so do zdaj osvojili 238 medalj – če seštejemo poletne in zimske. Štiriindvajset tekmovalcev nas bo tokrat zastopalo v atletiki, plavanju, namiznem tenisu, judu, balinanju in nogometu. Pričakovati je, da se bera na tem tekmovanju še obogati.

Igre bodo tudi užitek

»Bdela bom nad štirimi plavalci,« pove Lačnova, ki pravi, da so njeni varovanci ponosni, ker bodo branili barve Slovenije, zdaj pa so ta glavni v svojih zavodih. »Tudi trema bo prisotna. Treniram Damjana Geriča, veliko se že pred tekmovanjem pogovarjava o tekmi. Sicer pa sem na takem tekmovanju v prvi vrsti mama in vzgojiteljica, potem trenerka, ki pazi tudi na to, da pridemo v bazen s pravimi kopalkami,« pravi Nataša o svojih zadolžitvah. Tekmovanja se veseli, predvsem pa upa, da bodo njeni varovanci na igrah uživali.

Kdo za Slovenijo?

Slovensko ekipo za Los Angeles sestavljajo: Martin Dernovšek (II. OŠ Žalec), Bine Koren (CVD Golovec), Neža Perdih (Center Janeza Levca), Vanja Zelenik (Sožitje Ormož), Žiga Kos (OŠ Gustava Šiliha, Maribor), Damjan Gerič (CUDV Črna), Anita Močnik (CUDV Matevža Langusa, Radovljica), Ema Škrlj (CIRIUS Vipava), Jan Lukanič (OŠ Antona Janše, Radovljica), Veronika Verboten (OŠ Pod goro, Slovenske Konjice), Matej Sirk (VDC Želva, Ljubljana), Franja Pšeničnik (CUDV Črna), Božidar Lušina (VDC Postojna), Brigita Grom (VDC Vrhnika-Idrija), Anže Zalaznik (Center Janeza Levca), Katarina Šimbera (CUDV Matevža Langusa, enota Jesenice), Marko Maurovič, Denis Huber (oba Sožitje Ljubljana), Darko Plešnik, Silvo Glazer, Mitja Cokan (vsi CUDV Črna), Aleš Donau (Sožitje Mežiške doline), Branko Glavač (VDC Zagorje ob Savi) in Boštjan Pipan (CUDV Matevža Langusa, Radovljica).

 

Deli s prijatelji