MLADI UP

Iz čofotanja izplaval biser

Objavljeno 19. december 2013 13.29 | Posodobljeno 19. december 2013 13.29 | Piše: Marko Uršič

Peter John Stevens je na plavalnem EP v kratkih bazenih presenetil s petim mestom na 50 m prsno.

Vzornik Petra Johna Stevensa je evropski prvak Damir Dugonjić. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Plavalec Peter John Stevens bo v prihodnosti osvajal odličja. Za Avstralijo, ZDA ali Veliko Britanijo? Ne, za Slovenijo! A zgodba je dolga, pojdimo od začetka. Njegov oče Andrew John Stevens se je rodil v Veliki Britaniji. Bil je vrhunski baletni solist, nastopal je v priznanih mednarodnih baletnih gledališčih, kot so Kraljevi balet iz Flandrije, Kraljevi balet iz Valonije, Nemška renska opera, Beneški balet, Badische Staatstheater iz Karlsruheja in v Slovenskem narodnem gledališču Opera in balet iz Ljubljane. In med kariero je spoznal tudi slovensko balerino Neno Vrhovec. Ta je srednjo baletno šolo v Ljubljani končala pri šestnajstih letih in takoj prejela angažma v baletnem ansamblu SNG Opera in balet. Društvo baletnih umetnikov Slovenije ji je februarja 2012 tudi podelilo posebno strokovno nagrado Lidije Wisiakove ob koncu njene vidne poklicne baletne kariere v SNG Opera in balet. Ljubezenska zgodba je Andyja Johna privedla na sončno stran Alp, zakonca Stevens pa imata pri nas, v Pirničah in v Naklem sta oddelka, tudi Baletno šolo Stevens.

A jabolko je padlo daleč od drevesa, njun sin Peter John je zašel v bazene, pred meseci je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Dubaju osvojil naslov prvaka na 50 m prsno. A naj 18-letni član kranjskega Triglava sam spregovori. Trenerski del odprave za EP v kratkih bazenih na Danskem ga zaradi vidnejše resnosti in pridnosti zelo hvali, nič čudnega, to se je obrestovalo s presenetljivim petim mestom na 50 m prsno. »Več treniram kot preteklo leto, Dubaj mi je bil dodatna motivacija, da več vadim,« je za uvod razložil PJ Stevens. Naslednje leto se dijak 4. letnika Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju seli onkraj luže, plaval in študiral bo za univerzo Tennessee. »Na evropskem prvenstvu sem prvič srečal novega trenerja, a najprej moram tukaj opraviti še maturo. Oba trenerja, Luka Berdajs in novi Tyler Fenwick, bosta skupaj sodelovala, in načrtovano je, da bom šel na vse evropske tekme, kjer bom predstavljal Slovenijo. Ne bom vedno le v ZDA, ampak bom plaval tudi za Slovenijo, takrat, ko bo treba.«

Balet ga ni prepričal

Omenili smo že, jabolko je padlo daleč od drevesa, zakaj se ni odločil za balet? »Vsi v družini so plesali, sam ne. Tudi moj mlajši brat Martin Adam se je ukvarjal z baletom, plesal je nekaj let, a mene ni prepričalo. Kot mlajši sem bil že kar visok fant, zdravnik mi je priporočil, naj grem plavat, začelo se je iz tega. Začel sem čofotati, potem pa je to preraslo v tekmovalnost,« je Peter John opisal družinski odmik. A verjetno pa, Anglež po očetovi strani, navija za kakšen otoški nogometni klub? »Navijam za Manchester United, samo letos sem malce razočaran. Gospod Ferguson je odšel, a bomo videli,« se je ob tem tudi malce navijaško nasmejal. O drugih športih in hobijih pa je tudi nekaj malega pristavil. »Bolj spremljam nogomet, drugače pa v prostem času vse športe po malem. S prijatelji rad igram tenis, košarko, bolj za druženje, tudi nogomet, kar koli. V bistvu sem za žogo bolj takšen štor, a za zabavo je fajn,« je bil mladostno iskriv in neposreden Peter John Stevens, veliki up slovenskega (prsnega) plavanja.

 

Deli s prijatelji