ADIJO

Iverson se je upokojil

Objavljeno 31. oktober 2013 12.52 | Posodobljeno 31. oktober 2013 12.54 | Piše: STA, D. P.

»Vse, kar sem imel, sem dal košarki. Še vedno čutim strast do nje, a želje po igranju nimam več. V karieri ničesar ne obžalujem.«

Košarke ne bo več igral.

PHILADELPHIA – Košarkarski zvezdnik lige NBA Allen Iverson je zaradi pomanjkanja motivacije oziroma želje po igranju košarke končal kariero. Danes se je najprej uradno poslovil od košarke, nato pa si s tribun ogledal uvodno tekmo nove sezone njegove, zdaj že nekdanje, ekipe Philadelphia 76'ers. Ta je s 114 : 110 ugnala dvakratne branilce naslova, Miami Heat.

Štirikrat najboljši

Iverson je dolga leta veljal za enega najboljših igralcev lige NBA, na večni lestvici najboljših strelcev je s povprečjem 26,7 točke na tekmo na šestem mestu. Kljub 183 centimetrom, kar je precej nizka telesna višina za košarkarja, je bil kar štirikrat najboljši strelec prvenstva NBA.

V sezoni 2000/01 je bil izbran tudi za najboljšega igralca sezone (MVP). Poleg tega je Philadelphio popeljal v finale lige NBA, kjer pa je morala priznati premoč ekipe Los Angeles Lakers. V ligi NBA je nazadnje igral v sezoni 2009/10, ko je odigral tri tekme za Memphis Grizzlies in 25 tekem za Philadelphio 76'ers, kjer je preživel prvih 10 let od skupno 14 let kariere v NBA, ki jo je začel leta 1996 kot prvi izbor na naboru lige.

»Vse, kar sem imel, sem dal košarki. Še vedno čutim strast do nje, a želje po igranju nimam več. V karieri ničesar ne obžalujem,« je dejal 38-letni Iverson na slovesnosti v dvorani Wells Fargo Center, na kateri so ob njem sedeli nekdanji zvezdnik lige NBA Julius Erving, njegov nekdanji trener na univerzi Georgetown, John Thompson, njegova mati Ann ter trije njegovi otroci od petih.

Upokojili bodo številko

Lastnik 76'ers Josh Harris je bil prav tako govornik na slovesnosti, a za zdaj se ekipa uradno še ni poklonila Iversonu. To naj bi se zgodilo pozneje v sezoni, ko bodo pri Philadelphii obenem upokojili številko 3, ki jo je Iverson nosil na dresu.

Nazadnje je Iverson v sezoni 2010/11 igral za carigrajski Bešiktaš, v medije pa je večkrat zašel tudi zaradi svojega včasih kontroverznega vedenja.

Deli s prijatelji